Ege Postası
Geri

Sayıştay’dan ‘İZFAŞ’ raporu: Raporda neler yer aldı?

İzmir Fuarcılık Hizmetleri, Kültür ve Sanat İşleri A.Ş 'nin 2022 yılına ilişkin Sayıştay raporunda dikkat çeken bulgular yer aldı.
Sayıştay’dan ‘İZFAŞ’ raporu: Raporda neler yer aldı?
Haberler / İzmir
22 Kasım 2023 Çarşamba 12:31
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Fuarcılık Hizmetleri, Kültür ve Sanat İşleri A.Ş 'nin 2022 yılına ilişkin Sayıştay raporu yayımlandı.

SOYER’İN YÖNETİM KURULU BAŞKANI OLMASI UYGUN DEĞİL

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, İZFAŞ’ın yönetim kurulu başkanlığı yapması dikkat çekti. Sayıştay raporunda, “a, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 12’inci maddesi hükmü gereğince Büyükşehir Belediye Meclisinin Başkanı olan Büyükşehir Belediye Başkanının, aynı zamanda anılan Kanun hükümlerince kurulan şirketlerin yönetim kurulu başkanı olması sözü edilen mevzuat hükümlerine uygun değildir” dedi.

MALİ İŞLEMLERDE VE MUHASEBEDE EKSİKLİK

2022 yılı mali işlemleri ve bunların dayandığı muhasebe belgelerinin incelenmesinde, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği Sıra No:1’e uygun olmayan işlemler olduğu tespit edildi. İZFAŞ’ın satıcılara olan borcu 2022 yıl sonu itibariyle önceki yıla göre % 298 oranında bir artışla 75.190.706,98 TL oldu.

2022 yılı sonunda 2021 yılına göre, satıcılara olan borçlarının % 298 arttığı, alacaklarının % 1,5 azaldığı, şüpheli ticari alacakların sadece % 5 oranında tahsil edildiği, diğer alacaklar hesabında izlenen ve 2021 yılından devreden 931.344,12 TL tutarlı alacakların tahsil edilmediği; Şirketin ticari alacak toplamının 33.259.155 TL olduğu ve toplam aktiflerinin % 24’ünü oluşturduğu görülmüştür. Buna göre şirketin nakit darlığı yaşadığı borçlarını ödemekte ve alacaklarını tahsil etmekte zorlandığı ve şüpheli alacak riskinin arttığı görüldü.

DENETİM, MUAYENE VE KABUL İŞLEMLERİNDE EKSİKLİK

Bazı hizmet alımlarında denetim, muayene ve kabul işlemlerini yapan muayene ve kabul komisyonlarının işlemlerinde önemli eksiklikler bulunduğu görüldü.

Raporda yer alan bulgular şu şekilde;

Terra madre fuarı işbirliği alımı işinde; teknik şartnamede sosyal medya fenomenlerinden sosyal medya paylaşımı hizmeti alınacağı belirtilmiş ancak alınacak hizmetin kapsamı, içeriği, miktarı gibi somut kriterler belirlenmemiştir. Bu durumda şartname/sözleşme hükümlerinde alınacak hizmetin somut özellikleri ve teslimine ilişkin kriterleri belirlenmediğinden, işin kabulü sırasında muayene ve kabul komisyonunca hizmetin gereği gibi yerine getirilip getirilmediği net bir şekilde tespit edilememektedir.

Şirket ile yüklenici (D. Gürbüz) arasında imzalanan sözleşme gereğince M. Keskin isimli sosyal medya fenomeninin İEF fuar alanından yapacağı (2) iki adet paylaşım için 100.000 TL bedel karşılığı anlaşılması; ancak bahse konu kişi sözleşmeye aykırı olarak fuar alanından paylaşım yapmadığı halde hizmetin gereği gibi yerine getirildiği kabul edilerek hizmet işleri kabul tutanağının düzenlenmesi ve faturanın kabul edilmesi bir başka örnek olarak tespit edilmiştir.

Aynı şekilde, 24.08.2022 tarihinde imzalanan SAM-2022/126 sayılı sözleşme ile “91.İEF ve 8. İzmir İş Günleri için uluslararası strateji oluşturma, planlama ve iletişim hizmeti” alımı yapılmıştır. İşin teknik şartnamesine bakıldığında, yüklenici yükümlülükleri özetle, iletişim stratejisi oluşturmak, paydaş analizi yapmak, fuar ve kongrelere ilişkin metin içerikleri oluşturmak, iletişim için hedef kitleler belirlemek gibi ifadeler yer almaktadır. Bahse konu işin Teknik Şartnamesinin 5.5.’inci maddesine göre 91.İEF ile ilgili iletişim stratejisi ve planlanmasına ilişkin işin süresi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren (5) beş gün olarak belirlenmiştir. Muayene ve kabul komisyonunca düzenlenen hizmet işleri kabul tutanağında işin sözleşme ve eklerine uygun olarak tamamlandığı onaylanmış, 27.12.2022 tarih ve GİB2022/02 nolu fatura kabul edilmiştir. Ancak kabul tutanağı ve hakediş raporu ekinde işin sözleşme ve şartname hükümlerine uygun olarak yerine getirildiğine ilişkin herhangi bir kanıtlayıcı belge bulunmadığından, muayene kabul komisyonunca yapılan işlemlerin dayanaksız olduğu görülmüştür.

ŞİRKET ALEYHİNE MALİ YÜK DOĞRUACAK EK PROTOKOL

Şirket tarafından düzenlenen etkinlikte idare aleyhine uygulamalar yapıldığı ve sözleşme hükümlerinin uygulanmadığına dikkat çekildi

Bulgular şu şekilde;

“İzmir’in Kurtuluşunun 100. Yılı Kutlamaları Kapsamında Tarkan Konseri Teknik Organizasyonu ve Kulis İhtiyaçlarının Karşılanması” hizmet alımı işi için S. A. Ses A.Ş. ile 25.08.2022 tarihinde 17.000.000,00 TL tutarlı SAM-2022/138 nolu sözleşme imzalanmıştır. Hizmet alımı sözleşmesine göre işin kapsamı 9 Eylül 2022 tarihinde halka açık olarak yapılacak konser alanında sahne kurulumu işleri ile kulis ihtiyaçlarının karşılanmasından oluşmaktadır. Bahse konu alıma ilişkin teknik şartnamede sahne kurulumu, kullanılacak teknik ekipmanlar, kulis ihtiyaçları ayrıntılı olarak detaylandırılmıştır.

TARKAN KAZASI RAPORDA

Konser tarihinden iki gün önce yüklenici tarafından kurulan sahnenin çatı sistemin kırılması ve konser tarihine kadar onarılmasının mümkün olmaması nedeniyle sahnede bulunan ve zarar görmemiş ses, ışık sistemleri ile diğer ilgili teknik ekipmanların halihazırda kurulu başka bir sahneye taşınması ve konser organizasyonun o sahnede yapılması konusunda anlaşılmıştır. Yapılan ek sözleşmeye göre konser organizasyonu teknik ekipmanlarının diğer sahneye taşınması, organizasyonun yapılması ve kulis ihtiyaçları için 8.500.000,00 TL (KDV Dahil) bedel üzerinde anlaşılmış ve ödemesi yapılmıştır.

40 KİŞİYE BİLET, 60 KİŞİYE KONAKLAMA

Bununla birlikte yüklenicinin sözleşme kapsamındaki hizmetlerini yerine getirilebilmesi için İZFAŞ tarafından 40 kişiye uçak bileti, 60 kişiye konaklama verilmesi suretiyle yüklenicinin İzmir’e ekip yönlendirmesine ilişkin ek protokol 06.09.2022 tarihinde şirket ile yüklenici arasında yapılmıştır.

SERMAYE KORUNMADI

Sayıştay raporunda, Şirketin sermayesi 2022 tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurullar ile 55.000.000 TL tutarında artırılmış ve bu tutarın 30.000.000 TL’lik kısmı tescil edilmiştir. Ayrıca Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartlarına göre 31.12.2022 tarihi itibariyle Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerinin toplam dönen varlıklarını 63.416.466 TL tutarında aştığı, dönem net zararının 115.661.429 TL, geçmiş yıllar zararlarının 138.560.239 TL olduğu görüldü.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası