Ege Postası
Geri

DETİS'ten 'Yücel Erten' açıklaması: 'Çağının sanığı' olmaya zorlanıyor

DETİS, yaptığı yazılı açıklamada izBBŞT Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in görevden alınmasına tepki gösterdi. Açıklamada, 'özgür, özerk ve özgün' sanat vurgusu yapıldı.
DETİS'ten 'Yücel Erten' açıklaması: 'Çağının sanığı' olmaya zorlanıyor
Haberler / İzmir
18 Temmuz 2024 Perşembe 16:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS) Yönetim Kurulu, belediye tiyatrolarına yapılan bürokratik müdahalelere tepki gösterdi.

Derneğin konuya ilişkin yazılı açıklamasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (izBBŞT) Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten'in, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay tarafından görevden alınmasına ilişkin, "Sanatın bürokrasiye teslim edilmesi 'Özgür, Özerk, Özgün' sanat anlayışımızla kabul edilemez ve büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi. 

DETİS Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"İzmir Şehir Tiyatrosu'nun, yıllar sonra yeniden kurulması, sanat adına hepimizi umutlandırmıştı. Hele kurucu sanat yönetmenliğine saygın bir ismin getirilmesi, kamuoyunu ayrıca mutlu etmişti. Geride kalan üç yılda, kimi eksiklere ve sancılarına rağmen yeni bir tiyatro var edildi.

Sanatçı, yaşadığı her coğrafyada ve dünyanın her köşesinde olup bitenden kendini sorumlu hissettiği için çağının tanığıdır. Her türlü baskıya rağmen biat etmeden, düşüncesini dile getirdiği için de, sanatçı sıfatının yanına bir de aydın sıfatı eklenir."

'ERTEN SANAT ANLAYIŞI YÜZÜNDEN 'ÇAĞININ SANIĞI' OLMAYA ZORLANIYOR'

"Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten, aydın bir sanat insanı olarak tutarlılığından ve kişiliğinden hiç ödün vermeden, yaşamın sanat yoluyla dönüştürülebileceğine inanan, 68 Kuşağı'nın inatçı ve de inançlı bir devrimcisidir. Görüyoruz ki son zamanlarda, sanat anlayışı yüzünden 'çağının sanığı' olmaya zorlanıyor.

Belediye başkanları, adaletle ve tarafsızlıkla şehri yönetmek için 'Şehrül Emin' olurlar. Sanat ve siyaset, tarih boyunca iç içe geçmiş ve de çatışmış iki kavramdır. Yöneticiler, Sanat Yönetmeninin düşüncesine katılmayabilir. Karşıt düşünceye sahip olsa bile liyakat sahibini dinlemek, sanat anlayışına ve o düşünceye saygı göstermek, güvenin ve emanetin ilk adımıdır."

'YÖNETMELİĞİN TEPEDEN İNME ÇIKARILMASI, MEŞRULUĞUNU TARTIŞMALI HALE GETİRMEKTEDİR'

"Tarsus Şehir Tiyatrosu, Nilüfer Kent Tiyatrosu ve İzmir Büyükşehir Tiyatroları'na yapılan bürokratik müdahaleler, genel sanat yönetmeni ve yönetmeliklerin değiştirilmesi, bizlere geçmişte İstanbul Şehir Tiyatroları'na yapılan müdahaleyi hatırlattı. 'Sanat kurumlarını sanat insanları yönetmelidir' anlayışıyla oluşturulan yönetmeliğin değiştirilmesi, yasal bir çerçevede ilerliyor gibi görünmesine rağmen, kapalı kapılar ardında sanatçıları ve genel sanat yönetmenini yok sayarak tamamen tepeden inme bir metotla çıkarılması, yönetmeliğin meşruluğunu tartışmalı hale getirmektedir.

Fransız devlet adamı Charles De Gaulle, çevresindeki siyasilerin ısrarına rağmen karşı karşıya kaldığı Jean Paul Sartre için 'Sartre Fransa’dır' demiştir. Hadi biz bu kadar iddialı bir cümle kurmayalım ama bilinmelidir ki Yücel Erten, Türk tiyatrosunun en önemli sanat insanlarından biridir. Yönettiği ve çevirdiği her oyunuyla, yaşamın pek çok alanını kapsayan etkili düşünceleriyle saygın bir yere sahiptir.

İzmir Şehir Tiyatrosu'nu ileriye götürmek yerine, sanatın bürokrasiye teslim edilmesi 'Özgür, Özerk, Özgün' sanat anlayışımızla kabul edilemez ve büyük bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası