Ege Postası
Geri

Solingen faciasının yıldönümünde Genç ailesine övgü

Solingen Faciası 20. yıldönümünde üst düzey katılımla anıldı. Törene katılan dönemin Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth saldırıya maruz kalan Genç ailesinin sağduyusunun Hıristiyanları ve Müslümanları sevgi ve sağduyuyla...
Solingen faciasının yıldönümünde Genç ailesine övgü
Haberler / Dünya
29 Mayıs 2013 Çarşamba 12:15
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Solingen Faciası 20. yıldönümünde üst düzey katılımla anıldı. Törene katılan dönemin Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth saldırıya maruz kalan Genç ailesinin sağduyusunun Hıristiyanları ve Müslümanları sevgi ve sağduyuyla birbirine bağladığını söyledi. Törende siyaset ve medyaya hassasiyet çağrısında bulunuldu.

29 Mayıs 1993'te Genç ailesinden üçü çocuk beş Türk'ün feci şekilde can verdiği Solingen Faciası, eski başkent Bonn'daki dönemin Federal Meclis binasında düzenlenen bir törenle anıldı. “Solingen Yangınının 20. yılında neredeyiz'” konulu etkinlikte uzmanlar ırkçı saldırıların arttığı o dönemdeki siyasi ve toplumsal atmosfere ve bugün gelinen noktaya mercek tuttu.

Saygı duruşu ile başlayan törende konuşan dönemin Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth, 20 yıl sonra daha iyi bir noktaya gelindiğini, ancak Thilo Sarrazin'in duruşunun entelektüeller arasında sanıldığından daha yaygın kabul gördüğünü söyledi. Süssmuth, “Geleceğimizi kaybetmek istemiyorsak okul ve AB kitaplarına yeni sayfalar koymalıyız.” dedi.

Genç ailesinin sağduyulu tutumunu takdir ettiğini belirten dönemin Federal Meclis Başkanı Prof. Dr. Rita Süssmuth, “Müslümanları ve Hıristiyanları sevgi ve sağduyu birbirine bağlıyorlar.” dedi. Irkçılık zehirinin toplumun merkezinde bulunduğuna dikkat çeken Süssmuth, “İnsan hoşlanmadığı şeye gözünü kapatır, yokmuş gibi yapar, dikkatli olmalıyız.” dedi.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Uyum Meclisi, Türkiye ve Uyum Araştırmaları Vakfı (TAM) ve Düsseldorf Yüksekokulu Irçılık Araştırma Enstitüsü'nün (FORENA) düzenlediği etkinliğe KRV Uyum Bakanlığı, Federal Politik Eğitim Merkezi gibi kurumlar destek verdi.

Moderatörlüğünü Helga Kirchner'in yaptığı etkinlikte konuşan Bonn Büyükşehir Belediye Başkanı Jürgen Nimptsch, Rheinland bölgesinin göçle şekillendiği için Goethe, Beethoven, Gutenberg gibi değerler çıkarabildiğini söyledi.

Etkinliğe katılamayan Berlin Büyükelçisi adına konuşan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da, Solingen saldırısının sadece Genç ailesine değil, Alman demokrasisine karşı olduğuna dikkat çekti. Basa şöyle devam etti: “Solingen Faciası Türk toplumunda derin izler bırakmış, eylemciler yakalansa da oluşan travma giderilememiştir. NSU skandalı; Türklere, ırkçılıkla ciddi şekilde mücadele edildiğini göstermek için Almanya'ya önemli bir imkan vermiştir. Kameralara gülümseyen bir kadının yargılanması bu travmanın iyileştirilmesine yetmeyecektir.”

Facianın 20. yıl dönümü vesilesiyle 38 kentte etkinlik düzenleyeceklerini söyleyen KRV Uyum Meclisi Başkanı Tayfun Keltek, 20 yıl önce yaşadıklarını anlatırken duygulandı. Keltek şöyle konuştu: “Bu mekanı rastgele seçmedik. 90'lı yıllardaki gelişmelerde politikanın da sorumluluğu vardır. Çünkü o sırada politika iltica ve ‘kim bize ait, kim değil' tartışması yürütüyordu. Mülteci problemi hızla ‘yabancı problemi'ne dönüştü, Spiegel'in kapağı ‘gemi doldu' (Das Boot ist voll) şeklindeydi. Roland Koch'un Hessen'de göçmenlere karşı yürüttüğü kampanyada 5 milyon imza toplandı ki, çifte vatandaşlığa karşı bu kampanya uyum politikalarında geriye gidişini en kötüsüydü.” 20 yıl sonra da bazı iyileşmelerin yanı sıra ‘Çok kültürlülük öldü', ‘paralel toplum', ‘uyumu red edenler' gibi söylemlere devam edildiğini belirten Keltek, İslam Konferansı'nda Müslümanların ‘güvenlik problemi' muamelesi gördüğünü hatırlattı.

KRV İçişleri Bakanı Ralf Jäger ise ırkçılık ve yabancı düşmanlığını her ülke için sonunda öldüren bir zehir olarak değerlendirdi. Gizli-açık çok çeşidi olan ırkçılığa karşı mücadelenin çeşitli olması gerektiğini vurgulayan Bakan, “Aşırı sağcılık hiç bir zaman küçümsememeli, Weimar Cumhuriyeti'nin yaptığı yanlışa düşüp sadece aldıkları oy ve üyelerine bakarak hareket etmemeliyiz.” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası