Ege Postası
Geri

Sahafın dünyaca ünlü moda markasına karşı 'isim' zaferi

İzmir'de ikinci el kitapları 'Hermes Sahaf' adıyla anılan 16 yıllık sahaf Ümit Nar (51), dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı verdiği isim mücadelesini kazandı. Mahkeme, Türk Patent Kurumu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun Nar'ın 'Hermes' kullanımının yasaklanmasını iptal etti. Nar, "Uluslararası insanlık tarihinde oluşmuş mal bir kültürel varlığın herhangi bir şirketin uhdesinde kalmamasını sağlayan hukuki yol şu anda açılmış durumda. Marka tescilini gerçekleştireceğiz" dedi
Sahafın dünyaca ünlü moda markasına karşı 'isim' zaferi
Haberler / İzmir
21 Temmuz 2024 Pazar 10:09
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Güzelyalı, ikinci el kitap satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar, 30 Aralık 2021'de 'Hermes Sahaf' olan iş yerinin tescilli piyasasına Türk Patent Kurumu'na başvurdu. Sahaflar Derneği Başkanı da olan Nar, tescil talebi için beklemeye başladı. Fransız lüks moda markası Hermes'in Türkiye'deki avukatları, ticari güç iddiasıyla itirazda bulundu. Türk Patent Kurumu da Nar'ın talebi reddedildi. Bunun üzerine Nar, Türk Patent Kurumu'nun kararıyla Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Davanın 3'üncü duruşması, 29 Haziran'da görüldü. Mahkeme, Türk Patent Kurumu Yeniden İnceleme ve Değerlendirme Kurulu'nun Nar'ın 'Hermes'in kullanımını engellemesini engelleme istinaf yolu açık olmak üzere iptal etti.

'MAHKEME BENİ HAKLI BULDU'

2008 yılından bu yana sahaflık yapmakta olan Ümit Nar, Hermes'in sanatçılarını koruyan ve insanları tanrılar arasında habercilik yapan bir karakter olduğunu söyledi. Nar, "2021 yılının son işlemleri 'Hermes Sahaf' markasını tescil etmek için patent başvurusuna başvurdum. Süreç işledi. İki yıl boyunca karşı taraf avukatları tarafından itirazlar oldu. Patent Kurumu'nun Yüksek İstişare Kurulu, avukatlık bürolarının itiraz ettiği 4 inanıştan 3'ünde beni , 1'inde haklı buldukları bir nokta benzerlikti, aslında böyle bir benzerlik ya da farklılaşma olması mümkün değildi. Bizde Fikri ve Sina Haklar Mahkemesi'nde Dava 1 yıldır görülüyordu. 29 Haziran günü üçüncü duruşma yapıldı. Mahkeme beni doğru buldu ve marka tescilinin yolunu açtı" diye konuştu.

'ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM'

Marka tescil almaları için artık önlerinde bir engel kalmadığına dikkat eden Nar, "Uluslararası olaylarda kötü olmuş bir kültürel görünümde herhangi bir şirketin uhdesinde kalmamasını sağlamanın hukuki yolunu şu an açmış olursunuz. Marka tescilini gerçekleştireceğiz" dedi. Karşısındaki firmaya marka devi olarak bakmadığını dile getiren Nar, "Elbette büyük, hacimli firma ama bundan 100 yıl sonra o firma olmayabilir. Belki 100 yıl sonra ben olabilirim. Dünyadaki ekonomik hareketlerin bu kadar kaygan bir zeminde olduğu yerde, bir şeyi sanki dünyanın yaratıldığından beri marka olması ve süreklilik kadar var olacak gibi değerlendirip, bütün bu marka hakları o kişilere vermek zaten başlı başına yanlış Ama bu büyük markalar için değişir 'marka' diye statü var. Bu statü yerel esnafın, küçük esnafın kendi topraklarımıza ait kavramları kullanmasını bir içerik olarak taşır. Mahkeme kararının gidişatında çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Tam anlamıyla zafer değil, ama zafere giden yolda çok önemli bir başarı sağlıyor. Mahkemede onamış durumda" diye konuştu.

'YARGI İÇTİHATLARININ ÖNÜNÜN AÇILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ'

Kararı bir zafer olarak değerlendiren Avukat Hasan Hilmi Güllü ise "İlk derece mahkemesi bilgileri ve sonuç olarak başvurumuzun tamamıyla kabulü ile 'Hermes Sahaf' markamızın belirli hizmetlerde kaydedilebilirliğine karar verildi. faaliyet göstermelerinin diğer kişilerce yapılan marka tescillerine itiraz ederek söz konusu alanı faaliyet gösteren gerçek hizmet sahipleri markalarını tescil etmelerini yasaklamalarını yasaklamak ilk defa 'dur' denmiş olması anlamında bir zafer olarak değerlendiriyoruz. Tescil müessesesinin ruhuna aykırı hareket etmesine rağmen 'Dur' denilmiştir. Bu karar sonrasında bu tarz dev markaların sürdüregeldikleri 'agresif marka tescil politikalarını sınırlayacak deneme içtihatlarının önünün açılmasını hedefliyoruz" dedi. (DHA)

 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası