Ege Postası
Geri

Vapurlarda yakıt krizi çözülmedi

10 milyon lira zarar ettiğini kaydeden Pars Petrol sahibi İlhami Çakar, "Vergi dairelerinde ÖTV konusunda bilgi sahibi olan yok. Büyükşehir'e yakıt vermeye mecburuz ama ne kadar dayanabiliriz, bilmiyoruz" dedi
Vapurlarda yakıt krizi çözülmedi
Haberler / İzmir
13 Ağustos 2013 Salı 09:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- Tüpraş'tan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alacaklarını tahsil edemediği için İZDENİZ'e ait vapur ve arabalı feribotlara mazot vermekte zorlanan Pars Petrol şirketi, krizi yine aşamadı. 20 Temmuz tarihinde yayınlanan 'Deniz Yakıtları'nın ÖTV satışları' genelgesi ile şirketin ÖTV alacaklarını Tüpraş yerine vergi dairesinden alması yönünde yapılan düzenleme de çözüm olmadı. 

Yeni Asır gazetesinden Fatih Abacıoğlu'nun haberine göre ÖTV alacağını tahsil edemediği için yılbaşından bu yana yaklaşık 10 milyon lira zarar ettiğini kaydeden Pars Petrol sahibi İlhami Çakar, "Vergi dairelerinde ÖTV konusunda bilgi sahibi olan kişi yok. Sistem altyapısı hazırlanmamış. Yıl sonuna kadar ödeme yapılması öngörülmüyor. Büyükşehir'e yakıt vermeye mecburuz ama ne kadar dayanabiliriz, bilmiyoruz" dedi.

Genelge yayınlandı
ÖTV'de mahsuplaşmanın daha önce TÜPRAŞ tarafından yapıldığını belirten Çakar, "TÜPRAŞ'tan aldığımız ÖTV'li yakıtı deniz araçlarına ÖTV'siz satıyoruz. 15 gün sonra ödemeyi bu firmadan alıyorduk. Fakat Tüpraş Ocak ayından itibaren ödemelerin devletçe yapılacağını açıkladı. Ardından hükümet genelge yayınlayarak ödemelerin vergi daireleri tarafından yapılacağını duyurdu. İnceleme yapılması amacıyla tüm evraklarımızı vergi dairesine götürdük ancak bize konuyla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını ve sistem altyapısının hazırlanmadığını söylediler. Bir sıkıntı bitmeden yenisiyle karşılaştık. Yine mağduruz" diye konuştu.

'Müşteri kaybediyoruz'

Ocak ayından bu yana zararın 10 milyon lirayı geçtiğini ve bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ hariç tüm müşterilerine yakıt vermeyi kestiklerini belirten İlhami Çakar, "Bize ödeme sisteminin kurulmasının 3-4 ayı bulacağını söylediler. Müşteri kaybediyoruz. Büyükşehir'e mazot teminine mecburuz ama ne kadar süre dayanabiliriz bilemiyorum. Eğer bize ödeme yapılmazsa İZDENİZ'e yakıt veremeyecek hale gelebiliriz. Belediye yetkilileriyle konuştuk. 15 günde bir yapılan ödemeyi, 3 günde bir ödemeye başladılar" dedi.

'Kurul devreye girsin'
Çakar şöyle devam etti: "Müşterilerimize mal satamıyoruz. İthalat hakkı bulunan firmalar, yurtdışından ÖTV'siz yakıtı alarak yurtiçinde rahatlıkla satabiliyor. Bizim ithalat yapma hakkımız yok. Bu nedenle rekabet kurallarına aykırı bir durum ortaya çıkıyor. Haksız rekabet oldu. Rekabet Kurulu devreye girmeli. Bu durum insani olarak, hak olarak kabul edilemez."

Ocak ayından bu yana ödenmiyor
Hükümetin denizciliği teşvik etmek için 2004 yılında başlattığı uygulama ile denizcilik sektörü ÖTV'siz yakıt kullanıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ de körfezde çalışan vapurlar için ÖTV'siz mazot almak için her yıl Ekim ayında ihaleye çıkıyor. İhaleyi kazanan firma Aliağa'daki Koç Holding'e ait Tüpraş'tan ÖTV'li mazotu alıp, ÖTV'siz şekilde Büyükşehir'e satıyor. Firma daha sonra ÖTV bedelini mahsuplaşma yöntemiyle Tüpraş'tan alıyor. Ancak Tüpraş'ın, Pars Petrol'e Ocak ayından itibaren ÖTV bedelini ödemediği belirtildi. Bu sıkıntı üzerine 20 Temmuz'da genelge yayınlandı fakat sistem altyapısındaki eksiklik nedeniyle firmalar ödemelerini yine alamadı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası