Ege Postası
Geri

Sendikalardan Demirtaş'ın önerisine jet yanıt

Salı günü yurt çapında yaşanan ve üretim faaliyetlerini durma noktasına getirerek ekonomiye büyük bir darbe vuran elektrik kesintileri sonrasında İzmir Ticaret Odası ve DOĞSANT Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın “İşçiler Cumartesi günü bedava çalışsın, üretim kaybını birlikte telafi edelim” önerisine emek cephesinden flaş yanıt geldi. Demirtaş’ın uzlaşma çağrısında bulunduğu sendikalar “Patronlar yıllık cirosundaki kazancın yüzde 10’unu işçiye bağışlasın” şeklinde diyerek çağrıya çağrı ile karşılık verdi. Demirtaş'ın 'Cumartesi' önerisine sendikalardan jet yanıt
Sendikalardan Demirtaş'ın önerisine jet yanıt
Haberler / İzmir
3 Nisan 2015 Cuma 11:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Ticaret Odası Başkanı ve Anadolu ve Trakya Doğalgaz Santralleri Derneği (DOĞSANT) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, bir günlük kesintiden kaynaklanan üretim kaybının işçinin ekstra çalışmasıyla telafi edilmesine yönelik önerisi yurt çapında yankı bulurken, çağrıda bulunduğu işçi ile sendika cephesinden ise sert tepkiler de beraberinde geldi.

"İTO Başkanı Demirtaş'tan ilginç öneri: İşçiler bir cumartesi ücretsiz çalışsın" HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!


"GEL BEDAVA ÇALIŞ TEKLİFİNİ ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ"
Demirtaş'ın dünkü önerisine karşı çıkan DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, "Ücretsiz yani kölece işçi çalıştırılması fikri hükümetin uygulamaları sonucunda açıkça dile getirilen bir konu haline gelmiştir. Nitekim İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, özelleştirmelerin sonucu olan elektrik kesintisinin bedelini bile işçilerin üzerine yıkma cesaretini buradan bulmaktadır. Demirtaş, “Bütün işçilerimiz, çalışanlarımız ‘cumartesi günü çalışıyoruz ve ücret almıyoruz, çalışmadığımız günün üretim eksiğini tamamlayacağız’ demelidir” diyebilmektedir. Dünya’da en uzun çalışma sürelerinin olduğu ülkelerden biri olan Türkiye’de işçiye “gel bedava çalış” denilebilmektedir. Bu durum için sendikalardan ortak aranması ise, Türkiye sendikal hareketindeki hâkim anlayışın yarattığı utancın bir örneğidir. DİSK böyle bir teklifi şiddetle reddetmektedir" şeklinde konuştu.


“İŞVEREN DE KAZANCINI İŞÇİYLE PAYLAŞSIN”

Ticaret Odası Başkanı Demirtaş’ın sendikalara ve işçilere yönelik yaptığı çağrı yurt çapında çeşitli tepkilerle karşılık bulurken, İzmir’de işçi sendikalarından sunduğu önerilere flaş yanıt geldi. DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Demirtaş’ın sunduğu öneriye bir başka öneri ile karşılık verirken, “Sayın Demirtaş yaptığı açıklamada elektrik kesintisi dolayısı ile üretimdeki kayıpların kapatılması ve zararın telafi edilmesi için bizden bir gün ücretsiz çalışmamızı istiyor. Zaten 365 gün patronalar için asgari ücretle çalışan işçiler yoksulluk sınırının da altında bir yaşam sürmektedir. Biz de teklifi sunan Ekrem Demirtaş başta olmak üzere, tüm patronlardan yıllık karlarının yüzde 10’unu işçilere bağışlamasını istiyoruz. Biz işçiler olarak zaten bu ülkenin kalkınması, büyümesi için her zaman katkı koyarak fedakarlıkta bulunduk. İşçiler zaten 365 gün boyunca her şeylerinden feragat etmektedir. İşveren de kendi karından fedakarlık ederse, bu sorun çözülmüş olacaktır” dedi.

“TRAFOYA İŞÇİLER Mİ GİRDİ'”

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, ülke genelinde toplam 80 ilde yaşanan kesintileri sorgulayarak, “İşçilerin üretimden gelen gücü olmazsa o koca şirketlerin var olamayacağı da ortadadır. En karlı, en büyük fabrikalar bile aslında işçilerin ellerinde yükselmektedir. Tüm bu yaşananların sebebi her kimse, elektriği her kim kestiyse, işveren de gidip ondan hesap sormalı ve zararını ondan istemelidir. Faturayı işçiye kesmek doğru değildir. Elektrik dağıtımı özeleştirilerken alkış tutanlar, kesintilerin sebebini dahi halen açıklayamayan bugünkü hükümet bu zararı karşılayabilecek güçtedir. Zararı karşılayacak olanlar da İşçilerin emeğinden elinizi çekin” diyerek 31 Mart’ta yaşanan gelişmelere özelleştirmenin neden olduğunu vurguladı.



“HESABINI ÖZELLEŞTİRMEYE ALKIŞ TUTANLARDAN SORSUN”

“Kesintilerin sebebi biz değiliz” diyerek sözlerini sürdüren Sarı, son olarak şunları kaydetti: “Trafoya işçiler mi gird? Özelleştirmenin getirdiği süreç buna neden olmuştur. Biz yıllar önce elektrik, telekom ve bilişim altyapısı, su, ulaşım gibi hizmetlerin özelleştirilemeyeceğini, bu durumun ulusal güvenliği tehdit edeceğini defalarca söylemiştik. Bunları haykırırken kimse bize inanmamıştı. Şimdi tam da bu yaşananlar adeta söylediklerimizin kanıtı oldu. Ortaya mantıklı bir öneri koymayan Sayın Demirtaş, krizin faturasını işçiye çıkartmak istemektedir. Bu krizin faturasını işçiye çıkartmak ahlaki ve etik değildir.”

“KAR EDERKEN İŞÇİYİ DÜŞÜNEN YOK”

Yaptığı değerlendirmede gelen öneriyi tuhaf karşıladıklarını açıklayan Türk-İş 3’üncü Bölge Temsilcisi Hasan Hüseyin Karakoç ise şöyle konuştu: “Ülkede böyle bir kriz yok. Ülkede geniş çaplı kriz olsaydı, böyle bir şeyi düşünür, gerekli değerlendirmeyi yapardık. Ancak elektrik kesintisi ile uğranan bu kaybın işçilerin emeği üzerinden giderilmesine yönelik öneriyi tuhaf karşıladık. Böyle bir şey düşünülemez. İşçilerden kaynaklı olmayan bu kriz nedeniyle işçiler bir gün ekstra çalışsın demek gariptir. Kriz olduğunda işçiden yardım isteyen işverenler, işler yolunda olduğunda, kar ederken, kazanırken, işçiye verelim diye düşünmezler. Zarar ettiklerinde işçiden fedakarlık, kar ettiklerinde ise işçiye hiçbir şey yok… Böyle tek taraflı bir şey olmaz. Fedakarlık ise karşılıklı fedakarlık olacak. Aynı işçi yasal hakkını kullandığında, sendikal haklarını kullandığında kapının önüne koyuluyor.”

“KAZANILMIŞ HAKLARIMIZA TECAVÜZDÜR”

Demirtaş’ın yaptığı söz konusu açıklamanın işçinin kazanılmış haklarına saldırı niteliğinde olduğunu da vurgulayan Türk-İş Bölge Temsilcisi Karakoç, “Bununla ilgili yapabilecek hiçbir şeyimiz yok. Türkiye’ye baktığımızda ortalama işçi ücretleri ortadadır. İşçinin az da olsa kazanılmış hakları, sunulan öneri verilen bu hakları da geri almaktır. İşçinin kazanılmış haklarına tecavüzdür. Bunu asla kabul etmiyoruz” dedi.

DEMİRTAŞ NE DEMİŞTİ'

Elektrik kesintisi nedeniyle pek çok sektörde üretim kaybı yaşandığını belirterek telafi için çözüm önerisi sunan İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş, “Eğer bir kayıp varsa bunu telafi etmek için cumartesi çalışma yapılır. Sendikalarımız bu konuda anlayış içine girer. İşçilerimiz firmalarımıza destek verir, cumartesi çalışma yaparak ekonomimizdeki bu sıkıntıyı, kaybı telafi etmiş olabiliriz. Ekonomik krizlerde Türk işçisi sendikanın almış olduğu zammı uygulamadı. 'Ekonomi sıkıntıda, biz bu zammı istemiyoruz' dedi. Yani bilinçli sendikalarımız ve çalışan kitlemiz var. Bu konuda bütün işçilerimiz, çalışanlarımız 'cumartesi günü çalışıyoruz ve ücret almıyoruz, çalışmadığımız günün üretim eksiğini tamamlayacağız' diyebilir. Tüm taraflara bu konuda çağrıda bulunuyorum” şeklinde konuşmuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası