Ege Postası
Geri

Stratejist Dokos: Girit'teki Suda üssü operasyonda yardımcı rolü oynar

Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Genel Müdürü Dr. Thanos Dokos, Suriye’ye yapılacak sınırlı bir askeri operasyona Atina’nın destek olacağını ve üyesi olduğu NATO karşısındaki yükümlülüklerini yerine getireceğini...
Stratejist Dokos: Girit'teki Suda üssü operasyonda yardımcı rolü oynar
Haberler / Dünya
30 Ağustos 2013 Cuma 13:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Genel Müdürü Dr. Thanos Dokos, Suriye’ye yapılacak sınırlı bir askeri operasyona Atina’nın destek olacağını ve üyesi olduğu NATO karşısındaki yükümlülüklerini yerine getireceğini söyledi. Dokos, Girit’teki Suda deniz ve hava üssünün ise operasyonun ilk aşamasında yardımcı rolü oynayacağını düşünüyor.

ATİNA SINIRLI OPERASYONU DESTEKLİYOR

Suriye’ye düzenlenecek bir operasyona ilişkin Atina’nın tavrını Cihan Haber Ajansı’na değerlendiren ELIAMEP Genel Müdürü ve stratejist Dr. Thanos Dokos, sınırlı bir askeri operasyona Atina’nın destek olacağını vurguluyor: “Yunanistan NATO üyesi. Müttefikleri karşısında belli yükümlülükleri var. Bu yükümlülüklere saygı duyacak ve sınırlı karakterli bir askeri operasyon için gerekli kolaylığı sağlayacaktır.” Operasyon paralelinde soruna diplomatik yollardan çözüm bulunması çabalarının devam etmesi gerektiğine dikkati çeken Dokos, “Atina’nın Arap ülkeleri ve Rusya ile olan geleneksel iyi ilişkileri var. Sınırlı askeri operasyon sonrası diplomatik çözüm bulunması konusunda elinden geldiği kadarıyla yardımcı olmak istiyor.” diyor.

SUDA ÜSSÜ YARDIMCI ROLÜNDE

Yaklaşık iki yıl önce Libya’ya gerçekleştirilen askeri operasyonda önemli bir rol oynayan Girit’teki Suda üssünün Suriye’ye karşı yapılacak bir operasyonda kullanılacağına yönelik haberler üzerine ise Dr. Thanos Dokos, Suda üssünün ilk aşamada kolaylaştırıcı bir role sahip olacağını belirtiyor: “Askeri operasyonda en büyük ihtimal, Amerikan ve İngiliz savaş gemileri ile Fransız savaş uçaklarından atılacak Cruise füzeleri ve menzilli silahların kullanılmasıdır. Bu durumda, Girit’teki Suda üssü yardımcı rolünü oynayacaktır. Böyle bir operasyonun ardından belli bir gerginlik ve teyakkuz halinde olma süreci yaşanacaktır. Burada ABD ve NATO için Suda merkez hava üssünün rolü daha önemli olacaktır.”

Müdahalenin Esed’e ne mesaj vereceğine ilişkin bir başka soru üzerine ise Yunanistan Avrupa ve Dış Politika Vakfı (ELIAMEP) Genel Müdürü Dr. Thanos Dokos, müdahale sonrası Rusya ve belli oranda İran ile işbirliğine gidilmesi gerekebileceğini söylüyor: “Belli ki askeri operasyonun amacı, Esed’i kimyasal silah kullandığı ve gelecekte kullanmasının önüne geçmek için cezalandırmak şeklinde olacaktır. Aynı zamanda Esed’i müzakere masasına oturmaya ikna etmek de hedefleniyor. Ama bu hedefin sınırlı bir müdahale ve Rusya belki de İran ile işbirliği yapmadan başarılabileceği kesin değil.”

Öte yandan Yunan gazeteleri, Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile Savunma Bakanı Dimitri Avramopulos arasında dün yapılan görüşmede, Atina’nın ittifaktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getireceğini, Suriye’ye dış askeri operasyon durumunda kolaylıklar ve askeri tesisler sağlamaya hazır olduğu mesajının gönderildiğini yazdı. Bu arada Savunma Bakanlığı'nda bugün asimetrik tehdit senaryolarının ele alınacağı duyuruldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası