Ege Postası
Geri

Solak'la ilgili şok karar!

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak’ın başkanlığı tehlikeye girdi. Danıştay 8. Dairesi 4 yıl önce Solak’ın başkan seçildiği seçim sonucunu hukuka aykırı buldu ve 3. İdare Mahkemesi’nin verdiği, “Oylama geçerlidir” kararını bozdu. Davayı açan Çiğli Belediye Meclis Üyesi ve belediye başkan aday adayı Şeref Bektaş, “Karara itiraz hakları bulunuyor. Ancak Metin Solak gasp edilen hakkımı geri versin. Ondan bunu bekliyorum” dedi.
Solak'la ilgili şok karar!
Haberler / Yerel Yönetimler
19 Aralık 2013 Perşembe 10:16
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
EGEPOSTASI - 2009 yerel seçimlerinde CHP’nin Çiğli Belediye Başkan adayı olarak giren Ensari Bulut, bir müddet sonra yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerek hayata veda etmişti. CHP Grubu, meclis üyesi Şeref Bektaş’ı partinin adayı olarak belirlemişti. Ancak son dakikada dönemin meclis üyesi ve Başkan Yardımcısı Metin Solak da mecliste yapılacak seçime gireceğini açıklamıştı. Bu durum tartışmaları da beraberinde getirmişti. Yapılan oylama sonucunda Solak, AK Parti grubunun desteği ile 16 oy alarak başkan seçilmişti.

DANIŞTAY'A TAŞIDI
Ancak Bektaş ve ekibi meclisteki salt çoğunluğunu 16 değil 17 olduğunu öne sürerek meclis kararını 3. İdare Mahkemesi’ne taşımıştı. Yerel mahkeme, meclisteki oylamayı geçerli olduğu kararını verdi. Ancak Bektaş, bu kararı bir üst mahkeme olan Danıştay’a taşıdı.

SOLAK'A ŞOK


Danıştay, yapılan itirazı yerinde bularak yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, “Başkanla birlite üye tam sayısı 32 olan belediye meclisinin, boşalan belediye başkanlığı için 5393 sayılı kanunun 45. maddesi uyarınca karar alabilmesi, dolayısıyla üçüncü turda üye tamsayısının salt çoğunluğunun sağlanmış olması için (32:2=16, 16+1:17) 17 meclis üyesinin olumlu oy kullanması gerektiği açıktır. Bu hale göre, 16 üyenin olumlu oyu ile başkanın seçilmesine ilişkin dava konusu meclis kararı mevzuatına ve hukuka uygun bulunmamış olup, başkanın vefatı nedeniyle üye tam sayısının 31’e düştüğünün kabulü ile salt çoğunluğu 16 olarak belirleyen mahkeme kararında hukuki isabet görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin, temyize konu oyan karının bozulmasına, dosyanın yeniden bir karar verilmek üzere anılan mahkeme gönderilmesine oybirliği ile karar verilmiştir. Kararda, kararın düzeltilmesi yolunun açık olduğu belirtildi.

HAKKIMI GERİ VERSİN

Davayı açan Çiğli Belediye Meclis Üyesi ve Çiğli Belediye Başkan aday adayı Şeref Bektaş, “2009 yılında salt çoğunluğun 16 olduğuna karşı çıktık. Bununla ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden görüş aldık. 1997’de Danıştay’ın altığı içtihat karır var. Başkan meclisteki üye tam sayısına dahildi. Ama yok saydılar. İtiraz ettik. Konuyu Danıştay’a kadar taşıdık. Mahkeme bizi haklı buldu. İtiraz etme hakları var. Ama sadece süreci uzatır. Burada bir hak gaspı var. Bu hakkın bana geri verilmesini istiyorum. Partimizin kamuoyu önünde düşürdükleri durumdan kurtarsınlar. Hakkımı geri versinler” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası