Ege Postası
Geri

Selvitopu'ndan SMD'ye elektronik ruhsat müjdesi

İzmir Serbest Mimarlar Derneği, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'dan sonra Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nu ziyaret etti. SMD Yönetim Kurulu Üyeleri Tamer Aksüt, Hüsamettin Kaymakçı ve Emre Öztürk'ün katıldığı ziyarette, Başkan Selvitopu'na “Mimarların belediyelerde karşılaştığı sorunlar” ve “İzmir'de kentsel dönüşüm” başlığı altında iki rapor sunuldu.
Selvitopu'ndan SMD'ye elektronik ruhsat müjdesi
Haberler / Yerel Yönetimler
13 Temmuz 2015 Pazartesi 16:57
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ziyarette konuşan Hüsamettin Kaymakçı, kentsel dönüşümün mahalle mahalle veya ilçenin bütünü gözetilerek yapılması gerektiğini belirtti. Doktora tezinin Dokuz Eylül Üniversitesi'nde kentsel dönüşüm üzerine yaptığını belirten Kaymakçı “Kentsel dönüşümün şuandaki tam karşılığı inşaat sektöründeki mükellefin vergi avantajı halidir. Kentsel dönüşüm eski yerlerin yıkılıp aynı tutumun daha düzenli bir şekilde, daha modern olarak yeniden dizayn edilmesidir. Yani eskinin tam karşıtıdır. Çürük dişlerin temizlenmesi gibi bir durum söz konusu. Devlet teşvik ediyor, vergi muafiyeti gibi bir takım muafiyetlerle depreme dayanıklı bina üretme gibi bir planı var. İyi gibi gözüküyor ama yeterli önem verilmiyor. Şimdi belediyeler yasasının 73. maddesine göre kentsel dönüşüm yapılıyor. Fakat İmar Kanunu'na uygun hale getirilmesi gerekli. Kentsel dönüşümün  tasarım yönü çok önemli” diye konuştu.

“Özel işler” dezavantajlı
İzmir Serbest Mimarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emre Öztürk ise “Bizim asıl amacımız mimarlık ortamının iyileştirilmesi ve bunun sonucunda da kentlerin iyileştirilmesidir. Bu süreçe bazı belediyelerde birtakım sıkıntılar var. Yönetmeliklerin farklı uygulanması, personel eksikliğinden kaynaklanan noktalar, izin dönemlerinde kaynaklanan sıkıntılar gibi. Genele yayıldığında, ülkenin her yerine hizmet vermeye çalışan projeler üretmeye çalışan, standart iş yapmayan biraz daha özel işler yapmaya çalışan ofisler, mimar meslektaşlarımız belediyelerde dezavantajlı duruma düşebiliyor. Tabi yatırımcı da hızlı ruhsata hızlı kara çok fazla değer vermeye başladı bu dönemde. İyi bir proje yerine hızlı bir ruhsat ön plana çıkıyor. Bu, şehirlerimiz açısından kötü bir durum. Bizim isteklerimiz mesai saatlerinin iyi uygulanması, belediyelerden ve Mimalar Odası'ndan mimarlarımıza gereken yardımı göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

Mimarların sıkıntılarını ve belediyelerden taleplerini dinleyen Başkan Selvitopu ise ilçelerinde işlerin daha iyi ve daha kaliteli yürümesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti. Selvitopu “Şimdi Karabağlar'da İmar Müdürlüğü'nü yeniden düzenlemeye çalıştık. Mimarlık yönetmelikleri bizleri çok etkiliyor. Gecikmenin asıl sebebi yönetmeliklerin değişmesidir. Bize gelen en büyük eleştiri zaman konusunda oluyor. Mümkün olduğu sürece hızlandırmaya çalışıyoruz. Sürekli yönetmeliklerin değiştilmesi doğru değil. Her kentin kendine göre koşulları var ve yönetmelikler bu özelliklere göre yapılmalıdır. Şuan Çevre Şehircilik Bakanlığı bitmiş durumda, birçok projenin altından kalkamıyor. Kent yönetmeliğini bakanlık delik deşik etti. Belediyelerin hiçbir yetkisi yok, böyle bişey olamaz. Büyükşehir planını uygulamak istiyorsun fakat bir taraftan da yetkileri tek elinde toplamaya çalışıyorsun. Bu uygulama kentsel dönüşümün uygulanması konusunda sıkıntı yaratmaktadır” dedi.

Elektronik ruhsat
Belediye içindeki ruhsatlandırma ve arşivleme çalışmalarını bilgisayar ortamına aktarmak için çalıştıklarını belirten Selvitopu şunları söyledi: “Yeni yapılan projeleri elektronik ortama aktarmalıyız. Böylelikle üzerinde yapılacak düzeltmeler kısa sürede olacak. Şimdi bunu müracatlarda yapalım dedik evrak hangi masadaysa arşive bilgi gitsin. Yani imar planlarının, imar durumlarının arşive aktarılması lazım. Evrak kayboluyor, dosya kayboluyor, bunlar sıkıntı. Ancak bunu elektronik ortama aktardığınız zaman sıkıntı ortadan kalkıyor. Ben arşivde beş tane adam çalıştırmam başka yerde çalıştırırım. İnsanlar buraya gelmeden internet üzerinden işlerini halledebilir. Bunlarla ilgili çalışmamız var ama zaman içerisinde ancak çözebiliriz. Ama öncelikle arşivi elektronik ortama aktarmalıyız. Elektronik ortamda kaybolma riski ortadan kalkıyor ve daha güvenli bir ortama taşınmış oluyor. Bilgisayarı, teknolojiyi hizmette kullanmamız gerekiyor. Ruhsat işiniz mi var, her aşaması bilgi olarak size gelecek. İmar durumu, imar planı herşey görülebilmeli. Devlette bu  konuda çalışmalar yaptı herşey e-devlet olarak elektronik ortama kaydedilmektedir. Buraya kaydedilen bilgi doğru  bilgi olmak zorundadır. Biz de öncelikle arşivde ne varsa elektronik ortama doğru bir şekilde aktaracağız.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası