Anagold Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’nin Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyünde işlettiği altın madeninde, siyanürlü atık su borusunun patladığı öne sürülmüş, şirket hakkında İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştu. Başsavcılığın açtığı soruşma kapsamında ilçe jandarma komutanlığı tarafından oluşturulan bir ekip, 22 Haziran 2022 günü bölgeye giderek incelemelerde bulunmuş, Anagold Madencilik’e çevre kirliliğine neden olduğu için 16 milyon 441 bin TL idari para cezası verilmişti.
“MADEN SAHASINDA GERÇEKLEŞEN SOLÜSYON DÖKÜNTÜSÜNÜN İÇERİSİNDEKİ TOPLAM SİYANÜR MİKTARI YAKLAŞIK 8 KG’DIR”
Anagold Madencilik, olayla ilgili bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“21 Haziran 2022 günü, maden operasyon sahasında seyreltilmiş siyanür içeren bir solüsyon döküntüsü meydana gelmiştir. Döküntü hızlı bir şekilde temizlenmiş ve bu olay derhal Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirilmiştir. Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg’dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri'ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır…
Anagold, Çöpler Altın Madeni'ne bugüne kadar 1,75 milyar ABD doları yatırım yaparak ülkemize kazandırdığı tesis ile yöre halkına ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır…
Anagold, devletten sonra bölgedeki en büyük işveren ve yatırımcı olup, ilgili mevzuat ve uluslararası standartlara tamamen uygun bir şekilde faaliyetlerini sürdüreceğini taahhüt ederek, Türkiye ekonomisine ve yerel ekonomiye değer katmaya devam edecektir.”
Şirket sızan siyanürün 8 kilo olduğunu açıkladı. Ancak maden sahasındaki sızıntıya ilişkin ortaya çıkan görüntülerin ardından, siyanürlü su sızıntısının 20 ton olduğu iddiaları gündeme gelmişti. Şirket, açıklamasında siyanürün Fırat Nehri’ne karıştığı iddialarını reddetti. Fakat sızıntıya ilişkin Fırat Nehri’nden fotoğraflar paylaşılmıştı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bu fotoğraflardan birini sosyal medyada hesabında yayınlamış ve “Fırat’ı, suyumuzu, toprağımızı siyanürle zehirlediler; iktidar seyrediyor. Suyumuza, toprağımıza, doğamıza sahip çıkamayan iktidar, ‘para cezası kestik’ demekle yetiniyor. Ey gafiller, bu vatanın bir karış toprağı sizin kıymet verdiğiniz dolarlardan kat be kat değerlidir” demişti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise sosyal medya paylaşımında şunları kaydetmişti:
“10 Haziran’da İliç’teki maden ocağına giderek basın açıklaması yapmıştık. ‘Burası ölüm saçıyor’ demiştik. 20 ton siyanür toprağa ve Fırat Nehri’ne karıştı. Bir defa da uyarılarımızı dinleyin de bunları yaşamayalım. Ama bilesiniz ki sorumlular er geç hesap verecek.”
Kazdağları Ekoloji Platformu’nun yaptığı paylaşımda “Hiçbir kamu yararı olmayan, sadece şirketleri zengin eden altın madenciliği ülkenin her köşesinde ölüm saçmaya devam ediyor” denilirken KESK’e bağlı Tarım-Orkam Sen’den yapılan paylaşımda sızıntıya şöyle tepki gösterildi:
“Erzincan İliç’te Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeninde, patlayan siyanür borusu Fırat Nehri’ne aktı, 20 ton siyanürlü su Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajı’na karıştı.”
MUSTAFA YENEROĞLU, ERZİNCAN'DAKİ SİYANÜR SIZINTISINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısına ilişkin Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Yeneroğlu, Bakan Kurum’a şu soruları yöneltti:
“Boru hattındaki solüsyon ile kirlenen alanlara gerekli kimyasallar ile zamanında müdahale edilmiş midir?
Kaç metreküp solüsyon ortama akmış ve ne kadarlık bir alan solüsyonla kontamine olmuştur?
Kontamine olmuş toprak, yüzeyden sıyırılarak güvenli alana taşınmış mıdır?
Söz konusu tesislere en yakın yerleşim alanı ne kadar uzaklıktadır?
Tesis alanına yakın olan Fırat Nehri’ne herhangi bir sızıntı olmuş mudur? Şayet olmuş ise su ekosistemine olan zararları tespit edilmiş midir?
Tesis alanına yakın herhangi bir dere yatağı mevcut mudur? Dere yatağı mevcut ise buraya herhangi bir zarar vermiş midir?
Atık havuzları için gerekli önlemler alınmış mıdır? Söz konusu tesis alanındaki atık havuzlarında güvenli limit değerlerinin üzerinde siyanür bulunuyor mu?
Liçleme serim alanlarının ihata duvarlarının mukavemetine karşı heyelan riskleri açısından gerekli önlemler alınmış mıdır?
Söz konusu işletme, ÇED raporunda belirtilen hususlara ilişkin gerekli önlemleri almış mıdır? Zamanında gerekli denetimler yapılmış mıdır?
Maden sahası kaç hektarlık bir alanı kapsamaktadır ve işletme süresi kaç yıldır?
Şirket sahasında kaç adet buharlaştırıcı (evaportör) inşa edilmiştir? Atık havuzlarında bulunan ve evaportörlerle atmosfere salınan zehirli kimyasallar havayı ve tarım alanlarını etkiliyor mu? Bu hususta gerekli ölçümler düzenli yapılıyor mu?
Bölgede yaşayan insanlar için herhangi bir sağlık taraması yapılmış mıdır?
Tesisin yer altı ve yüzeysel sulara olan etkisi ile yöredeki flora ve faunaya etkileri araştırılmış mıdır?
Tesis çevresinde yeterince numune alınmış mıdır? Alınmış ise kaç yerde numune alınmıştır ve hangi akredite edilmiş laboratuvarda analizler yapılmıştır?
Bu felaketin insan ve doğa üzerine yaratacağı zararlı etkilerin diğer illere de sirayet etmesi ihtimali değerlendiriliyor mu?
Olası bir deprem durumunda daha fazla siyanürün doğaya karışmasını önlemek için gerekli tedbirler alındı mı?”