Ege Postası
Geri

Rusya'dan flaş 'Türkiye' açıklaması

Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Ankara ile Moskova arasında çıkan kriz sürerken, Rusya'dan çarpıcı bir açıklama geldi.Kremlin sözcüsü, yaptığı açıklamada, 'Rusya Türkiye ile iyi ilişkilerini sürdürmeyi umuyor. Suriye'deki hava saldırıları aynı zamanda Türkiye'nin sınır güvenliği için yapılıyor' ifadesini kullandı.
Rusya'dan flaş 'Türkiye' açıklaması
Haberler / Dünya
8 Ekim 2015 Perşembe 13:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Rus uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesinin ardından Ankara ile Moskova arasında çıkan kriz sürerken, Rusya'dan ilginç bir açıklama geldi.

Reuters'ın haberine göre, "Rusya, Türkiye ile iyi ilişkilerini sürdürmeyi umuyor" diyen Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, ülkesinin Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarının "aynı zamanda Türkiye'nin sınırlarının korunmasını amaçladığını" öne sürdü.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Suriye'nin korunmasına destek olmak için yaptığımız eylemler, Türkiye'nin sınırlarını da kapsayan bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunuyor. Bu eylemlerin içinde Suriye'deki hava operasyonlarımız da var" ifadesini kullandı.

Peskov ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’dan doğalgaz alımından vazgeçilebileceğine dair açıklamasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletildiğini belirtti ve “Biz geleneksel olarak Türkiye’ye büyük önem veriyoruz ve samimi olarak aramızdaki iyi ilişkinin devam etmesini istiyoruz. Beklentimiz ülkelerimiz arasında diyaloğun önceden planlandığı biçimde sürmesi. Ülkelerimizin liderleri Putin ile Erdoğan’ın belirlediği hedeflere ulaşmak istiyoruz. Çünkü aramızda iyi ilişki olması iki ülkenin de çıkarınadır” dedi.

Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler, Rusya'ya ait savaş uçaklarının hafta sonunda Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle gerilmişti.


‘BAŞKA ANLAM ARAMAYA GEREK YOK'
Ryabkov şunları söyledi: "Rus uçaklarının kullandığı üs, süzülüş yolu ve engebeli arazisi sebebiyle sadece kuzey tarafından iniş yapılmasına müsait bir coğrafi konuma sahip. İhlalin yaşandığı günde, görüş mesafesinin ve hava koşullarının iyi olmaması nedeniyle çok kısa bir süreliğine Türk hava sahasına girilmiştir. Bunda başka bir anlam aramaya gerek yok. (Türkiye'ye) yaptığımız açıklamanın kapsamlı, mantıklı ve yaşananlara açıklık getiren nitelikte olduğunu düşünüyorum. Türkiye ile bu konu hakkında iletişimi sürdüreceğiz. Onlardan yaşananları olduğu gibi değerlendirmelerini umuyoruz." 


Sınır ihlaline karşı 'Havada Erken Kontrol' uçağı semalarda

Sınırda yaşanan hareketliliğin ardından olası ihlallerinin önceden belirlenmesi için Havada Erken Kontrol ve İhbar (HİK) uçağı görevlendirildi.
Türkiye'ye yönelik hava ihlallerinin arttığı son günlerde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı da sınır hatlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalarını arttırdı. Türkiye-Suriye sınır hattında hava devriye görevini sürdüren F-16'lar, hudut güvenliğini sağlıyor.
"Barış Kartalı Projesi" kapsamında alınan HİK uçağı da Hava Kuvvetleri Komutanlığınca sınırda görevlendirildi. HİK uçağı, konuşlu olduğu Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığından kalkarak sınırlardaki hareketliliğin yanı sıra olası ihlalleri de kontrol ediyor.




HİK, özellikle Suriye sınır hattına yakın uçarak Türk hava sahasına yönelik olası ihlallerle hareketliliği önceden belirlemeye çalışıyor.
Boeing 737 platformuna kurulan HİK uçağı milli, uluslararası, ikili, çok uluslu görevler ve eğitimlerde, tatbikatlarda, Türk Hava Sahası'na yönelecek tehditleri tespit, teşhis etme ve gerekirse bertaraf etmek maksatlı görevlerde kullanılıyor.
Mesleğinde uzmanlaşan ve özel seçilen personeliyle görev yapan HİK uçağı görevlerine göre 8-10 saate kadar havada kalabiliyor. Havada yakıt ikmali yapabilme kabiliyetine de sahip uçağın böyle durumlarda havadaki görev süresi 20 saate kadar uzayabiliyor.
Hava Kuvvetlerinin küresel bir kuvvet olabilmesi, zamanı ve mekanı sınırsızca kullanabilmesi amacı ile verilen yurt içi ve yurt dışı görevleri yerine getiren HİK uçağı, NATO uçuşlarını da desteklemeye devam ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası