TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Ocak ayı olağan Meclis toplantısı, EBSO Meclis Başkanı Salih Esen idaresinde gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın da katılım sağladığı oturuma damgasını vuran konu ise sanayi bölgelerindeki 3 günlük elektrik kesintisi oldu.
Yorgancılar ve Esen, geçtiğimiz haftalarda İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz iletim hattında meydana gelen arıza gerekçe gösterilerek başlatılan kısıntı nedeniyle TEİAŞ’ın aldığı karar doğrultusunda ülkedeki tüm Organize Sanayi Bölgeleri’nde 3 günlük elektrik kesintisine tepki gösterdiler.
Yapılan konuşmalarda enerjide dışa bağımlılığın sona ermesi için yenilenebilir enerji, üretiminin önemine dikkat çekilirken devlet yetkililerinden destek talep edildi.
"TELAFİ EDİLMESİ ZOR KAYIPLARA NEDEN OLUYOR"
Oturum açılışında konuşan Esen, İran’dan Türkiye’ye gelen doğalgaz hattındaki arıza nedeniyle İran’ın doğalgaz kesintisi ve bu kesintilerin sanayicilere doğalgaz ve elektrik kesintisi olarak yansıtılmasına değindi. Bu gibi kesintilerin yenilenebilir enerjilere geçiş için bir fırsat olabileceğini belirten Esen, teşvikler konusunda ilgili bakanlıklara çağrı yaptı ve “Önce enerji, samları ve sonrasındaki kesintilerle sanayiciler olarak zor dönemdeyiz. Teknik olarak nedeni bilinmeyen birtakım gerekçelerle önce doğalgaz sonra da elektrik kesintisiyle karşılaştık. Hükümetimiz bu soğuk havalarda konutlarda kesintilere gidemeyeceği için biz sanayicilerin doğalgaz ve ektirdiğinde kesintiye gidildi. Üretimdeki kesinti zincirleme olarak tüm süreçlerde telafisi zor kayıplara sebep oluyor. Bir daha asla tekrarlanmasını istemeyeceğimiz bu gibi durular karşısında alternatif planlamalar yapılmalıdır. Çünkü bu gibi arızların yanında küresel piyasalarda da bir enerji darboğazı yaşanıyor. Kesintilerin sebep olacağı kayıpları dikkate alarak RES ve GES’ler başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmemiz gerekiyor. Birçok işyerlerinin çatıları aslında GES yatırımları için uygun. Ancak içinde bunduğumuz finansman koşulları buralara yatırım yapma konusunda bizi engelliyor. En azından ilgili bakanlıkların bunları özendirecek birtakım tedbirleri olması suretiyle bu gibi doğal kaynakları enerjiye dönüştürebiliriz. Bu şekilde bu enerji sıkıntısı bu şekilde bir fırsata dönüştürülebilir” dedi.
ANKARA ZİYARETİ DEĞERLENDİRMESİ
Oturumda konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çağrılmadığı için sitem ettiği Ankara ziyareti hakkında bilgi verdi. Yorgancılar, verimli bir ziyaret geçirdiklerine dikkat çekti ve “5 Ocak’ta Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirdik. İZTO Başkanı, Başkan Yardımcısı ve ben Ticaret Bakanımızı, son Başbakanımız Binali Yıldırım’ı ve en son Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati’yi ziyaret ettik. Gayet verimli geçti. Burada özellikle Tarıma Dayalı OSB merkezi ve Kemalpaşa’daki Lojistik Köy’le ilgili Sayın Bakanımıza bilgilendirme yaptık. Tarım sektöründe üyelerimizin taleplerini içeren dosyayı verdik. Binali Bey'e gittiğimizde kendisinin ilgilendiği konuları sunduk. En son da Maliye Bakanımız Nebati’yi mali konularla ilgili yapılan tüm dilek ve talepleri kendisine aktardık. 2022 yılında dünya ekonomisinde görülen küçülme 1980 sonrasında ödemin en büyük daralmasıydı. 2021 yılındaki büyüme ise 1980 sonrasındaki en yüksek büyüme oldu. Bu yıl, büyümede hız kaybının beklendiği yönünde uyarılar var. Hem Dünya Bankası hem de İMF küresel ekonomiyle ilgili beklentilerini düşürdüler” diye konuştu.
“YARIN RUSYA’YLA İLGİLİ BİR SIKINTI YAŞARSAK?”
Sanayi sektöründe uygulanan enerji kesintisine de değinen Yorgancılar, Türkiye’nin kendi enerjisini üretmemesi durumunda yine aynı sorunlarla karşı karşıya kalma riskinin olduğunun altını çizdi ve “Sanayide artan enerji maliyetleri… Mevcut tabloya baktığımızda sanayideki doğalgaz ve elektrik zamlarıyla birlikte bir yılsa sanayicinin üstüne gelen ek maliyetler, doğalgazda yüzde 80, elektrikte yüzde 52-130 oranında oldu. Biz buğuna artık Covid’i konuşmuyoruz. Ama enerji Covid’in önüne geçti. Gelen zamlarla maliyetlerimizin artışına dur diyemiyoruz. Geçen hafta bildiğiniz gibi Türkiye çapında doğalgaz bulunamamasından kaynaklı bir kısıntı oldu. Burada OSB’lerimizin elektrikleri 3 gün kısıldı ve 3 gün üretim yapılamadı. Cumartesi günü yapılan açıklamayla birlikte o akşamdan itibaren elektrik kısıntılarını kaldırıldığı ve yüzde 40 olan doğalgaz kullanımının yüzde 20’ye çekildiği duyuruldu. Biz bunların BOTAİ, TEİAŞ ve İzmir Gaz gibi yerel dağıtım yapan firmalardan bilgi sahibi olduk. Burada dikkat çekilmesi gereken bir konu var. Pazar günü sanayi bakanımız ve enerji tabii kaynaklar bakanımızın yaptığı online toplantıda geniş çaplı toplantı yapıldı ve gündem elektrik kesintileriydi. Bunun sonucu itibari ile 8-10 günlük kesinti sonuçlandı. Bizim 2021'de aldığımız doğalgaz tutarları belliydi. Biz İran’dan 11.6 oranında doğalgaz alıyoruz. Rusya’dan 33.59. İran’daki arızadan dolayı sıkıntı çektik. Peki yarın Rusya’yla ilgili bir sıkıntı yaşarsak? O zaman bizim üretim kapasitemiz ne olacak? Yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklenmesi, doğalgaza bağımlılığımızın ortadan kaldırılması gerekiyor. Sanayimiz büyüyor ama enerji kaynaklarımız buna paralel olarak artmıyor. İnşallah bu, yaşadığımız son kesinti olur. İnşallah bundan sonra enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olmayız” ifadelerini kullandı.