Ege Postası
Geri

Uzundere Konutları'nda oturan depremzedeler için tahliye günü netleşti

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirli depremzede kiracıların yaşadığı Uzundere Toplu Konutları'nın satışa çıkarılması ile birlikte depremzedelere evleri boşaltmaları için 31 Mayıs'a kadar süre vermişti. Boşaltılmayan 23 konut için 31 Aralık 2024'e kadar boşaltılacağını açıkladı.
Uzundere Konutları'nda oturan depremzedeler için tahliye günü netleşti
Haberler / İzmir
19 Temmuz 2024 Cuma 10:43
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

 30 Ekim 2020 İzmir depreminde evleri hasar alan ve yıkılan vatandaşlar Karabağlar'da mülkiyeti İzmir büyükşehir Belediyesi'nde olan Uzundere Konutları'na 1 yıllığına yerleştirilmişti. 

 Depremzedelerin evleri tahliye etmeleri bir kaç kez ertelenirken geçtiğimiz yıl İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oy çokluğu ile alınan kararla konutta oturanların çıkarılması karar verilmişti.

Uzundere Toplu Konutları'nın satışa çıkarılması ile birlikte depremzedelere evleri boşaltmaları için 31 Mayıs'a kadar süre vermişti. Halen boşaltılmayan 23 konut için 31 Aralık 2024'e kadar boşaltılacağını açıkladı.

Büyükşehir tarafından yapılan açıklama şu şekilde; 

Karabağlar ilçesi, Yaşar Kemal Mahallesinde bulunan, mülkiyeti Belediyemize ait olan 11259 ada, 2 parsel üzerinde yer alan 6002 Sokak, No:14 adresli C-1 Bloktaki 56 bağımsız bölüm, 11260 ada, 1 parsel üzerinde bulunan 6002 Sokak, No:43 adresli B-9 Bloktaki 56 bağımsız bölüm, 11265 ada, 1 parsel üzerinde bulunan 6004 Sokak, No:24 adresli B1-9 Bloktaki 56 bağımsız bölüm ile 6004 Sokak, No:26 adresli B1-10 Bloktaki 56 bağımsız bölüm olmak üzere toplam 224 bağımsız bölümün 30 Ekim 2020 tarihinde kentimizde meydana gelen doğal afet (deprem) nedeniyle evleri yıkılan ya da ağır hasar gören vatandaşlarımıza 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. maddesinin (e) maddesi doğrultusunda 1 (bir) yıl bedelsiz tahsis edilmesi ve afet nedeniyle tahsis edilecek konutlarda elektrik, su giderlerine ait fatura bedellerinin, yakıt ve ortak giderlerinin Belediyemiz tarafından ödenebilmesi Belediyemiz Meclisi'nin 13.11.2020 tarih ve 05.1012 sayılı Kararı ile uygun görülmüştür.

Belediyemiz Meclisinin muhtelif kararlarıyla tahsis süre uzatımı yapılan 224 bağımsız bölümde ikamet eden ve henüz konutları tahliye edemeyen depremzedelerin 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahsis süresinin aynı koşullar ile (tahsis edilen konutlardaki elektrik, su giderlerine ait fatura bedellerinin, yakıt ve ortak giderlerinin Belediyemiz tarafından ödenmesi) uzatılması Belediyemiz Meclisinin 13.01.2023 tarih ve 05.80 sayılı kararıyla ile uygun görülmüştür.

Bu kapsamda Belediyemizce tahsis edilen konutların en geç 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahliye edilerek anahtarları ile birlikte Belediyemize teslim edilmesi için 2023 yılı Mayıs ayı başında ilgililere tebligat gönderilmiştir. Bu süre zarfında konutların tahliye edilmediği tarafımızca tespit edilmiş olduğundan söz konusu konutlara Belediyemiz zabıtası aracılığı ile tekraren tahliye tebligatı gönderilmiş olup, sonraki süreçte yapılan tetkiklerde konutların tahliye edilmediği görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin "... Belediye mallarına karşı suç işleyenler Devlet mallarına karşı suç işlemiş sayılır. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75. maddesi hükümleri Belediye taşınmazları hakkında da uygulanır..." hükmünü içermektedir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75. maddesinin 4. fıkrasında yer alan " İşgal edilen mal, idarenin talebi üzerine bulunduğu yer mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir..." hükmü yer almaktadır. Bu kapsamda söz konusu konutların tahliyesi ile Belediyemize boş olarak teslim edilmesi için Karabağlar Kaymakamlığına başvuru zorunluluğu doğmuştur.

Ancak Nisan 2024 tarihi itibariyle; tahsis edilen 224 adet konuttan 201’inin tahliye edildiği 23 konutun ise tahliye edilemediği belirlenmiştir. Söz konusu konutların Belediyemiz Meclisince 31 Mayıs 2023 tarihine kadar depremzedelere tahsis edilmesi uygun görüldüğünden bu tarihten sonra tahliye edilen veya edilemeyen konutlarda 31 Mayıs 2023 tarihinden sonraki süre için yapılan elektrik ve su tüketim bedellerinin ödenmesine yönelik herhangi bir karar olmaması nedeniyle söz konusu konutlarda yapılacak elektrik ve su tüketim bedellerinin Belediyemizce ödenmesi mümkün olmayacağı tespit edilmiştir.
 
Ayrıca; bahse konu bloklarda su saatinin tek abonelik üzerinden yürütülmesi, elektrik aboneliğinin vatandaşlar üzerine yapılmaması ve tahliye işlem sürecinin başlatılması nedeniyle 31 Mayıs 2023 tarihine kadar Belediyemizce ödenen elektrik ve su tüketim bedellerinin bu tarihten sonra zorunlu olarak ilgililerden tahsil edilmesi yoluna gidileceği ve bu işlemlerin her şahıs için Belediyemizle hukuki süreç (ecrimisil, icra vb) ve mağduriyetler yaşatacağı öngörülmüştür.

Bu sebeplerle Karabağlar Kaymakamlığı koordinasyonu ile devam eden tahliye süreçleri de dikkate alınarak tahliye gecikmeleri sebebiyle tekrar bir süre uzatımı kararı almamak amacıyla 31 Aralık 2024 tarihine kadar tahsis süresinin aynı koşullar ile (tahsis edilen konutlardaki elektrik, su giderlerine ait fatura bedellerinin, yakıt ve ortak giderlerinin Belediyemiz tarafından ödenmesi) uzatılması hususu Belediye Meclisimizce uygun görülmüştür.

Bu kapsamda yerel, ulusal medya ve sosyal ağ platformlarında öne sürülen depremzede tahliye haberleri Kasım 2020 – Temmuz 2024 tarihleri arasında Belediyemiz mülkiyetinde bedelsiz ikamet eden ve elektrik, su giderlerine ait fatura bedelleri ile yakıt ve ortak giderleri Belediyemiz tarafından ödenen, 31 Mayıs 2023 tarihinden bugüne tahliye edilemeyen 23 konutun Karabağlar Kaymakamlığı koordinasyonu ile yürütülen tahliye işlemidir.

Tahliye sürecinin başlatıldığı 31 Mayıs 2023 tarihinden bugüne yaşanılan süreç ve tahliye edilemeyen konutların varlığından da anlaşılacağı üzere tahliye süreci belirli bir zaman almakta olup Belediyemizce tüm tahliyelerin 31 Aralık 2024 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası