İzmir'in Konak İlçesi'ndeki Alsancak Devlet Hastanesi bahçesinde, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle basın açıklaması yapan Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, bugünü bayram olarak kutlamak istediklerini belirtip, "Ancak kurumlarımızdaki durum ortada, açıklamaya katılımdaki azlık da bunu gösteriyor. Bizler 14 Mart'ın ruhunu tüm kalbimizde hissederken ne yazık ki bugün o ruhun temsilcileri olan doktor ve sağlık çalışanlarımızın karşılaştığı sorunlar her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.
Alsancak Devlet Hastanesi'ndeki basın açıklamasına, Türk Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol ile az sayıdaki sağlık çalışanı katıldı. 14 Mart 1919'da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de iki kule arasına dev Türk bayrağı asan Tıbbiyelilerin ruhunun her zaman canlı kalacağını dile getiren Başkan Doğruyol, "Bugünü bir bayram gibi kutlamak istiyoruz. Ancak kurumlarımızdaki durum ortada, açıklamaya katılımdaki azlık da bunu gösteriyor. 14 Mart Tıp Bayramı, ülkemizi işgale kalkışanlara karşı tepkinin, vatan, bayrak ve devlet sevdasının timsali, direnişin bir kaynağıdır. Bizler 14 Mart'ın ruhunu tüm kalbimizde hissederken ne yazık ki bugün o ruhun temsilcileri olan doktor ve sağlık çalışanlarımızın karşılaştığı sorunlar her geçen gün artmaktadır" dedi. Sağlık alanında yaşanan şiddet olaylarına dikkat çeken Başkan Doğruyol, "Son 5 yılda şiddete uğrayan beyaz koda bildirilen şiddet vakası sayısı yaklaşık 46 bin 500'dür. Son dokuz ayda yaklaşık 7 bin sağlık çalışanı şiddete uğramıştır. Sağlıkta şiddetle ilgili yasal düzenleme bir an önce yapılmalı. Bir yılda muayene sayısı 22 milyon artmış, 4 milyon 770 bin ameliyat yapılmıştır. İş yoğunluğuna çözüm için planlı bir istihdam politikası hala yürürlüğe konmamıştır. Personel açığı varken, 250 bine yakın ataması yapılamayan sağlık çalışanının olması da ayrı bir garabettir" diye konuştu.
MÜLAKAT SİSTEMİNE TEPKİ GÖSTERDİ
Mülakatla memur alımına tepki gösteren Başkan Doğruyol, "Tüm görevde yükselme ve unvan değişiklikleri sınavlarında mülakatın getirilmesinin, devlete olan güvenci ve inancı sarsacak, adam kayırma ve torpili yaygınlaştıracak uygulamalardan da bir an önce vazgeçilmelidir. KPSS'de soru çalmakla mülakatla memur almanın hiç bir farkı yoktur. Türk-Sağlık Sen olarak yaptığımız ankete göre çalışanların yüzde 78,9'u aldığı maaş ve döner sermaye ek ödemesinin yeterli olmadığını düşünüyor. 30 yıl hizmet etmiş bir uzman doktor bugün emekli olsa yaklaşık 2 bin 800 TL maaş, 101 bin TL de ikramiye alacaktır. Oysa bugün pek çok meslek grubunun hem maaşı hem ikramiyesi daha fazladır. Dağ gibi sorunlar dururken 'En yakışıklı, en güzel doktor' anketleri çalışanların saçıyla sakalıyla uğraşılması abesle iştigaldir" dedi. Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri ve Başkan Doğruyol sağlık çalışanlarına çiçek verdi. (DHA)