İZMİR-Yenilenebilir enerji konusunda en verimli bölgelerden biri olan Çeşme'deki rüzgar enerjisi yatırımcıların bir kez daha bürokratik engelleri aşması gerekiyor. 2005 yılında kolları sıvayan yatırımcılar, ilk olarak TEİAŞ'ın yapacağı iletim hattı için adım atılmasını bekledi. Daha sonra da bu hattın yapımını kendileri üstlenerek önce TEİAŞ'a karşı yükümlülük altına girdi. 2010 yılında gerçekleşen bu gelişmenin ardından 11 rüzgar enerjisi santrali projesi sahibi şirketlerin yöneticileri, bu kez de Genelkurmay'dan izin alması gerektiğini öğrendi. Çeşme Belediyesi'ne iletilen yazıda kurulacak trafo ve aktarma merkezleri ile santrallerin yaydığı frekansların bölgedeki radar ve dinleme faaliyetlerine etkisinin araştırılması istendi ve araştırmanın TÜBİTAK tarafından yapılacağı kaydedildi.
KÖTÜ SÜRPRİZ MİT'TEN
Geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığı'nın 'uygundur' yönündeki raporları firmalara ulaşmaya başlayınca sevinç yaşayan yatırımcılar, bu kez de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) 'MİT için de inceleme yapılması gerekiyor' haberini aldı. Bu gelişmeler karşısında şaşıran yatırımcı, bir yandan da TEİAŞ'a yükümlülüklerini yerine getirmek için yatırımlara devam ediyor. Genelkurmay'ın resmi raporlarını vermek için MİT'in raporlarını da beklemek isteyen EPDK'ya tepki gösteren yatırımcılar, durumu 'işkence' olarak tanımlıyorlar.
KOCAGÖZ: YATIRIM YAPMAYA HUZURSUZ DEVAM EDİYORUZ
Konuyla ilgili DHA'ya değerlendirme yapan ABK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, bazı projelerin Genelkurmay'dan raporlarının geldiğini belirterek, "Şimdi de MİT görüşü çıktı. MİT ile TÜBİTAK yeniden protokol yapacak, bir de onlar bakacak. Anlayacağınız rüzgar akıyor, Türk bakıyor. Bu bize sürpriz oldu" dedi.
Bir takım tesislerin Ocak ayında MİT'e devrolması sonucunda böyle bir isteğin geldiğini dile getiren Kocagöz, "Bizler bu işe paralar yatırıyoruz. İzinleri bekliyoruz ama yatırımcı büyük riske girdi. Yatırım yapmaya huzursuz bir şekilde devam ediyoruz. Çünkü bizim de iletim hattı için TEİAŞ'a ödeme yapmak gibi yükümlülüklerimiz var" diye konuştu.
"BÖYLE BİR İŞKENCE YOK"
EPDK'nın MİT'in raporları bitmeden Genelkurmay'ın istediği raporları kendilerine vermemesini de anlamadıklarını kaydeden Kocagöz, "Onun görüşünü de ayrı göndermemizi istiyorlar. Böyle bir işkence yok. Genelkurmay EPDK'ya bildiriyor, bize gelmiyor. Benim firmamın görüşleri geldi, uygun bulunduğunu da biliyorum. Kurumlarda kullanayım, yol alayım istiyorum. Güvenlik tabii ki çok önemli ama enerji bağımlılığının da ülke güvenliği için acil olduğunu unutmasınlar. Tabii ki güvenlik için önlem almaya evet ama enerjinin yarısını dışardan sağladığımız da göz önünde bulundurulmalı" dedi.
SİVRİ: BU KEZ DAHA HIZLI OLUR UMUDUNDAYIM
Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri ise, MİT raporlarının Genelkurmay raporları kadar gecikmeyeceğine dair umudunu dile getirdi. Bütün tahsislerin Başbakanlığa bağlandığını, bu yüzden MİT görüşü de istendiğini tahmin ettiğini aktaran Sivri, "Bunun zamanla aşılacağını tahmin ediyorum. Bana göre rüzgar santralleriyle her taraf dolacak ama delik deşik ettirmek de istemiyorlar. Bu işler biraz birbirine bağlı. Bu kez daha hızlı olur umudundayım. Yaşanan son olaylara baktığınızda bunlar sıkıntılı şeyler. Herhalde düşünülen başka unsurlar var ki mecburen MİT'e de sormak isteniyor. Düşünün olayın nasıl, nerede, ne şekilde doğacağı belli değil" değerlendirmesini yaptı.
TÜTÜNCÜOĞLU: İKİNCİ ARAŞTIRMAYA GEREK YOK
CHP'li Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da bölgedeki yatırımların ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını ve enerji bağımlılığını azaltacağını vurgulayarak "Genelkurmay bir araştırma yapmışsa ikinci bir araştırmaya gerek yok diye düşünüyorum. Bu tür gelişmeler yatırımcıların iştahını etkiler" dedi. Genelkurmay isteğinin kendilerine 2009'da ulaştığını, enerji santrallarının Ovacık'taki dinleme istasyonunun faaliyetlerini engelleyip engellemediği tespit edilene kadar firmaların beklediğini hatırlatan Tütüncüoğlu, "Şu anda belediye olarak bize bir görev düşmüyor ama aynı araştırmanın iki kez yapılmasına gerek var mı bilemem. Bu tür gelişmeler zama kaybına neden olabilir" diye konuştu.
YATIRIM İÇİN BEKLEYEN 12 FİRMA
ABK Enerji
Ağaoğlu Enerji
Ayen Enerji
Çalık Enerji
Egenda Enerji
Hassas Enerji
Lodos Enerji
Ortan Enerji
Sagap Eskim Enerji
Üçgen Enerji
Yaylaköy Enerji
Yapısan Enerji