Siirt'in 'şıhrıl bayf (yumurta bayramı)' geleneği yaşatılıyor
Siirt'in geçmişinde, farklılıkların ahengi sonucunda oluşan ortak kültürün güzel örneklerinden olan ve "şıhrıl bayf" olarak bilinen yumurta bayramı geleneğini yeniden canlandırmak üzere yarın Şeyh-üt Türki tepesinde festival düzenlenecek....
Siirt'in geçmişinde, farklılıkların ahengi sonucunda oluşan ortak kültürün güzel örneklerinden olan ve "şıhrıl bayf" olarak bilinen yumurta bayramı geleneğini yeniden canlandırmak üzere yarın Şeyh-üt Türki tepesinde festival düzenlenecek. Saat 10.00 ile 13.00 arasındaki festivalde, şehrin kültürünün örneği olarak renkli yumurtaların tokuşturulacak, çocuklar ve büyükler yerel oyunlar oynayacak. Festival, Siirt Barosu eski Başkanı Ali Özel ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından düzenleniyor.
Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerden yumurta bayramı, her yıl mayıs ayında kutlanır. Bütün evlerde yumurta kaynatılır. Nişanlı ve yeni evlilere, 100 ile 500 tane yumurta gönderilir. Kurulan bayramyerinde, çeşitli renklere boyanmış yumurtalar tokuşturulur. Biraraya gelen erkekler, çeşitli oyunlar oynar. Uzun atlama ve koşu müsabakaları yapılır. Mahalli yumurta bayramı oynama yeri sabahları Tınaz Tepe, ikindi vaktinde Zeynebül Mahaddise Hazretleri Türbesi'nin bulunduğu mevkidir. Ertesi gün nişanlıların eğlenceleri başlar. Buna, "şıhril memelik" olarak bilinen "nişanlı teşhiri" denir. Her aile, müstakbel gelinini alıp Şeyh-üt Türki yamacındaki Şeyh Osman mevkisine götürerek eğlenceye dahil olur.