Ege Postası
Geri

Sayıştay satış krizine nokta koydu: Konak Belediyesi için flaş karar

Konak Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl içerisinde büyük krize yol açan benzinlik satışıyla ilgili Sayıştay tarafından başlatılan soruşturma sonuçlandı. Üçkuyular’da yer alan benzin istasyonunu Doğuş Holding’e 56 milyon 640 bin TL bedelle satışını mercek altına alan ve kamu zararı iddialarını inceleyen Sayıştay, eski belediye başkanı Hakan Tartan, meclis üyeleri, şirket yönetimi, belediye bürokratları ve müdürlerin tamamı hakkında beraat kararı verdi. Sayıştay satış krizine nokta koydu
Sayıştay satış krizine nokta koydu: Konak Belediyesi için flaş karar
Haberler / Yerel Politika
10 Ağustos 2015 Pazartesi 16:03
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’nin daha önceki dönemlerde kiraya verdiği ve belediyenin mülkü konumunda olan Üçkuyular’daki bezin istasyonunun satışını inceleyen Sayıştay, konuyla ilgili dosyayı kapattı. Tesisin satışında 21 milyon 354 bin TL’lik kamu zararı tespitine varan ve başta eski belediye başkanı Hakan Tartan olmak üzere, meclis üyeleri, MERBEL A.Ş. yönetimi ve belediye bürokratlarının yer aldığı toplam 31 kişiyi ilgilendiren yargı süreci noktalandı. İhalenin iptali, belediyeye zimmet çıkarılması ve satış işlemine onay veren yöneticilerin yargılanmasını gündeme getiren soruşturmanın neticesinde beraat kararı çıktı.

KRİTİK DOSYA KAPANDI
2012 yılında alınan meclis kararı doğrultusunda Konak Belediyesi tarafından ayni sermaye devri ile belediye şirketi MERBEL A.Ş.’ye verilen Üçkuyular’daki benzin istasyonuyla ilgili başlayan krize noktayı Sayıştay koydu. Eylül 2013’te gerçekleşen tartışmalı ihale sonrasında 56 milyon 640 bin TL bedelle Doğuş Holding’e bağlı kuruluşlardan Orta Gayrimenkul Yatırım Yönetimi Turizm A.Ş.’ye satılan tesise dair incelemede bulunan Sayıştay, satış işleminde 21 milyon 354 bin TL’lik kamu zararı olduğunu tespit etmiş ve  yeni bir soruşturmanın önünü açmıştı. Üçkuyular pazaryeri ile ESHOT’a ait otobüs terminali bitişiğinde yer alan ve İstinye Park projesinin hayata geçirilmesi planlanan 3 bin 559 metrekarelik söz konusu arazinin rayiç bedellerinin altında satıldığına dair tespitte bulunan Sayıştay, eski belediye kadrosundaki toplam 31 ismin yargılandığı süreçle ilgili nihai kararını verdi.
 

SAYIŞTAY “KAMU ZARARI YOKTUR” DEDİ
Satışla ilgili hazırlanan rapor sonrasında savunmaları inceleyen Sayıştay 6’ıncı Dairesi, benzinliğin yer aldığı MERBEL’E ait arazinin meclis kararı olmaksızın satışını hukuka uygun buldu. İçlerinde AK Parti ve CHP’li meclis üyeleri ile şirket yöneticileri ve belediye bürokratları ile müdürlerin de yer aldığı toplam 31 kişiyi suçsuz bulan Sayıştay, ayrıca satışta kamu zararı bulunmadığı ve gayrimenkulle ilgili işlemler için de meclis kararı gerekmediğine kanaat getirdi. Belediye açısından kamu zararı oluşmadığı yönündeki karar sonrasında İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca ayrı soruşturma açılması yönündeki istekler de reddedildi.


 
31 İSMİN TAMAMINA BERAAT
Sayıştay denetçileri tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Konak Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan, encümen üyeleri, Eski Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Akınbingöl, Eski Emlak ve İstimlak Müdür Vekili Kazım Çırak, yanı sıra taşınmazın devrine ret oyu veren meclis üyeleri de dahil toplam 30 kişi savunma vermişti. Söz konusu sürecin ardından Sayıştay tüm isimler hakkında beraat kararı verdi.
 
CANLI YAYINDA SATILMIŞTI
Söz konusu tesis alanının sadece arazi fiyatları dikkate alınarak satıldığını ve üzerinde yer alan işletmelerin getirisine bakılmaksızın fiyatlandırma yapıldığını belirleyen Sayıştay, İzmir 2’inci Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından yapılan değer tespitlerinde metrekare birim fiyatı 6 bin TL olan taşınmazın satışında 3 bin 850 TL’den işlem uyguladığını raporlamış ve yargı sürecinin önünü açmıştı. Satış sonucunda yaklaşık 21 milyon TL’lik kamu zararı tespit eden Sayıştay ayrıca, belediye meclisi kararı ile ayni sermaye devri yapılan akaryakıt ve LPG istasyonunun hukuka aykırı biçimde, meclis kararı olmaksızın şirket üzerinden satıldığına ve işlem için de Bakanlar Kurulu onayı alınmadığına kanaat getirmişti. İmar planlarında ticarete açık olan ve akaryakıt ve LPG istasyonu olarak gözüken alan için uygulanan işlemde Belediye Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Türk Ticaret Kanunu, Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun dahil olmak üzere çeşitli yasalara aykırılılar belirlenen satışta ayrıca, KDV tutarı olan 8 milyon 640 bin TL’nin de belediye kasasına girmediğini belirleyerek konuyla ilgili detaylı inceleme istemişti .

İSTİNYE PARK’IN ÖNÜ AÇILDI
Tüm bu gelişmeler sonrasında Türkiye’nin en büyük AVM projelerinden bir tanesi olan İstinye Park’ın İzmir ayağının da önü açıldı. Projenin iptali de dahil olmak üzere çeşitli olasılıkları gündeme getiren yargılanmanın sonuçlanması ile birlikte söz konusu taşınmazın pazaryeri, ilçe garajı ve yeşil alan gibi kamusal hizmetler haricinde kullanılmasının önünde hukuki anlamda engel kalmadı. Belediye şirketi yönetimi tarafından canlı yayınla satılan söz konusu araziyle ilgili ihalenin iptali ve hazineye devredilmesi ihtimali de ortadan kalkarken, haklarında zimmet çıkartılması gündeme gelen 31 isim de rahat bir nefes aldı. Doğuş Holding’in AVM projesini hayata geçirmek için satın aldığı diğer parsellerden bağımsız olan alan da projeye dahil edilebilecek ve yakın zamanda İstinye Park’ın inşaatına başlanacak.
 

TARTAN “BEN BENZİNCİ MİYİM'” DEMİŞTİ
Tartışmaların zirve yaptığı dönemde satış krizine dair meclis üyelerine açıklamada bulunan Eski Belediye Başkanı Hakan Tartan, satış işlemini savunarak, “Benzinliğin satışı hukuk kuralları çerçevesinde yapılan bir işlemdir. Benzinlik işleten, gazino işleten belediye devri geçti. Belediyeler çok daha işlevsel, sosyal, halktan ve üreten anlamda hizmet veriyor. Bir kurumu, benzin istasyonu ile özdeşleştiren zihniyet bana yanlış geliyor. Belediye lokanta ya da benzin istasyonu işletir m? Bir benzin istasyonumuz daha var. Yasal sınırlar içinde onu da satacağım. Meclisin aldığı kararı uyguladım. Mahkemenin 23 milyon TL bedel biçtiği bir tesisi 56,5 milyon TL’ye sattık. Hem belediye hem devlet kazandı. Helal-i hoş olsun. Bu yatırımı en iyi şekilde nasıl değerlendireceğimizi gösterdik. Diğer benzin istasyonu ile ilgili satış sürecini de hemen başlatacağım. Ben benzinci miyi? Belediyeyim ben, bildiğim işi yaparım. Bu memlekette camiler satılıyor. Benzinliğin satılmasını çok olağanüstü bir şey gibi göstermek doğru değil” demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası