Ege Postası
Geri

Solak’tan TR35 TV’de çarpıcı değerlendirmeler; CHP Genel Merkezi sokağa kulak tıkıyor

Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, Haftanın Notları programında gündemi değerlendirdi. CHP’nin hafta sonu yapılacak 38. Olağan Kurultayı ile ilgili çarpıcı yorumlarda bulunan gazeteci Solak, "Sokakta vatandaş bir değişim bekliyor. Bence de Genel Başkan değişimi şart. Ancak yarın kurultayda ben değişim olacağını düşünmüyorum. Koşullar değişime uygun değil. Yerel seçim öncesi herkes kendi ikbalini düşünüyor.” dedi. Eski vekillerin ‘Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması’ ve Tacettin Bayır’ın tepki göstermesini yorumlayan Solak, “Böyle küçük oyunları CHP’ye yakıştıramadım” dedi. Öte yandan Solak, Soyer’in ‘Soyer sözünü tuttu, Körfez’de yüzdü’ söylemini de değerlendirdi. Solak ayrıca, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un Avrupa Birliği’nden 500 bin Euro’luk hibe almasını ise planlı programlı çalışmanın meyvesi olarak nitelendirdi.
Solak’tan TR35 TV’de çarpıcı değerlendirmeler; CHP Genel Merkezi sokağa kulak tıkıyor
Haberler / Politika
3 Kasım 2023 Cuma 18:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

EGEPOSTASI-  Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Halil Solak, TR35 TV’de yayınlanan Haftanın Notları programında Gönül Morsünbül'e önemli açıklamalarda bulundu. 

“CHP GENEL MERKEZİ SOKAĞA KULAK TIKIYOR” 

CHP’de yarın yapılacak kurultaya ilişkin açıklamalarda bulunan Solak, “CHP kritik bir kurultaya gidiyor. Mevcut Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve Özgür Özel yarın yarışacak. Bu kurultay yıllar geçse de etkisi uzun süre ve çok konuşulacak. İmzaların şuan için dengede olduğu konuşuluyor. 36. Kurultay’da Muharrem İnce 130 imzayı zor topladı ancak seçim sonucunda Kılıçdaroğlu 790, İnce 447 oy almıştı. Buradan şu çıkarımı yapabiliriz, delegelere baskı var. İnsanlar özgürce hareket edemedi. İzmir delegasyonundan 55’i Kılıçdaroğlu’na imza vermişti. Sadece Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay değişimden yana tavır koymuştu.. Ardından CHP Buca eski ilçe Başkanı Hacer Taş Gültepe ve CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın imzalarını geri çekti ve Özgür Özel’den yana tavır aldılar. Hacer Hanım, PM ve YDK listesine önerilen isimler arasında yer almayınca fikir değiştirdiğini düşünüyorum. Burada Ertürk Bey’in açıklaması çok önemli. CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel de, Cemil Tugay da Ertük Çapın da hep sokağı işaret etti. Önemli bir seçim kaybedilince halk tabanında bir umutszuzluk başladı. Bu umudu yenilemek için değişim şart. Ancak Genel Merkez yönetimi sokağın değişim talebine kulak tıkıyor” ifadelerine yer verdi. 

“DEĞİŞİM ŞART” 

Genel Başkan’ın değişmesi gerektiğine dikkat çeken Gazeteci Solak, “Seçimden sonra Kemal Bey, MYK’yı görevden aldı ve yerine yeni MYK atadı. Değişim bu mu? Bence Genel Başkan değişimi şart. Yarın kurultayda ben değişim olacağını düşünmüyorum. Koşullar değişime uygun değil. Yerel seçim öncesi herkes kendi ikbalini düşünüyor. Kemal Bey bu kadar seçim kaybetti ancak ısrarı sürüyor. Partinin başına geldiği andan itibaren sadece 2019 yılındaki yerel seçimlerde başarılı oldu. Örgütün kılcal damarları ve sokaktaki vatandaş soruyor bu ısrar neden?” dedi. 

SOLAK, ÖZEL’İN ‘SOYER’ AÇIKLAMASINI DEĞERLENDİRDİ 

CHP Genel Başkan Adayı Özgür Özel’in Sözcü TV’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ilişkin yaptığı açıklamaya dikkat çeken Solak, “Özgür Özel, Tunç Soyer’in değişime karşı olmasına rağmen başarılı bulunduğu takdirde yeniden aday gösterilecebilecğini belirterek PM’yi işaret etti. Özel, 11 büyükşehir belediye başkanı için başarılı olanlarla devam edeceği mesajaını verdi. Örgütün kafasındaki soru işaretlerini giderdi” ifadelerine yer verdi. 

PM’YE KİMLER GİREBİLİR? 

Kılıçdaroğlu’nun listesinden PM ve YDK’ya girebilecek isimleri sıralayan Solak, “Mevcut PM üyesi Rıfat Nalbantoğlu, YDK Üyesi olan Mahir Polat, Ekincan Aksoy, Sevda Erdan Kılıç, Azimet Gürbüz listeye girebilir” dedi. 

“KÜÇÜK OYUNLAR CHP’YE YAKIŞMIYOR” 

Geçtiğimiz günlerde eski milletvekilleri tarafından yapılan destek açıklaması krize neden oldu. İzmir eski Milletvekili Tacettin Bayır, destek açıklamasının değiştirildiğini söyleyerek, tepki göstermişti. 

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazeteci Solak, “95 milletvekili destek açıklaması yaptı. 1 saat sonra önceki dönem 21 milletvekili destek açıklamasında bulundu haberi servis edildi. İzmir’den de Atila Sertel ve Tacettin Bayır vardı. Tacettin Bey’i aradığımızda metnin değiştirildiğini ayıp ettiklerini ve ahlaksızlık olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. 

"TACETTİN BEY İLE GÖRÜŞTÜM"

Tacettin Bey’le bu sabah saatlerinde tekrar görüştüm, “Açıklama yaptıktan sonra Atila Sertel’in aradığını ve metni okuyup okumadığını sormuş. Bunun üzerine metni 3 kere okuduğunu söylemiş. Metnin genel hatlarıyla kendi görüşleriyle örtüştüğünü belirtti. Ancak kendine gönderilen metnin daha sonra sonuna ekleme yapıldığını ve başlık eklediklerini söyledi. Metni hala destekleyip desteklemediğini sorduğum da ‘aynı noktadayım, katılmıyorum. Ben değişimden yanayım. Sokağı dinliyoruz, sokak değişim bekliyor” dedi.

Böyle küçük oyunları CHP’ye yakıştıramadım. Değişim olmadan yerel seçimlere gidilirse CHP hüsrana uğrar. Boşuna CHP için kurultaylar partisi demiyorlar. Tacettin Bayır delegelere baskı kurulduğunu da iddia etti. Ayrıca 55 İl Başkanı’nın Kemal Bey’i destekleme açıklamasını sordum. “Orada mutlaka fire verilir. Zaten içlerinde delege olmayanlar var. Bir de o 55 ili toplasanız bir İstanbul etmiyor” dedi.

Ben de o desteğin 55 olduğunu düşünmüyorum. Partide bir belirsizlik hakim. Kimse net bir tavır koymuyor. Saedece Soyer, Aslanoğlu ve İzmir delegasyonunun önemli bir kısmı Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Ancak çoğu kişi aksiyon almadı. Kurultaya göre aksiyon alacaklardır” dedi. 

"KORİDORLARDA YANKILANAN TARTIŞMA!"

Buca İlçe eski Başkanı Hacer Taş Gültepe’nin  imzayı çektikten  sonra Buca Belediyesi’ne giderek Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ile aralarında bir tartışma yaşandığı iddiasını dile getiren Solak, “ İddiaya göre Erhan Bey, “Neden imzanı geri çekiyorsun? Bu süreçte ne değişti de imzanı çekip Özgür Özel’e destek veriyorsun?” diye  tartışıyorlar ve bu tartışma koridorlarda duyuluyor. Oldukça sert bir tartışma yaşamışlar.  Devamında Hacer Taş Gültepe sinirlenerek odadan çıkıyor. O anda da CHP İlçe Başkanı Çağdaş Kaya ile karşılaşıyor. Ayaküstü Kaya ile de sert bir tartışma yaşadıkları iddia edildi.. Bunların belediye koridorlarında duyulduğu iddia ediliyor.  Tartışmanın ardından Hacer Taş’ın belediyeyi terk ettiği söylendi. Gerçekten Parti şu kurultay sürecini bir an önce üzerinden atmalı. Çünkü, iş sıkıntılı yerlere gidiyor. 24 saatten az bir süre kaldı. Kurultay bitecek, yerel seçim başlayacak. Siz bu örgütü bu şekilde çalıştıramazsınız. Mümkün değil. Örgüt ikiye ayrılmış durumda. Bu örgütü toplamak zor. Değişim olsa da değişim olmasa da CHP’yi sıkıntılı bir süreç bekliyor diye düşünüyorum” dedi.

"YÜZÜLEBİLİR KRİTERLERİ HENÜZ SAĞLANMADI"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Güzelbahçe’de yüzdüğü anlara ilişkin görüntüleri değerlendiren Solak, “2019 yılına gidelim. Sayın Soyer, seçim vaatlerini açıklarken vaatlerinden bir tanesi de iç Körfez’de yüzmekti. Yüzülebilir Körfez hedefi vardı. Aradan 3 sene geçince AK Parti ‘hiçbir faaliyet’ yok diye eleştirmeye başladı. Bunu duyan Soyer, soluğu Güzelbahçe’de aldı. Orada bir dalış yaptı. Geçen sürede unutuldu. Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yılında 6. İzmir Körfez Festivali yarışmasındaki etkinliğe Sayın Soyer de katıldı. Sayın Soyer nerede yüzüyor? Güzelbahçe’de yüzüyor.  Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de her sezon öncesi orada denize girerek, vatandaşlara ‘bakın burası temiz’ mesajı verir.  Sezon açılışını yapar. Çıkan haberlerde ‘Soyer sözünü tuttu, Körfez’de yüzdü’ mesajı verilmek istendi. Oysaki 3 sene önce de yüzmüştü. Şimdi ne değişti? Bir de orası dış Körfez. Tam iç körfezle dış körfezin birleştiği yer.  İnsanlar doğal olarak soruyor. ‘Yüzeceksen gel, Alsancak’ta, Konak’ta yüz’. Konak’ta, Karşıyaka’da yüzülmez.  Yüzülebilir kriterler henüz sağlanamadı. Vatandaşlar da doğal olarak madem öyle ‘gel burada yüz’ diyorlar.” dedi

"SOYER’İN ‘ATANABİLİR MİYİM?’ KAYGISI VAR"

‘Soyer sözünü tuttu. Körfez’de yüzdü’ haberinin altına vatandaşlar tarafından bir tane olumlu yorum yapılmadığını vurgulayan Solak, “ Başkan Soyer’in neden böyle bir paylaşım yaptığını anlayamadım. Soyer, yeni dönem adaylığını istediğini  açıklamıştı.  Ama böyle polemikler onun hanesine eksi yazar. Çünkü zaten Körfez’de yüzülecek sözünü vermişsiniz. Bunun dışında sürekli Körfez kokusu ve kirliliği üzerinden sürekli eleştiri alıyorsunuz. Neden bu konuyu bu şekilde gündeme getirip kendinizi polemik konusu yaparsınız anlayamadım. Sayın Soyer seçildiğinden beri, gereksiz polemiklere giriyor bence. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak işlerine tam anlamıyla odaklanmıyor diye düşünüyorum. Onu yapacağız, bunu yapacağız derken 5 yıl hızlıca geçti. Çabuk geçer zaman.  Soyer’in kafasında şimdi atanabilir miyim? sorusu var. İsmail Küçükkaya’nın programına çıkıyor. ‘Kılıçdaroğlu ile görüştüm. Kemal Bey benim adaylığımı destekliyor’ diyor. Kendine güvenen bir insan bunu söyler mi? Bana göre söylemez. Öte yandan Kılıçdaroğlu’ndan net bir cevap yok. Kılıçdaroğlu, Aydın, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Adaylarını açıkladı fakat İzmir’le ilgili net bir isim henüz söylemedi.  Başkan Soyer’in atanabilir miyim? kaygısı var. Bence bunlar yanlış stratejiler. Kim akıl veriyorsa bir an önce oradan derhal vazgeçip kalan sürede işine odaklanması lazım diye düşünüyorum.  Böyle polemikler atama sürecinde kendisini yıpratır. Vatandaşlardan gelen yorumlardan yola çıkarak bu analizleri yapıyoruz” dedi.

AK PARTİLİLERE SİYASET ALANI AÇTI

AK Partili isimlerin Soyer’in yaptığı ‘Yüzülebilir Körfez’ paylaşımına tepkilerini değerlendiren Solak, “Başkan Soyer yaptığı bu paylaşımla AK partili isimlere siyaset alanı açtı.  Böyle gereksiz polemiklere girip ‘Körfez’de yüzdüm’ ne gerek var. Yarışmanı yap, kazananlara ödülünü ver’. Körfez mesajı vererek polemiğe girdiniz. Bu paylaşım sonrasında eleştiriler ayyuka çıktı. Bir gün sonra tekrar daldı orada. Temizliğin kanıtı diye mor mercanlarla fotoğraf paylaştı. Zaten orada uzun süredir bu çalışmalar yapılıyor. İzmirliler zaten Güzelbahçe Halk Plajı’nda yüzebiliyor.” dedi.

"BAŞKAN İDUĞ, FARK YARATTI"

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un Avrupa Birliği’nden 500 bin Euro’luk fonu Bornova’ya kazandırmasını değerlendiren Solak, “Sayın İduğ, başarılı projelerle ardı ardına Avrupa Birliği’nden hibe kazanıyor. Geçtiğimiz ay ‘Yeşil Bir Gelecek için Şehir Eşleştirme Hibe Programı’ndan 110 bin Euro bir hibe almıştı.  İkincisi de ‘Yerel Yönetim Hizmetinde Sürdürülebir Ulaşım ve Su Yönetim Projesi’. İduğ, Çamdibi’nde çok güzel bir yarı olimpik yüzme havuzu yaptırdı. Bölgenin çocukları çok şanslı. Oradaki havuz kendi elektriğini üretecek. Arıtılmış atık havuz suyu da yeşil alanları sulayacak. Tamamen çevreci programlar. Sayın İduğ, göreve geldiğinden itibaren yaptığı icraatler ve uygulamalarla fark yarattı. Asfalt üretim tesisi açtı. Birincisi ilçenin yol problemini çözmek için kendi tesisini kurdu. Yatırım yaptı. Şimdi kimseye muhtaç olmadan asfaltlama çalışmalarını yürütüyor. Bölgenin bozuk yollarını yapıyor ve söylemişti. ‘Göreve geldiğimde yol sorununu ortadan kaldıracağım’ demişti. Bunun için bir adım.  Yaklaşık 100 ya da 115’ten fazla temizlik aracı almıştı. Bornova Meydanı’nda görkemli bir tören yapmıştı. Bunları belediyenin bünyesinde satın aldı. X bir firmadan ihale yoluyla alınıyordu. Onlara para ödeniyordu. Şimdi bu belediyenin malı oldu. Bu ihale yönteminden vazgeçip satın alınmayla birlikte belediyenin 10 yıllık süreçte 300, 350 milyon TL kadar tasarruf sağlanacağı belirtiyorlar. Bir belediye için çok büyük kaynak. Bu kaynakla oradaki vatandaşların yolu yapılacak, kaldırımı yapılacak, kültür merkezleri yapılacak.” dedi.

"AVRUPA’DAN HİBE ALMAK ÇOK DA KOLAY DEĞİL"

Solak, “Depremde olağanüstü gayret sarf etti. Çadır bulunmazken, Kızılay çadır satarken Başkan İduğ kurduğu ilişkilerle Çin’den çadır getirtti. Bunlar güzel çalışmalardı.  Sayın Kılıçdaroğlu da bu çalışmaları nedeniyle kendisini övmüştü. Bu hibe meselesini önemli buluyorum. Yaklaşık 15 milyonluk bir hibe. Burada planlı programlı bir çalışma var. Yaşar Üniversitesi ile iş birliği içerisinde üretilmiş bir proje. Yanına bilimi almış. Diğer yandan Avrupa Birliği ile iletişim kurulmuş. Bu projeler meyvelerini vermiş. Bir ayda iki tane hibe programı. Bu projeler oldukça sevindirici. Başkan İduğ, iyi çalışıyor. Belediye de sanırım Türkiye’deki borçsuz birkaç belediyeden biridir. Gayet başarılı. Bu tarz projeler, belediyeyi büyük bir külfetten kurtarıyor. Önemli bir tasarruf alanı açıyor. Avrupa’dan hibe programını almak çok da kolay değil bunu da söylemek lazım” dedi

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası