Ege Postası
Geri

Sokmayan bal arısı ırkı, geliştirilmeyi bekliyor

Kayseri’de 5 kuşaktır arıcılık yapan bir aileye ait kovanlarda bulunan bal arıları, sokmamalarıyla dikkat çekiyor. 'Sakin arı' olarak da bilinen bu türün geliştirilesi bekleniyor.Faydaları saymakla bitmeyen balın üretilmesi oldukça zahmetli....
Sokmayan bal arısı ırkı, geliştirilmeyi bekliyor
Haberler / Güncel
20 Eylül 2013 Cuma 16:33
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kayseri’de 5 kuşaktır arıcılık yapan bir aileye ait kovanlarda bulunan bal arıları, sokmamalarıyla dikkat çekiyor. 'Sakin arı' olarak da bilinen bu türün geliştirilesi bekleniyor.

Faydaları saymakla bitmeyen balın üretilmesi oldukça zahmetli. Arıcılık yapalar arı sokmalarına karşı koruyucu kıyafet giymeye özen gösterir. Ancak Kayseri’nin İncesu ilçesinde arıcılık yapan Abdullah Oğullu’nun kovanlarındaki arıların iğnesi olmasına rağmen saldırgan olmamalarıyla biliniyor. Arı kovanlarına ne kadar yaklaşılırsa yaklaşılsın, hatta kovanın içine çıplak elle müdahale edilmesine rağmen arılar sokmuyor. Yağma ve hırsızlık olaylarıyla öne çıkan Kafkas cinsi arılara rağmen bu arılar 'hırsızlık' da yapmıyor. Yani, başka kovanlara giderek o kovanın balını çalmıyorlar.

5 kuşaktır arıcılık yaptıklarını anlatan Abdullah Oğullu, iğnesi olmasına rağmen sokmayan bu arıları babasından devraldığını söyledi. “Ne kadar eziyet etseniz de sokmuyor.” diyen Oğullu, “Bu arılara eldivensiz, maskesiz ve körüksüz olarak bakım yapabiliyoruz. Sokmadığını duyan ve görenler gerçekten çok şaşırıyor. Sokmayan arı olmayacağını söylüyorlar. Diğer arıcı arkadaşlarım da bunun çoğalmasını istiyor.” diye konuştu.

Özeliği tam olarak bilinmeyen 'sokmayan arıların' geliştirilmesi için çalışma başlatıldı. Oğullu’nun irtibata geçtiği akademisyenler, İncesu’ya gelerek inceleme yapacak. Arıcı Abdullah Oğullu, “Akademik çalışma yapanlarla irtibata geçtik. Bu arının cinsini, huyunu, bal verimini ve diğer özelliklerini araştıracaklar. Bu arıyı ülkemiz arıcısına kazandırırsak ne mutlu bize.” dedi.

Aynı bölgede arıcılık yapan Mustafa Avşar da, kendilerinin kovanındaki arılara eldivensiz ve maskesiz bakım yapamadıklarını dile getirdi. Avşar, “İnsana gelmiyor bu arı. Çok şaşırtıcı. Ben de böyle arılara sahip olmak isterdim.” dedi.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici de, bu arıların ‘sakin ve rahat arılar’ olarak bilindiğini söyledi. Abdullah Oğullu’nun arılarını araştıracaklarını belirten Silici, “Benzer türde arılar sıcak bölgelerde ve Asya’da var. İncesu’daki arıları da araştıracağız” diye konuştu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası