Ege Postası
Geri

Sivas’ta birleşen gazetelerden ortak deklarasyon

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Sivas’ta şube açmasından sonra güç birliği yapan gazeteler, bir deklarasyon yayımladı. Resmi ilan alamayan bir gazetenin sosyal paylaşım siteleri üzerinden BİK çalışanlarına ve birleşen gazetelere iftira...
Sivas’ta birleşen gazetelerden ortak deklarasyon
Haberler / Genel
7 Haziran 2013 Cuma 10:28
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Sivas’ta şube açmasından sonra güç birliği yapan gazeteler, bir deklarasyon yayımladı. Resmi ilan alamayan bir gazetenin sosyal paylaşım siteleri üzerinden BİK çalışanlarına ve birleşen gazetelere iftira atılmasını kınayan Sivaslı gazeteler, “Basın İlan Kurumu’nu hedef alarak birleşime karşı olan ve bu birlikteliği yeniden baltalamaya çalışanları kınıyoruz. Bugüne kadar Sivas basınına hiçbir katkı sağlamadan, kendilerinin de sık sık beyan ettiği gibi, kendilerini siyasi bir enstrüman olarak gören, siyasi ve şahsi çıkarları için kullanan zihniyete de asla geçit vermeyeceğimizi tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.” dedi.

Sivas’ta 14 gazeteyi bünyesinde barındıran vasıflı gazeteler olarak, basın özgürlüğünün sonuna kadar kullanılmasında ve gazeteciliğin sürekli bir ilerleme içerisinde olmasında tüm güçlerini ortaya koyacaklarını deklare eden gazeteler, bildirilerinde şu ifadeleri kullandı: “Yılın bürokratı seçilecek kadar başarılı ve takdire şayan Basın İlan Kurumu’nun Genel Müdürüne, alenen faşist, yiyici; yine genel müdür ve il müdürüne rüşvetçi yazabilecek kadar kendilerini özgür gazeteci(!) zanneden bu zihniyetin, kendileri için ne kadar basın özgürlüğü istediğini de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da son yıllarda hızla artan gazete sayısının son 10 yılda 15’e ulaştığını ve birçok gazetenin ekonomik anlamda güçlükle ayakta durur hale geldiğinin anlatıldığı deklarasyonda, ekonomik zorlukların yanı sıra yetişmiş personel sıkıntısının da had safhaya çıkması sebebiyle gazeteciliğin ‘kopyala–yapıştır’ konumuna geldiği, ajans haberciliğine dayalı olarak varlıklarını sürdürmeye çalıştıkları hatırlatıldı. Yaşanan zorluklar ve olumsuzluklar sonucunda, iki yıl önce bazı gazetelerde ‘güç birliği oluşturma’ fikri ortaya atılsa da, bunun gerçekleşmediğini, Basın İlan Kurumu’nun Sivas’ta şube açma kararı ile birlikte bu güç birliği fikrinin yeniden gündeme geldiğinin ifade edildiği açıklamada, “Basın İlan Kurumu’nun bu konudaki olumlu tavrı ile birlikte gazete sahipleri arasında seri toplantılar yapıldı, ilimizin köklü ve en eski gazeteleri birleşme konusunda hemfikir oldular. Sivas’ın en eski gazetesi konumunda olan gazetelerden Yeniülke Gazetesi, Anadolu Gazetesi ve Hürdoğan Gazetesi resmi ilan yayınlama haklarını oluşumlara devretti, böylece güç birliği yapan gazete sayısı 14 oldu. Bu süreçte Bizim Sivas Gazetesi’nin sahibi Muhsin Kaya ile yapılan görüşmelerden olumlu hiçbir sonuç alınamadı. İlk etapta gazetesini bu oluşuma satma yönünde görüş bildirdi, ancak daha sonraki görüşmelerde bu fikrinden de vazgeçerek yola tek başına devam edeceğini beyan etti. Bunu sadece kendisi değil, gazetesindeki diğer elemanları da sözlü olarak ifade ederken, kendisini fahri danışman olarak niteleyen bir yazarları, bu oluşumda yer almayacaklarını gazetede yazılı olarak ifade etti. Bizim Sivas Gazetesi’nin bu tavrının ardından diğer 14 gazete, iki ayrı şirkete bölünerek, 'Hadiselerle Hakikat', 'Memleket Sivas' ve 'Sivas İrade' gazeteleri çatısı altında birleşti.”

Açıklamada, birleşmenin ardından, birleşen tüm gazetelerde çalışan personelin tamamının istihdam edilerek, bunlara dışarıdan da takviye yapılması yoluna gidildiği, Sivas basınına ilk defa bu derece heyecan geldiği, bu heyecanın gazete sayfalarına da yansıdığı ifade edildi.

Birleşen üç gazetenin renkli olarak ve dolu dolu içerikle okuyuculara ulaşmaya başladığı, gazetelerin 6 sayfadan 8 sayfaya, sonra 10 sayfaya çıkarıldığı, önümüzdeki günlerde de 12 sayfa olarak yayın hayatlarına devam edecekleri vurgulandı.

Birleşme sürecinin ardından Sivas basınında ilk kez basın çalışanlarının maaşlarını peşin olarak ve banka aracılığı ile almaya başladığı hatırlatılarak, ekonomik olarak rahatlayan gazetelerin, basın özgürlüğünü de son raddesine kadar kullanabilir hale geldiğinin altı çizildi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası