AYDIN- Ülkemizde tarımın en yaygın yapıldığı 400 bin dönüm büyüklüğündeki Söke Ovası, kış aylarında sel taşkınları yaşarken, şimdi ise domuz tehdidi altında. Ovada tarım yapan çiftçiler domuzlar yüzünden yıllar önce mısır ve ayçiçeği dikimini bırakırken, domuzların yemediği pamuğa yöneldi. Domuzların pamuk kozası yemediği yönündeki yaygın inanış, aç kalan domuzların Söke Ovası'ndaki pamuk tarlalarına büyük zarar vermesiyle yıkıldı. Samson Dağları, Beş Parmak Dağları ile Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nın Söke ovasına bakan taraflarından ovaya inen domuzlar çiftçilerin korkulu rüyası oldu. Alınan izinlerle sürek avları yapılırken, bazı çiftçiler ise elektrikli tel uygulamasına gidiyor.
EKOLOJİK DÜZEN BOZULDU
EKODSOD Başkanı Bahattin Sürücü, domuzların popülasyonun bu kadar artmasının en büyük nedeninin, Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki ekolojik dengenin bozulması olduğunu söyledi. Sürücü, Söke Ovası'ndaki sorunun domuzların sayılarını dengede tutan, Anadolu Parsı başta olmak üzere, sırtlan, ayı, çakal, kurt gibi birçok yırtıcının neslinin tükenmesi ya da tükenmek üzere olmasından kaynaklandığını söyledi.
Yaptıkları araştırmalarda sırtlan gibi yırtıcıların inlerinde, sadece yıllar önce yemiş oldukları hayvanların kemiklerinin kaldığı tespit ettikleri belirten Sürücü, "Yöre insanları sırtlanı en son 25-30 yıl önce gördüklerini, çakalın ulumasını unuttuklarını söylemekte. Bölgede yırtıcıların sayısının azalmasıyla birlikte, onların besin grubu içinde bulunan domuzların aşırı bir şekilde çoğaldığı gözleniyor" diye konuştu.
ORTAK ÇALIŞMA ÖNERİSİ
Söke Ziraat Odası'nın yırtıcı hayvan sayısını çoğalması için EKODOSD'a ortak proje önerisinde bulunduğunu da anlatan Sürücü, şunları söyledi:
"Bir seferde yaklaşık 6-12 arasında yavru yapan domuzların sayıları, yırtıcıların azalmasıyla birlikte kontrol altında tutulamamakta. Yazın en sıcak geçtiği bu aylarda domuzlar aç kaldığı için besin sıkıntısı çekiyor. Bugüne kadar domuzların pamuk kozalarını yedikleri hiç görülmezken, bu yıl böyle bir olayın yaşanması karşısında birçok çiftçi geceleri tarlalarında nöbet tutmaya başladı. Domuzlarla yapılacak mücadelede kesin çözüm almak mümkün değil. Sürek avları yapılarak, birçok farklı yöntemler geliştirilerek domuzla mücadele yapılsa da, sayılarında fazla bir değişiklik olmuyor ve sürekli çoğalıyorlar. Aslında en iyi çözüm yırtıcıların yaşam alanlarına yapılan müdahalelerin engellenerek, sayılarının artırılması ve doğal dengenin sağlanması. Söke Ziraat Odası'ndan yırtıcıların çoğaltılmasıyla ilgili derneğimize gelen ortak proje teklifini değerlendireceğiz. Bilim insanlarıyla da işbirliği yaparak yırtıcıların yaşam alanlarının korunması ve yöre insanlarının bu konuda bilinçlendirilmesi ve farkındalık oluşturulması için çalışma yapmayı düşünüyoruz" dedi. (DHA)