Ege Postası
Geri

Soma faciası davasında ifade değişti, salon karıştı!

MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davaya, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, kaldığı yerden devam edildi. Duruşmada ifade veren Osman Ertunç, güvenlik amaçlı kullandığı seyyar sensörün, kalibrasyon değerlerini ve kayıt yaptığını bilmediğini öne sürdü. Ertunç'un ocakta güvenlik için önlemlerinin alındığını söylemesine isyan eden madenci yankıları ise “Onun için mi 301 kişi öldü'" diye tepki gösterdi.
Soma faciası davasında ifade değişti, salon karıştı!
Haberler / Güncel
18 Şubat 2016 Perşembe 15:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde kaldığı yerden devam edildi. Somalı iççilerin aileleri, polisin arama noktasından geçip duruşmayı izlemek üzere salona girdi. 

GÜVENLİK İÇİN SENSÖR KULLANAN İŞÇİ KONUŞTU
Yoklamayla başlayan duruşmada ilk olarak, seyyar sensör kullanıcısı Osman Ertunç, tanık olarak dinlendi. Halen facianın yaşandığı ocakta çalıştığını, barajlama, sondaj yaptığını, ayrıca güvenlik amaçlı seyyar sensör kullandığını söyleyen Osman Ertunç, “Eğer değerlerde anormal bir durum görürsem amirlerime haber verirdim Onların verdiği talimat doğrultusunda da hareket ederdik. Ayakların birisinde ısınma olduğu zaman böyle davranmıştım" dedi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, cihazına ait değerleri kendisine hatırlatması üzerine Ertunç, yüksek değerlerin bulunduğu zamanlarda, sensörü kendisinin kullanmadığını, böyle kayıt yaptığını da bilmediğini ileri sürdü. Bunun üzerine Başkan Aytaç Ballı, Ertunç'un çalıştığı vardiyadaki yüksek değerleri de tek tek okudu. Olay günü ve sonrasında ocak içinde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Osman Ertunç, facia günü kendisinin bir ihmalinin ve kastının olmadığını da savundu. Mağdur ailelerin avukatlarının kullandığı sensörün değerlerine yönelik sorular yöneltmesi üzerine Osman Ertunç, kalibrasyon değerleri hakkında bilgisinin olmadığı öne sürdü. 

İFADE DEĞİŞTİ, SALON KARIŞTI
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 6'sı tutuklu 46 sanıklı davada, işçilerin ifadelerinin alınmasına öğleden sonra da devam edildi. Duruşmada, ilk olarak mağdur ailelerin avukatlarından Melek Polat, bazı tutuksuz sanıkların aradan sonra duruşmaya gelmediklerini söyleyip, mahkeme başkanından ikinci kez yoklama yaptırmasını istedi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümü de, önceki günlerin aksine yoklamayla açıldı.

Ardından da usta yardımcısı olan Hasan Hüseyin Keskin, dinlendi. Olay günü işlerinin bitmesinin ardından yüzeye çıkmak için arkadaşıyla yürümeye başladıklarını, 4'üncü bant boyuna geldikleri bir anda alev gördüklerini anlatan Keskin, “Ocağın başka alanlarına gitmeye çalıştık. Ancak bunu yapamayınca havalandırma bacasında bekledik. Bu sırada ben maskemi taktım. Bir iki kez nefes almaya çalıştım sonra da bayılmışım. Ben maskemin çalışmadığını düşünüyorum. Eğer çalışsaydı, bayılmazdım. Ben ayrıca yanımdaki arkadaşım İsmail Coşkun'un maskesinin çalışmadığını da gördüm. Bana nefes aldığı zaman duman geldiğini söyledi. Sonra bu arkadaşım hayatını kaybetti" dedi. Eğitimde kendilerine sadece bant altlarını temizlettiklerini savunan sanıklardan şikayetçi olan Hasan Hüseyin Keskin, dinamit patlatıldıktan sonra, duman çekilmeden çalışmaya zorlandıklarını ileri sürdü. Üretim baskısı olduğunu öne süren Hasan Hüseyin Keskin, kullanılması yasak olan küçük kepçenin müfettişler geldiği zaman gizlendiğini anlattı. 

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, savcılık ifadesinde, 'amirlerinin kendilerine küfür ettiğini hatta bir seferinde şalter görevlisine tokat attığını gözleriyle gördüğü' sözlerini hatırlatınca Keskin, “Ben öyle bir şey söylemedim" yanıtını verdi. Buna tepki gösteren aileler, ocakta en çok şiddet uyguladığını iddia ettikleri üretimden sorumlu İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'nın benzer yönde soru sorması üzerine, bağırmaya başladı.

MADENCİ EŞİ BAYILDI
İfade veren maden işçisi ile İsmail Adalı'ya, soru sormak için mahkeme başkanından söz isteyen ailelerin tepkileri, uyarılara rağmen durmadı. Sinir krizi geçiren madenci eşlerinden biri baygınlık geçirdi. Sağlık görevlileri, salonda ilk müdahaleyi yaptıkları madenci eşini daha sonra ambulansa aldı. Mahkemeye de bu sırada ara verildi. 



MADENCİ EŞLERİ SORU SORDU
Aradan sonra sanıkların kazaya yönelik sorularını yanıtlayan Hasan Hüseyin Keskin'e, bu kez mağdur ailelerin avukatları yerine madenci eşleri doğrudan sorularını yöneltti. İlk sözü de, Keskin'in gaz maskesinin çalışmadığını söylediği ölen madenci İsmail Coşkun'un eşi Hüsniye Coşkun, aldı. Hüsniye Coşkun'un, “Madende çalışanların altı ayda bir akciğer filmlerinin çekilmesi gerekiyordu. Benim eşiminki çekilmiyordu. Tanığınki çekilmiş mi'" sorusuna Keskin, “Benimki de işe girdiğim sırada bir kez çekildi" dedi. Hüsniye Coşkun, eşinin okuma yazma bilmediği halde nasıl sınavı geçtiğini merak ettiğini sordu. Hasan Hüseyin Keskin, bu soruya, sınavın test şeklinde yapıldığını, anlattı. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, benzer yöndeki sorusuna Keskin, “Kimsenin sınavı geçemediğini görmedim" dedi. Hüsniye Kesin, son olarak 'eşinin, tutuklu sanık İsmail Adalı'nın kendisine küfür ettiğini söylediğini' ifade edip bu dolayın yaşanıp yaşanmadığını sordu. Hasan Hüseyin Keskin, bu soruya da, “Benim başıma böyle bir olay gelmedi. Ancak İsmail Coşkun yaşadı mı görmedim" dedi. Bu sırada araya giden sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, itirazda bulununca madenci eşi Hüsniye Coşkun, sinir krizi geçirdi, salon dışına çıkartıldı. Tavrından dolayı mağdur avukatları, Yusuf Koçyiğit'e tepki gösterdi.

Duruşmada ikinci sözü ölen madenci Halil Kavas'ın eşi Gülten Kavas, aldı. Gülten Kavas'ın, “Size işe taşeronlar mı alıyordu ve kaç gün kurs gördün'" sorularına Hasan Hüseyin Keskin, “Ben de taşeronla görüştüm. Beni işe taşeron aldı. İşe başlamadan da bir gün yerüstünde kurs gördüm. Sonra, ocak içinde çalıştırmaya başladılar" dedi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmayı yarına erteledi. (DHA)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası