Ege Postası
Geri

Şanlı'dan Büyükşehir'e çağrı

Dün tanıtımı yapılan ve İzmir’in prestik projeleri arasında yer alan Kıyı Tasarım Projesi’ne Kordon İşadamları Derneği’nden ilk elden yorum geldi. Dernek başkanı olan ve geçtiğimiz dönemlerde yaşanan tente krizleri neticesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile sıkça karşı karşıya gelen Ömür Şanlı, projeyi A’dan Z’ye masaya yatırdı. Projenin Kordon’a çok şeyler katacağını belirten Şanlı, “Kordon altındı, şimdi pırlanta olacak” sözleri ile projeye dair fikrini sunarken bir de eleştiride bulundu. Kordon trafiğinde yapılacak düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesini isteyen Şanlı, proje tamamlandıktan sonra uzlaşma sağlanmasını istediklerini de dile getirdi.
Şanlı'dan Büyükşehir'e çağrı
Haberler / İzmir
13 Ağustos 2013 Salı 16:21
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- CHP’den AK Parti’ye geçişi ile büyük yankı uyandıran Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, İzmir’in kıyı tasarım projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı ile Konak arasında yapılacak düzenlemeleri enine boyuna değerlendirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak çalışmaların Kordon’a olumlu katkılar sağlayacağını belirten Şanlı, işletmelerin yapım çalışmaları süresince sabırlı olacağını, ancak projenin de kısa sürede tamamlanmasını istediklerini kaydetti.

“BU PROJEYE İHTİYAÇ VARDI”

Kıyı tasarım projesi kapsamında hayata geçecek birinci etap çalışmaları ve Kordon’da yapılacak düzenlemeler çerçevesinde merak edilen soruları yanıtlayan ve Kordon İşadamları Derneği adına açıklamada bulunan Başkan Ömür Şanlı, yapılacak düzenlemeler çerçevesinde Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkürlerini sundu ve, “Kordon altındı, şimdi bu çalışmalarla birlikte pırlanta olacak. Burası İzmir’de mutluluğun doğduğu yer. Sadece İzmirlilerin değil, hem Türkiye’den, hem de dünyadan birçok turistin gelip ziyaret ettiği kentin en işlek noktalarından birisi. Kordon İzmir’in kalbidir, İzmir’in kimliğidir. Dolayısı ile böyle bir düzenlemeye ve çalışmaya kesinlikle ihtiyaç vardı. Sonuçta Kordon’da her şey en iyi biçimde yürümeli ve devamlı işler olmalı. Bu proje turizme de büyük katkı koyacak. Geçtiğimiz haftalarda Başkan Kocaoğlu ile yaptığımız “Kordon Zirvesi”nde taleplerimizi ve önerilerimizi kendisine ilettik. Projenin başlamak üzere olduğunu belirterek detaylarını bizimle de paylaştı ve süreci anlattı. Uygulama bitsin, çalışmalar tamamlansın, eksikleri görelim, sonra Büyükşehir Belediyesi ile tekrar görüşür, uzlaşmak için oturur konuşuruz” dedi.

"KORDON’A TRAMVAY GELSİN”


Projenin en büyük eksikliğinin trafik konusunda yapılacak düzenlemeler olduğunu belirten Şanlı, yapılan son düzenlemede dile getirdikleri eleştiriyi de yineleyerek, “Biz Kordon’un trafiğe kapatılmasına karşıyız. En azından yolun tek yön olarak trafiğe açılmasını istiyoruz. Kordon altyapı olarak buna hazır değil. Bir kere çevrede yeteri açık kadar otopark ya da yer altı otoparkı yok. Dolayısı ile insanlar uzun mesafeleri yürümek ve araçlarını uzakta bırakmak durumunda kalıyor. Yurt dışı ziyaretlerimizde de devamlı diğer kentleri inceliyoruz ve farklı düzenlemeleri de örnek almaya çalışıyoruz. Tamam Kordon’da trafik kapatılsın. Zaten uygar kentlerde araçtan çok insanlara yer ayrılmasını ben de doğru buluyorum. Ama bunu yaparken de, altyapısal çözümler de sunulmalı. Mesela bir öneri olarak, yeni projede Kordon’da 2,8 kilometrelik sahil şeridine tramvay yapılmasını isteriz. Tıpkı Taksim’deki gibi nostaljik tramvay Kordon’a çok yakışır” ifadelerini kullandı.



“YETER Kİ ZAMANINDA BİTSİN…”


Kordon İşadamları Derneği Başkanı Şanlı, “Keşke zamanında getirilen düzenlemelere ve kurallara uysaydık da bu projelere gerek kalmasaydı” diyerek geçmiş dönemlerde yaşanan gerginliklerin geride kalması gerektiğini belirtti ve şöyle devam etti, “Bizdeki sağduyulu ve duyarlı tavrın aynısını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de bekliyoruz. Geçmiş dönemlerde tente olayında, masa sandalye olayında birçok gerginlik yaşandı. Maalesef bazı şeyler siyasallaştırılıyor. Esnaf ve belediye karşı karşıya getirilmek isteniyor. Biz karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Her şeyin ortak akılla, yan yana, birlikte çözülmesinden yanayız. Bizim esnaf olarak kabahatimiz yok mu elbette var. İzmir Büyükşehir Belediyesi zamanında deniz kenarında kaldırımlardan bize 2,5 metre verdi. Yetmedi, devamını istedik 5 metre verdiler. Ama yine yetmedi bu sefer kaldırımın tamamına varan işgaller doğdu ve esnaf 10 metreyi kullanır hale geldi. Tamam hakkımızı kullanalım ama, yaya ve bisikletliye de yer bırakalım. Orada onlarında hakkı var. Bizim hakkımızın bittiği yerde bir başkasının hakkı başlıyor. Birbirimize saygımız olması gerekiyor. Özetle, Büyükşehir Belediyesi burada elini verdi, kolunu kaptırdı. Kaldı ki, biz bu konuda basına da yansıyan bir taahhütname, yani bir söz verdik. Hep daha fazla kazanmak için, daha fazla, daha fazla derken çeşitli tartışmalar ve gerginlikler yaşandı. Kordon değişiklik istemiyor diye bir şey yok. Elbette projeler hayata geçsin, sonuçta bu proje bizim de çıkarımıza olacak bir şey. Esnaf sabreder ama, yeter ki proje zamanında bitsin.”

ŞANLI’DAN BÜYÜKŞEHİR’E YÖNETMELİK ÇAĞRISI

Esnafın özeleştiriye çağıran Şanlı, Büyükşehir Belediyesi’ne yönetmelik çağrısında da bulunarak, “Biz Avrupa tarzı, modern Kordon’u yaratmak istiyoruz. Hatta Avrupa’nın da Kordon’u örnek almasını istiyoruz. Nasıl bir Çanakkale Kordon’u örnek alıyorsa, İstanbul Kordon’u örnek alıyorsa, Avrupa’nın da Kordon’u örnek almasını istiyoruz. Ancak uygulamada bazı sıkıntılar var. Hanutçular ve çığırtkanlar maalesef bize gelen insanları kaçırıyor ve bize olan bakış da bir anda değişiyor. Bununla ilgili kurallar, cezalar yok m? Var. O zaman uygulansın. Yasa var ama uygulayan yok. Eminim ki, işletmelerin canı yandıktan sonra aynı hatayı bir daha yapan olmaz. Denetimi hissettirmek gerek. Şu anda uygulanan yönetmelikler de güncel değil. Kordon’a dair mevcut yönetmelikler 2001 yılından, yani Merhum Başkan Priştina döneminden kalma. Ortak akılla yapılacak yeni bir düzenlemeye ihtiyaç var. Yönetmelikler kimseye hitap etmiyor. Burada ev sahibi olan vatandaşlar, işletmelerin temsilcileri ve eğlenmeye gelen İzmirliler bir komisyon kurup fikirlerini dile getirmesi gerekiyor. Kordon’da çok fazla eksik var. Hijyen ve temizlik konusunda denetimlerin arttırılması ve standartların yükseltilmesi gerekli. Mesela, Kordon’da bir tane bile mekanın engelli tuvaleti yok. Ruhsat verilirken bunu göz önünde bulundurup ruhsat verilmesi lazım. Bunlar acil olarak giderilmesi gereken eksikliklerdir” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası