BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki ESHOT’un 2021 yılı denetim raporu yayımlandı.
Taşınmazların muhasebe kayıtları tutulmadı
ESHOT’un Sayıştay raporunda, ESHOT Genel Müdürülüğü’ne tahsis edilmiş arazi, arsa ve binalardan oluşan taşınmazların tahsis işlemlerine ilişkin muhasebe kayıtlarının yapılmadığı ve ilgili yardımcı hesaplarda takip edilmediği belirtildi.
Sayıştay tarafından yayımlanan raporda, ‘’Belediyeye tahsis edilen taşınmazlara ilişkin tahsis işlemlerinin muhasebeleştirilmemesi nedeniyle mali; 250- tablolarda yer alan Arazi ve Arsalar, 252-Binalar ve 500-Net Değer Hesaplarında hataya sebep olunmuştur. Mali tabloların taşınmazların mülkiyet ve kullanım durumları hakkında doğru ve güvenilir bilgi sunması açısından, tahsis işlemlerinin Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile Mahalli İdareler Hesap Planına uygun olarak muhasebeleştirilmesi ve taşınmazların yardımcı hesap kodları itibariyle izlenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir’’ ifadeleri yer aldı.
KDV hesabı yanlış
Devreden KDV hesabının gerçek durumu yansıtmadığını belirtilen raporda, ‘’Kamu İdaresi cevabında, bulguya iştirak edildiği ifade edilmekle birlikte İdarenin faaliyet konusu ile doğrudan ilişkisi olmayan giderlere ait KDV’nin anılan hesaplarla ilişkilendirilmeyeceğini ifade etmesine rağmen yapılan incelemede, İdare tarafından geçmiş yıllarda giderleştirilmesi veya aktifleştirilmesi gereken katma değer vergisinin indirim konusu yapıldığı ve bu nedenle 31.12.2021 tarihli bilançoda 190-Devreden KDV Hesabının 216.258.274,19 TL bakiye verdiği anlaşılmakla birlikte, anılan bedelin ne kadarının indirim konusu yapılması gerektiği tespit edilememektedir. Bu nedenle, 2021 Bilançosunda yer alan 190-Devreden KDV Hesabı 216.258.274,19 TL kadar hatalı bilgi sunmaktadır’’ ifadeleri kullanıldı.
Bakanlık izni olmadan 103 taşıt devredildi
Raporda, ESHOT tarafından 2021 yılında diğer Belediyelere devredilen araçlara ilişkin Taşınır Mal Mevzuatı gereğince Hazine ve Maliye Bakanlığından uygun görüş alınmadığı tespit edildi.
Sayıştay raporunda yer alan bulguda, ‘’ESHOT tarafından taşıtların bedelsiz devredildiğine dair meclis kararı ve devredilen Belediye tarafından bedelsiz devralınmasının uygun bulunduğuna dair alınacak meclis kararı ile devrin gerçekleşmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığından uygun görüş alınması ve bu uygun görüşün akabinde de Taşınır Mal Mevzuatı gereğince devir işlemlerinin yapılması gerekmekte iken, söz konusu Bakanlığın izni olmadan 2021 yılında 103 adet taşıtın devir yapıldığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak Taşınır Mal Mevzuatı gereğince yapılacak taşıt devirlerinde ilgili mevzuat çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir’’ denildi.
TİS mevzuata aykırı
ESHOT Genel Müdürlüğü ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) arasında imzalanan toplu sözleşmede mevzuata aykırı olarak sosyal faaliyet, ücretli izin, belediye imkânlarından yararlanma, belediye organlarına gözlemci olarak katılma gibi konularda düzenlemelerin yapıldığı aktarıldı.
Raporda, imzalanacak sözleşmelerin mevzuatta belirtilen usul ve esaslara uygun olarak yapılması ve sosyal denge tazminatı sözleşmelerinde, sosyal denge tazminatının tutarının belirlenmesi ve uygulanmasına ilişkin hükümler dışında herhangi bir hüküm konulmaması gerektiğinin altı çizildi.
İşçilerin yıllık izinleri kullandırılmadı
ESHOT’da çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerinin zamanında düzenli olarak kullandırılmadığı ve bu nedenle birikmiş yıllık izin sürelerinin bulunduğu belirtildi. ESHOT’da sürekli işçi olarak görev alan 2 bin 423 işçiden 2 bin 283’ünün 31 ile 99 gün arasında, 137’sinin 100 ile 199 gün arasında, 3’ünün 200 ile 299 gün arasında kullanmadığı izinlerinin olduğu aktarıldı.
Sayıştay raporunda, ‘’Bu işçiler emekli olduklarında veya herhangi bir şekilde iş akitleri sona erdiğinde mevzuat hükümleri gereği yıllık izin hakları işçinin son ücreti dikkate alınarak izin ücreti ödeneceğinden idareler açısından öngörülemeyen giderlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde ESHOT’da çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerinin, mevzuata uygunluk ve İdareye ek mali külfet getirmemesi amacıyla biriktirilmeden, zamanında ve düzenli olarak kullandırılması sağlanmalıdır’’ ifadeleri kullanıldı.
Ödemelerde mevzuata uyulmadı!
Bütçe Emanetleri Hesabına kaydedilen tutarların ilgililere ödenmesi aşamasında mevzuata uyulmadığı belirtilen raporda, ‘’İdarenin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamadığı durumlarda alınan mal veya hizmet karşılığı tutarlar 320-Bütçe Emanetleri Hesabına kaydedilir. Ödemeler ise giderin muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre gerçekleştirilir. 320-Bütçe Emanetleri Hesabı ile ilgili muhasebe kayıtlarının incelenmesi neticesinde, bu hesaptan yapılan ödemelerin mevzuat hükümlerine aykırı olarak muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre yapılmadığı görülmüştür. Sonuç olarak, 320-Bütçe Emanetleri Hesabından yapılan ödemelerin mevzuat hükümlerine uygun olarak muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre gerçekleştirilmesi gerekmektedir’’ ifadeleri yer aldı.