Ege Postası
Geri

Şoföre şiddet vakalarında patlama yaşanıyor

Aktarmalı ulaşım sistemiyle birlikte ortaya çıkan sorunlar ve artan iş yükü altında ezilen otobüs şoförleri adeta patlama noktasına geldi. Önceki yıldan itibaren araçlara takılan sürücü kabinleri de öfkeli vatandaşlara çare olmazken, darp olayları katlanarak arttı. Şoföre şiddet vakalarında patlama yaşanıyor
Şoföre şiddet vakalarında patlama yaşanıyor
Haberler / İzmir
9 Haziran 2016 Perşembe 11:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yaşanan sıkıntılar nedeniyle ESHOT yönetimine tepki gösteren sendikadan sert açıklamalar gelirken, kurumdaki personel yetersizliği olduğu vurgulandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ulaşım hizmetlerinin sağlıklı şekilde yerine getirebilmesi için 3 bin şoföre daha ihtiyaç olduğunu belirten DİSK Genel-İş Sendikası, sefer tarifeleri ve çalışma saatleriyle ilgili acil düzenleme istedi.

İzmir'de önceki yıl patlak veren belediye otobüs şoförlerine yönelik darp vakalarında patlama yaşanıyor. Yüze yakın ESHOT personelinin şiddet gördüğü olayların ardından belediye otobüslerine takılan özel sürücü kabinleri şiddet vakaları karşısında yetersiz kalırken, beklenenin aksine alınan onca önleme karşın darp olayları artışa geçti.

KABİNLER DE FAYDA ETMEDİ, DARP VAKALARI YÜKSELİŞE GEÇTİ

ESHOT'a bağlı çalışan otobüs şoförlerinin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, aktarma sistemi ile birlikte şoförlerin iş yükünün arttığını söyleyerek, yaşananlarla ilgili Büyükşehir Belediyesi'ni sorumlu tuttu, kurum bürokratlarını göreve çağırdı.

SENDİKADAN BELEDİYEYE ÇAĞRI

Yaşanan olayların tartışmalara yol açan aktarmalı sistem ve düzensiz çalışma saatlerini beraberinde getiren esnek çalışma modelinden kaynaklandığını dile getiren DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, "Şoförlerimiz  bu tempoda 8 saat bile dinlenemiyor. Bin 900 kişi ile 2 bin 450 kişinin işini yapmaya çalışıyoruz. Kuruma en az 3 bin şoför lazım. Yoğun iş baskısı altında olan personel patlama noktasında. Olumsuzluklar nedeniyle yolcular ve şoförlerin karşı karşıya gelmeye devam ediyor, darp olayları da arttı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama Daire Başkanlığı, oturduğu yerden otobüs saatlerini, güzergahlarını, şoförün çalışma saatlerini, kısaca kentin ulaşımını planlıyor. Ancak bu iş masa başında yapılacak kadar basit bir çalışma değil” şeklinde açıklamada bulundu ve belediye yönetimini eleştirdi.

"PERSONEL CANINDAN BEZDİ!"

Şube Başkanı Engin Topal ayrıca, ESHOT'ta yaşanan söz konusu aksaklıkların yolcuları da bıktırdığını belirterek, otobüslere yerleştirilen özel kabinlerin darp olaylarında artışa yol açtığına dikkat çekti. Öfkeli vatandaşın belediyeye tepkisini personele yansıttığını ve şoförlerin bu sebepten ötürü mağduriyet yaşadığını söyleyen Topal, “Her hafta otobüslerin saatleri değişiyor ve bu değişiklik yolcuları da bıktırdı. Halk, bütün öfkesini şoförden çıkarıyor. Darp olaylarının önüne geçmek için otobüslere kabin koyuldu. Ama bu darp olaylarını azaltacağına tam tersine arttırdı. Saatinde gelmeyen otobüs, durakta bekliyorsa o cam vatandaşın hızını kesmiyor. Kesmediği gibi, darp olayları da artmaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yolcuları bilgilendirme çalışması yapması gerekiyor. Eskiden duraklarda otobüsün geliş saatlerini gösteren panolar vardı, şimdi onlar da çalışmıyor. Vatandaş uzun süre otobüs bekleyince öfkesini bindiği aracın şoföründen çıkarıyor. Aktarma sisteminde yaşanan sorunlarının faturasını vatandaşlar şoföre kesiyor” dedi.

"ESHOT'A 3 BİN ŞOFÖR LAZIM"

Uzun çalışma saatleri nedeniyle ESHOT çalışanlarının birer robot haline geldiğini savunan Topal belediye yönetimine şu sözlerle seslendi: "Çalışma saatlerimiz çok uzun. ESHOT'ta 2 bin 450 personel mevcut. Her sabah bin 200 otobüs  trafiğe çıkıyor. 2 bin 450 personelden bin 900'ü düzenli olarak görev başında. Bu kadar personelle her gün bin 200 araç trafiğe çıkıyor. Bin 900 kişi ile 2 bin 450 kişinin işini yapmaya çalışıyoruz. Bu kadar iş yükü şoförü canından bezdirdi. Otobüs şoförleri artık ailesini göremiyor, sosyal aktiviteleri bitti. Yoğun iş baskısı personelde patlamaya neden oluyor. ESHOT personeli adeta makine gibi çalıştırılıyor. Bilgisayar gibi bozulana kadar çalışmamız isteniyor. Büyükşehir Belediyesi'nin anlayışlı olması gerekiyor. Personele 8 saat dinleme hakkı kalmıyor. Otobüs kartları yenilendi. Halen bir sistem sıkıntısı yaşanıyor ve yolcu sorunlardan dolayı şoförü sorumlu tutuyor. Bunların hiçbirinin sorumlusu şoför değil, halkımızın bunu bilmesi gerekiyor.”

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası