Ege Postası
Geri

Side'de sur dibi kazılarında M.S 5'inci yüzyıldan kalma mozaik bulundu

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, 2,5 aydır Side Antik Kent'te yaptığı kazı çalışmalarını tamamladı. Kazı çalışmalarını tamamlayan üniversite antik kentte restorasyon ve konservasyon çalışmasını sürdüreceğini bildirdi.Anadolu...
Side'de sur dibi kazılarında M.S 5'inci yüzyıldan kalma mozaik bulundu
Haberler / Güncel
7 Eylül 2013 Cumartesi 15:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, 2,5 aydır Side Antik Kent'te yaptığı kazı çalışmalarını tamamladı. Kazı çalışmalarını tamamlayan üniversite antik kentte restorasyon ve konservasyon çalışmasını sürdüreceğini bildirdi.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Sabri Alanyalı, eşi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı ile birlikte antik kentte yaptıkları kazı çalışması ile ilgili bilgilendirme yaptı. Antik kentte kazı çalışmasını, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile yaptıklarını hatırlatan Alanyalı, kazı çalışmalarına Avusturya Graz Üniversitesi, Münih Arkeoloji Enstitüsü ve Gerde Heukel Stiftung'un bilimsel katkılarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu sene kazı çalışmalarını 90 kişilik bir ekiple yaptıklarını anlatan Alanyalı, antik şehirde 2,5 ay süre kazı çalışmalarını tamamladıklarını, tarihi ören yerinde restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ise sürdüğünü kaydetti.

Bu senenin kazı çalışmaları kapsamında Attius Philippus Suru çevresinde çevre düzenlemesi, kazı ve konservasyon çalışması yaptıklarını aktaran Alanyalı, bu çalışmalar kapsamında M.S 5'inci yüzyıla ait önenli bilgilere ulaştıklarını kaydetti.

Bu yıl ayrıca, Side Müzesi'nin güneyindeki alanda geçen yıl başlatılan çalışmaşlara devam ettiklerini belirten Alanyalı, burada Attius Philippus'un devamı olarak 2014'de çalışma yapacaklarını ifade etti. Alanyalı, "Bu sene antik kentte üç önemli çalışma yaptık. Çalışmalarımızda M.S 5'inci yüzyıla ait önemli bulgulara ulaştık. Tapınaklar bölgesinde de 2013 yılında restorasyon projesi hazırlandı. Proje kapsamında tapınaklar bölgesinde Antalya Valiliği'nin desteğiyle uygulama çalışmalarına başladık. Proje tamamlandıktan sonra alan düzenlemesi yapılarak ziyaret açılması planlanıyor." diye konuştu.

Attius Philippsu Sur duvarı çevresinde kazı çalışmalarını tamamladıklarını belirten arkeolog Dr. Serap Erkoç ise çalışmalar kapsamında M.S 4 ve 5'inci yüzyıla ait olduğu tahmin edilen mozaik bulduklarını söyledi. Sur dibinde kazı çalışmalarını tamamladıklarını, planlama çalışması yaptıklarını belirten Erkoç, sur dibinde restorasyon çalışamalarının ise devam ettiğini kaydetti.

Side Kazı Başkanı Alanyalı, kazı çalışmalarını rahat bir şekilde yapmaları için Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü tarafından kazı evinin onarıldığını söyledi. Alanyalı, Side Kazı Evi onarımı için Rektör Prof. Dr. Davut Aydın'a teşekkür etti. Side Antik Kent'te kazı çalışmaları 1947 yılında Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel tarafından başlatılmıştı. Son 5 yıldır kazı çalışmalarını Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Alanyalı tarafından yürütülmekte.


YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası