Ege Postası
Geri

Sağlıklı nesiller için teknoloji bağımlığına önlem talebi

İzmir'de düzenlenen Umut Yolcuları konferansında madde bağımlılığı konusu ele alındı. Gençlerdeki teknoloji bağımlılığına dikkat çeken Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Vargeloğlu, "Gelecekte sağlıklı bir nesil görmek istiyorsak bunun ilk adımı teknoloji bağımlılığından kurtulmaktır" dedi.
Sağlıklı nesiller için teknoloji bağımlığına önlem talebi
Haberler / Güncel
28 Şubat 2018 Çarşamba 18:02
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü, İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İnsan İçin Umut Derneği işbirliğiyle Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'nda Umut Yolcuları konferansı düzenlendi. Moderatörlüğünü Ayşegül Koç'un yaptığı konferansa AK Parti 22 ve 23'üncü dönem milletvekili Güldal Akşit, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Gökhan Afacan, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Saffet Gönül ve İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Vargeloğlu katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İnsan İçin Umut Derneği Başkanı Menşure Gökçe, İnsan İçin Umut Derneği'nin 7 hayırsever tarafından kurulduğunu, zaman içinde yönetim kurulu üye sayısının 22'ye çıktığını belirterek, siyasi partilerden bağımsız, yardıma muhtaç olan bireylerin yanında faaliyet gösterdiklerini dile getirdi. Gökçe, derneğin kurulduğu günden beri 15 ilçede uyuşturucuyla mücadele konferansları düzenlediklerini kaydetti.

Daha sonra söz alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başkonsolosu İpal Emin, uyuşturucuyla mücadelede birlikte olduklarını söyleyerek Kıbrıs'ın güney kapısından ciddi uyuşturucu trafiği sürdüğünü kaydetti. Başarılı operasyonlar yapıldığını, ancak uyuşturucunun evlerde yada araçlarda kolaylıkla muhafaza edildiğini dile getiren Emin, Kıbrıs'ta en büyük eksikliğin rehabilite konusunda yaşandığını söyledi. Türkiye'yi örnek aldıklarını ifade eden Emin, "Etkin mücadele için yapılan çalışmalara karşın ülkemizde uyuşturucu suçu devam ediyor. Bağımlılıkla mücadelede eğitim konusunda Türkiye'den destek alıyoruz. Yasal düzenlemelerin tamamlanarak arzın önlenmesi için çalışıyoruz" dedi.

"MADDE BİZDEN DAHA GÜÇLÜ"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, bağımlılığın kimyasal olabileceği gibi her insanda internet, şeker, çikolata gibi maddelere de bağımlılık gelişebildiğine dikkat çekti. Bağımlılığın insanın doğasında olduğunu belirten Dr. Gönül, toplumun yüzde 95'inin bu maddelerle karşılaştığında bağımlı olabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, "Hastalar da maddenin ne kadar kötü olduğunu düşünüp devletin sıkı önlemler alması gerektiğini söylüyor. Madde bizden daha güçlü. Araba kullanırken internette oyun oynayan sürücüler var. Tehlikesini bildiğimiz halde bu eğilime sahibiz. Bunu fark etmeden uyuşturucuyla mücadele etmek mümkün değil. Sadece polis tedbirleri yada eğitimle bu mücadeleyi yapamayız" dedi.

YEŞİLAY'DAN EĞİTİME ÖNCELİK

Yeşilay'ın uyuşturucuyla mücadele konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Fatih Vargeloğlu da internet sitelerinden uyuşturucu satın almanın mümkün hale geldiğini belirtti. Giderek artan teknoloji bağımlılığının önüne geçilmesini isteyen Vargeloğlu şöyle konuştu:

"Yeşilay İzmir'de okullarda rehber öğretmenlere eğitim veriyor. Türkiye çapında düzenlenen 'Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek' yarışmasına en büyük katılım İzmir'den sağlandı. 3 bin 620 başvuru yapıldı. Yeşilay Haftası'nda da bisiklet turu ve çeşitli konferanslar düzenleyeceğiz. Bu mesele arz talep meselesinden öte hepimizin sorunu. Gelecekte sağlıklı bir nesil görmek istiyorsak bunun ilk adımı teknoloji bağımlılığından kurtulmaktır."

İZMİR'DE TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HİZMETLERİ

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Gökhan Afacan, günümüzdeki yaşam tarzının insanları bağımlılığa ittiğini diye getirerek, "Uyuşturucuyla mücadele konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Çocuk ve gençlerimizin uyuşturucu maddelerle hiç karşılaşmaması için çalışıyoruz. Aile hekimlerine madde bağımlılığı konusunda eğitim veriyoruz. Ancak asıl olarak talebin engellenmesi gerekir. Tek dozda bile bağımlı yapan maddeler var. Tedavi ve rahebilitasyon konusunda çoğu ile göre başarılıyız. İzmir'de tedaviden sonra kişilerin uyuşturucuya dönmelerini engellemek amacıyla proje hazırlıyoruz. Unutmayalım ki bağımlılık yaşam boyu sürer gibi görünse de tedavi edilebilir" dedi.

AKŞİT'TEN 'CANAVAR' BENZETMESİ

Eski Turizm ve Devlet Bakanı Güldal Akşit ise Dünya Sağlık Örgütü'nün tanımından yola çıkarak sentetik olup, tutku yaratan bütün maddelerin uyuşturucu kabul edildiğini dile getirdi. Dünyada pek çok ülkede uyuşturucunun tamamen serbest olduğunu hatırlatan Akşit şunları söyledi:

“Türkiye'de de uyuşturucu artık kolay ulaşılır hale gelmiş. Neredeyse okulların önünde uyuşturucu pazarlanıyor. Merak ile başlamak bağımlılığa neden olabiliyor. 18 yaşın altındaki vatandaşlar bağımlılık nedeniyle zorla da olsa tedavi edilebiliyor ancak daha büyüklere kendi rızası olmadan ilgili sağlık kurumunda müdahale edilmesi mümkün değil. Asıl tehlike bu boyutta başlıyor. Bu bireyler kendiyle birlikte topluma zarar veren canavara dönüşüyorlar."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası