Ege Postası
Geri

ŞİÖ zirvesinde Suriye krizi için diyalog önerisi

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü’nün 13. Devlet Başkanları Zirvesi sona erdi. Zirve sonrasında Bişkek Bildirisi yayınlandı ve bu bildiride örgüte üye ülkeler Suriye krizinin siyasi diyalog...
ŞİÖ zirvesinde Suriye krizi için diyalog önerisi
Haberler / Dünya
13 Eylül 2013 Cuma 15:22
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü’nün 13. Devlet Başkanları Zirvesi sona erdi. Zirve sonrasında Bişkek Bildirisi yayınlandı ve bu bildiride örgüte üye ülkeler Suriye krizinin siyasi diyalog ile aşılması yönünde fikir beyan etti.

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’in ev sahipliğinde yapılan ŞİÖ zirvesinde, bölgesel güvenlik, Suriye krizi, Afganistan’daki durum değerlendirildi. Örgüte üye ülke liderleri; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj, Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Hurşid, Pakistan Başbakan Danışmanı S. Aziz, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Yardımcısı Yan Kubis, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Genel Sekreteri Nikolay Bordyuja zirvede yer aldı.
Zirve sonrasında yayınlanan Bişkek Bildirisi’nde örgüte üye ülkelerin Suriye krizine yönelik tutumu açıklandı.
Orta Doğu, Kuzey Afrika ve özellikle Suriye’deki krizden derin endişe duyan ŞİÖ liderleri, bu bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması isteyerek, BM Güvenlik Konseyi’nin yetkisi olmadan bu ülkenin iç işlerine karışmanın doğru olmadığını belirtti.
Suriye’deki krizin en kısa zamanda aşılması gerektiği konusunda hemfikir kalan liderler, Şam yönetimi ile muhalefet arasında Cenevre Bildirisi kapsamında siyasi diyaloğu başlatmak gerektiğini ifade ettiler.
Suriye’de barışın sağlanması için uluslararası bir konferans düzenlenmesini isteyen devlet başkanları, sivil halkın üzerine uygulana her türlü terör ve diğer baskıları şiddetle kınadıklarını bildirdiler.

Zirve sonrasında Kırgızistan dönem başkanlığını Tacikistan’a devretti. 2014 yılında ŞİÖ Zirvesi Duşanbe’de yapılacak.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası