İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sivil Toplum Kuruluşları ile belli periyotlarla tekrarladığı toplantılar kapsamında İZSİAD ile çevrimiçi olarak bir araya geldi.
Soyer toplantıda kentsel dönüşüm konusunda görüşlerini bildirdi, orta hasatlı binalar ile ilgili olarak finansman kaynağı yaratmaya çalıştıklarını söyledi.
Kentsel dönüşümü neredeyse belediyenin en öncelikli işi olarak gördüklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ege mahallesinde hızlı bir inisiyatif aldık, yer tespitini yaptık, yıkımlar başladı. Diğer alanlarla ilgili çalışmayı hızlandırdık” dedi.
Kentsel dönüşüm ihalelerine belediye şirketini soktuklarını söyleyen Soyer, “Potansiyel yatırımcılar için bu bölgede önemli bir cazibe olduğu anlamına geliyor, ‘siz girmezseniz biz belediye olarak giriyoruz bu işe’ diyoruz, bu da ilgi uyandırıyor. Bu yöntemi uygulamaya devam edeceğiz” dedi. Depremden sonra ortaya çıkan orta hasarlı binalar olduğunu, 7500 dairenin bu anlamda çözüm beklediğini söyleyen Soyer, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yıkılan ve ağır hasarlı binalar için bir model ortaya koyuyor, ‘yarısını ben ödeyeceğim yarısını 20 yılda sen ödeyeceksin’ diyor. Ancak orta hasarlılar ile ilgili büyük bir boşluk var. Bu binalara devlet diyor ki ‘güçlendirme yaparak oturabilirsin’. Ancak bunun da bir maliyeti var ama devlet buna karışmıyor. Üstelik ‘bir sene içinde güçlendirme yapmazsan ben yıkarım’ diyor. Ağır hasarlılara tanınan kolaylığı da tanımıyor” dedi. Bu orta hasarlı binalarla ilgili Dünya Bankası ile görüşme yaptıklarını ifade eden Soyer, “Uzun vadeli bir finansman kaynağı yaratmaya çalışıyoruz. Bu ağır hasarlı binalara devletin tanıdığı hakkı biz Dünya Bankası eliyle orta hasarlılara sunmak istiyoruz” dedi.
“Buca Cezaevi’nin yerine ne olacağını İzmirli karar versin”
Buca Cezaevi’nin yıkılacağını ve taşınacağını söyleyen Soyer, “Buraya ne yapılacağını ben tek başıma karar vermek istemem. İZSİAD öncülüğünde diğer STK’lardan da gelen önerileri incelemek isteriz, İzmir olarak en doğrusuna karar vereceğimize inanıyorum” dedi.
Yürüyüş yolları ve bisiklet yolları konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak çok sıkı çalıştıklarını, ayrıca İzmir’in kişi başı olarak 16 metrekare yeşil alanı 30 metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Soyer, “Portakal Vadisi, Behçet Uz Parkı gibi devasa rekreasyon alanları yapıyoruz. Yeni yeşil koridorlar oluşturuyoruz, bir örnek vereyim, Kültürpark’ı Meles’e bağlayan bir yeşil koridor tasarlıyoruz” diye konuştu. Soyer, son olarak Basmane-Gıda Çarşısı arasındaki tramvay önerisini ise incelediklerini, bu konuda bir çalışma içinde olduklarını söyledi.