Ege Postası
Geri

Siber suçlarla mücadele ekiplerinden dikkat çeken uyarılar: Kolay yoldan para kazanmayın!

Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Uğur Bardakçı ve Polis Memuru Hüseyin Küçük, siber suçlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bardakçı ve Küçük, kolay yoldan para kazanma yöntemiyle vatandaşlara da uyarılarda bulunuldu.
Siber suçlarla mücadele ekiplerinden dikkat çeken uyarılar: Kolay yoldan para kazanmayın!
Haberler / Güncel
13 Aralık 2023 Çarşamba 16:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI- Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Uğur Bardakçı ve Polis Memuru Hüseyin Küçük TR35 TV’de yayınlanan Canan Beyazkaya ile Emniyetli Saatler’e konuk oldu.

Komiser Uğur Bardakçı dijital hayatta işlenen suçlara dikkat çekerek, “2000’lerin başından beri dijital hayata giriş yaptık, suçların işlenilme bakımından da buralar çok tercih ediliyor. Siber Suçlar da bu sebeple kuruldu. Bu dünyanın ucu açık. Burada işlenen suçların suç sayılmadığı algısı var. Bu algıyı bitirmek için mücadele ediyoruz” dedi.

SİBER SUÇ NEDİR?

Siber suçların tanımını yapan Bardakçı, “Suç olarak karşılık görmüş tüm eylemlerin dijital ortamda işlenmesidir. Biz bu suçları 3 grupta ayırt ediyoruz. Kişi veya kamu, kurumlarına karşı işlenen suçların soruşturmasına bakıyoruz. Önleme faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Bir suçu önce nasıl sokakta önlemek için mücadele ediyorsak, siber ortamda da önlemeye çalışıyoruz. Siber zorbalığa kalındığında neler yapılması gerektiğine yönelik çalışmalarımız var. Ekiplerimiz sanal mecralarda sayfaları da takip ediyor. Bu sayfalardaki paylaşımları ihbar olarak nitelendiriyoruz. Bizlerce tespit edilen durumlar için rapor hazırlıyoruz ve ilgili birimlere gönderiyoruz. Sanal dünyada olan organize suç örgütlerini, terör örgütü propagandası yapanlar kontrol ediliyor” diye konuştu.

‘KOLAY YOLDAN PARA KAZANMA’

Polis Memuru Hüseyin Küçük ise, “Kişiler bazen açmış olduğu sosyal platformlarda ‘fake’ hesaplarda kimliklerinin belirlenemediğini düşünüyorlar. Kimliği belirlenemediği için daha güçlü olduğu algısı devreye giriyor. O sebeple rehavete kapılarak çok rahat adımlar atıyorlar. Sanal ortamlarda da kolay para kazanma istediğini de doğuruyor. Sanal ortama kayma söz konusu var. Biz de bunları önlemek için çalışmalara devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

FAKE HESAP ALDATMACASI

Komiser Bardakçı, “Kullanıcı adlarının arkasına saklanıp suç işlemeye yatkın insanların takibindeyiz. Sokakta suç işleyen insanların kendini gizlemesi için maske takması nasılsa fake hesapların arkasına sığınmak aynı durum” dedi.

EVDE PAKETLEME DOLANDIRICILARINA DİKKAT!

Dolandırıcılara dikkat çeken Komiser Bardakçı, “Çağımızda kolay para kazanma hırsı. Suç işlmeye meyilli insanlar zaten bunları dijital dünyada kötü niyetli kullanıyor. Para kazanma hırsına düşen vatandaşlar kötü niyetli kişilerin vaatlerine kanıyor. O kişilere kişisel verilerini kaptırıyorlar. Evde paketleme işleri adı altında ev hanımları dolandırılıyor. Banka bilgilerini aldıktan sonra kişi mağdur ediliyor. Bu sebeple vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor. İş vaadiyle de dolandıran platformlar var. Amaç burada oltalama yöntemiyle verileri ele geçirmek.  İsim, soyisim, TC, doğum tarihi gibi bir çok bilgi varlığımızı tanımlar.  Bu bilgileri kimseyle paylaşmamalıyız. Tuttuğumuz takım, evcil hayvan ismi gibi bilgiler de kişisel veriler içerisine girer” diye konuştu.

KARŞILIKSIZ BURS DOLANDIRICILIĞI

Polis Memuru Hüseyin Küçük ise, “Karışılıksız burs vaadi ile oluşturulmuş siteler var. Buradan öğrencilerin bilgileri alınabiliyor. Öğrencilerimiz bu durumla ilgili mağduriyet yaşayabiliyorlar. Sosyal medya hesaplarımızı gizli hale getirmemiz gerekiyor. Hesap şifrelerimizi güçlü ve güvenli hale getireceğiz. Dijital ayak izimizi azaltacağız. Verilerimizi yedeklememiz de önemli. Dolandırıcılar artık çok profesyonelleşti” diye konuştu.

DİJİTAL OKUR-YAZAR OLUNMALI

Dolandırılardan korunma yöntemlerine dikkat çeken Komiser Uğur Bardakçı, “ Dijital okur-yazar olmak gerekiyor. Her zaman bilinçli, şüpheci, okuyan ve araştıran birey olmalıyız. Doğruluğundan emin olmadığımız paylaşımları yaparak da bir suç işleniyor. Dezenformasyon ise, doğruluğu olmayan bilgilerin paylaşılmasıdır. Toplumu manipüle etmek için kullanılan paylaşımları paylaşmak da bir suçtur. Dijital okur-yazar olunmadığı için bu suç çok kolay işleniyor” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası