Ege Postası
Geri

Şenol: Gaziemir karantinaya alınsın

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, emrez mahallesi'nde 70 yıl kurşun üreten ve içinde radyasyon bulaşmış madde de bulunan atıklarını bahçesine gömen ve hala bahçesinden dumanlar yükselen fabrikanın çevresinde yaşayanlara etkisinin bir an önce tespit edilmesini, sağlık taraması yapılmasını ve karantinaya alınmasını istedi.
Şenol: Gaziemir karantinaya alınsın
Haberler / Yerel Yönetimler
12 Aralık 2012 Çarşamba 13:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR -Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, emrez mahallesi'nde 70 yıl kurşun üreten ve içinde radyasyon bulaşmış madde de bulunan atıklarını bahçesine gömen ve hala bahçesinden dumanlar yükselen fabrikanın çevresinde yaşayanlara etkisinin bir an önce tespit edilmesini, sağlık taraması yapılmasını ve karantinaya alınmasını istedi. Uzmanlar da bu çağrıya destek verdi. Başkan Halil İbrahim Şenol, fabrikanın yıllarca kırarak kurşunlarını aldığı ve akü parçalarını bahçesine gömdüğünü şimdi de topraktan dumanların yükseldiğini belirterek, “Orada yaşayanların Karabağlar'a bağlı aydın hatta Peker mahalleleri dahil sağlık taramasından geçirilmesi gerekiyor. Topraktan çıkan duman hala o insanları etkiliyor. Şu anda herkesin kenara çekilmesi etik değil. Türkiye atom enerjisi Kurumu, Çevre ve Şehircilik Bakanı, İzmir Valiliği'nin karantina ise karantina, kaldırmaksa kaldırmak. Çalışmaların Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce yapması gerekiyor” dedi.

TAEK: ÖLÇÜM İSTASYONU KURULDU

VEBALİ GÖREVLİLERİN OLACAK

Başkan Şenol'un çağrısına destek veren Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Çevre İçin Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, “O bölgede yıllardır süren hava kirliliği sorununa ve radyasyonlu atık sorununa rağmen hala ilgililerce önlem alınmadıysa yani hala bir sağlık taraması yapılmadıysa vebali tüm görevlilerin olacak” dedi. Buradaki karantina lafından kastın kurşun fabrikasına yakın evlerin boşaltılması ve bölgeye insan girişinin engellenmesi olduğunu açıklayan Prof. Dr. Karababa, “Vatandaşın sağlığından sorumlu olan kurum Sağlık Bakanlığı'dır. Bunun için çağrı yapmaya gerek yok zaten yapması gerekeni yapmalı. Orada yaşayanlarda sağlık sorunlarının olma ihtimali yüksek. asıl o fabrikada çalışanların gözetilmesi gerekiyor. Radyoaktivite varsa sağlık açısından tabi ki zararlı. alınan doz ve süresi radyoaktivitenin etkisinde önemli. Buradaki radyoaktivite dozunun konunun uzmanları tarafından 'şu kadar mesafeye etki etmiştir, şu kadar kişiyi etkilemiştir' denilerek halkın bilinçlendirilmesi gerekir” dedi. maruz kalınan radyoaktiviteden etkilenmenin alınan radyasyon dozuna ve alınma süresine göre değiştiğine vurgu yapan Prof. Dr. Karababa, “Genetik yapının bozulması neden olabiliyor. Hamile kadınların etkilenme riski var. Organ hasarlarına, sakat doğumlara neden olabiliyor. Kanser yapabiliyor. radyoaktif ışımaya maruz kalan her 100 bin kişiden 7’sinin kanser olması beklenebilir” diye konuştu.

DURUM FELAKET

İzmir Tabip Odası da bölgedeki insanların sağlık durumlarının araştırılması gerektiğini bildirdi ve çağrıyı destekledi. İzmir Tabip Odası adına açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı ana Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Ergör, alan için ivedilikle
biraraştırma grubunun kurulması gerektiğine vurgu yaptığı konuşmasında şu bilgileri paylaştı: “Oradaki durum felaket. alanda biraz zaman geçirildiğinde genzi yakan kimyasal etkinin radyasyonla alakası yok. ama radyoaktif süreçten daha ciddi yansımaları da olabilir. Şu anda orada yaşayan insanların sağlık problemlerinin çıkan dumanlardan kaynaklı olduğunu saptamak o bölgede kapsamlı bir sağlık araştırmasıyla mümkün olacaktır. Radyasyonun da nerelere yayıldığını ortaya koymak lazım. Kimyasal etkilerin kronik etkileri izlenmeli. Bir anda çıkacak bulgular olmaz ama uzun yıllardır ortaya çıkan hastalıklar tahlil edilebilir. Hastalıklar ise astım, kronik bronşit, cilt hastalıkları, kadınlarda düşükler, erkeklerde kısırlık olabilir. Yani çok çok geniş zamanlardaki çeşitli rahatsızlıklar izlenmeli. en doğrusu oradaki olabilecek etkilerin sıralanıp bunlarla ilgili uzmanların görüşleri ve çalışmalarına başvurmak olacaktır. mesela çevre mühendisi, halk sağlığı uzmanı, nörolog gibi uzmanlar toplanmalı ve raporlamalı. Mesela bu konuda TMOB ve Tabip Odası işbirlilği yapabilir.”

İNSAN EN ÖNCELİKLİ KONU

Herkes İçin acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu da “Burada ilk önce önem verilmesi gereken insanlardır. Sağlık, çevre, siyaset hangi konu olursa olsun hepsinden önemlisi insandır ve burada da bunun dikkate alınarak çalışmaların başlatılması şart” açıklamasını yaptı. Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay da alanda kapsamlı olarak bir çevre kirliliğinin değerlendirilmesi gerektiğini, bu kapsamda da insan sağlığının en öncelikli konu olduğunu belirtti. 7 Aralık'ta yaptıkları basın toplantısı ile tüm ilgili kurumları göreve çağırdıklarını ancak hala bir açıklama almadıklarını kaydeden Kınay, “Biz hem birer vatandaş hem de bir meslek odası olarak resmi verilere ihtiyaç duyuyoruz. Orada durumun ne olacağı, yapılacak çalışmalarla ilgili bir açıklamayı biz de bekliyoruz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası