Ege Postası
Geri

Steinbrück’ün ilk icraatı asgari ücret ve çifte vatandaşlık olacak

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Peer Steinbrück, hükümete geldiğinde 100 gün içinde gerçekleştirmek istediği icraatları tanıttı. 22 Eylül’de ülkeye canlılık getireceğini vurgulayan Steinbrück, çifte vatandaşlıktan...
Steinbrück’ün ilk icraatı asgari ücret ve çifte vatandaşlık olacak
Haberler / Dünya
30 Ağustos 2013 Cuma 10:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Peer Steinbrück, hükümete geldiğinde 100 gün içinde gerçekleştirmek istediği icraatları tanıttı. 22 Eylül’de ülkeye canlılık getireceğini vurgulayan Steinbrück, çifte vatandaşlıktan 8,50 Euro’luk asgari ücret ve finans piyasaların düzenlenmesine kadar 9 konuda acil değişiklikler planlıyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başbakan Adayı Peer Steinbrück partisi ile birlikte hükümete gelmeleri durumunda derhal politika değişikliğini başlatmak istiyor. Steinbrück, Federal Basınevi’nde SPD’nin ilk 100 günde gerçekleştirmeyi hedeflediği 9 maddelik hükümet programını tanıttı.

“İlk icraat yasal (saatlik) 8,50 Euro’luk asgari ücret olacak.” diyen Steinbrück, asgari ücretin yürürlüğe girmesiyle satın alım gücünün artacağına ve düşük maaşla çalışanlara yardım yapılmak zorunda kalmayacağı için devletin sosyal giderleri de azalacağına dikkat çekti. Steinbrück, maaşların çok düşük olmasının 11 milyar Euro’luk ek sosyal giderlere sebep olduğunu belirtti.

SPD bunun yanı sıra kadın ve erkeklerin gelirleri arasındaki eşitsizliği yasal düzenlemeyle ortadan kaldırmak istiyor. Maaş eşitliliği ayrıca aynı işi yapan sabit ve kiralı işçiler için de düşünülüyor. SPD’nin 9 maddelik ‘100 Gün Programı adını taşıyan icraat planında “Çocuklara Evde Bakım Parası’nın kaldırılması ve yuvalara yatırım, ev kiralarının artışını önleme, finans piyasalarının yeniden düzenlenmesi, vergi kaçaklığıyla mücadele ve adil vergilendirme konuları yer aldı.

Steinbrück’ün ana gündemlerinin arasında ayrıca çifte vatandaşlığın herhangi bir engel koyulmadan mümkün olması da var. “Hiç kimse ebeveynlerin geldiği ülke ile Almanya arasında tercih yapmak zorunda kalmamalı.” diyen Steinbrück, opsiyon modelini kaldıracaklarını vurguladı. Steinbrück, başbakan olduğunda ilk 100 gün içinde çifte vatandaşlığı mümkün kılacak yasa taslağını Federal Meclis’e sunacağı sözünü verdi.

“Vatandaşlar Başbakan Steinbrück’ten yaklaşık değil, tam olarak ne bekleyebilirlerdi; bilmek istiyorlar.” diyen Steinbrück, Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) rakibi Angela Merkel’e ve hükümetinin icraatsizliğini eleştirdi. Steinbrück, Merkel’in yeni bir olay hakkında karar verme konusunda ‘ben beklerim’ dediğini hatırlatarak, “Ben beklemem. Muallakta olan biri değilim.” dedi.

Kamuoyu yoklamalarında kendisinin ve SPD’nin oylarının düşük olmasını nasıl değerlendirdiğini soranlara Steinbrück, “Henüz hiçbir şey bitmedi. Çoğu insan seçimde kime oyunu vereceğine karar vermedi. Bekleyin görün.” cevabını verdi. Almanya’da önceden SPD’ye yaklaşık10 milyon kişinin oy verdiğini aktaran Steinbrück, bunların büyük çoğunluğunun ‘bekleme odası’nda olduğunu, bunlara ulaşıp onları yeniden kazanmak istediğini ifade etti.

Steinbrück, 1 Eylül’deki Başbakan Angela Merkel’e karşı çıkacağı TV düellosu konusunda, “Çok can sıkıcı olmayacak, eğlendirici olacak.” dedi. Merkel-Steinbrück arasındaki sözlü tartışma Alman birinci ve ikinci devlet kanalları ARD ve ZDF’in yanı sıra RTL, ProSieben ve Sat.1 kanallarında canlı yayınlanacak. Bu programa özel bir hazırlık yapmadığını belirten Steinbrück, vatandaşlara plan ve programlarını tanıtabilmek için TV düellosnun iyi bir imkan olduğunu söyledi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası