İşte İnce'nin konuşmasından satır başları:
Hükümetin kapalı oturumda gizli bilgi vermesini anlayabiliriz. Bizim söyleyeceklerimiz açık. Niye milletten saklayacağız. Bu milleti savaşa soktuğunuzda sizin çocuklarınız mı fakirlerin çocukları mı savaşa gidece? Hangi bakanın çocuğu savaşa gidece? Millet bunu bilmeli. Milletten 8 kez tezkere aldınız. Ne işe yaradıysa…
Arınç 1 Mart tezkeresini kapalı oturumda yönetti. Ben orada bulunmuş bir vekilim. Kapalı oturumda çok özel bilgiler veriliyor sanmasın millet. Palavra. O zaman hangi özel bilgiyi verdiler. Bunlar olmadı. Tartışmalar halkın önünde yapılsın. Biz kapalı oturumda TRT Genel Müdürü’nün maaşını bile öğrenemedik.
“Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz”
Silahlı saldırı yok, eşiğindeymiş. O zaman anayasaya aykırı bu tezkere. O zaman milletlerarası hukukun meşru saydığı hal değildir. Anayasa 92. maddeye aykırıdır. Siz suçluyu bulmuşsunuz. Suriye Hükümeti kesin. Nerde bu kesi? Bu kadar net mi'
Sınırı belli değil. Bu tezkereyle cihan savaşı yapabilirsiniz. Okuma yazman varsa bir oku. Okuma yazman var da anlayıp anlamadığını bilmiyorum. Bundan önceki tezkerelerde Irak’ın kuzeyi diye net şekilde belirtilmiştir. Suriye Hükümeti de ‘saldırdım’ demiyor, olayları araştırıyorum diyor. Ayrıca özür de diliyor.
“Türkiye’yi maceraya sokuyorsunuz”
Siz bunlardan sonra siz Türkiye’yi gelmiş geçmiş en çapsız dışişleri bakanının maceralarıyla maceraya sokuyorsunuz. Siz Kaddafi’den ödül aldınız, sonra onun linç edilmesine ortak oldunuz.
Türkiye’nin başını belaya sokmayın. 1 Mart’taki gibi dik ve onurlu olun.
Vural'dan sert sözler
Kürsüye ikini olarak ise MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural çıktı. Vural konuşmasında şu mesajları verdi: Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiği açık. Türkiye’ye yönelik tehditleri ortadan kaldırmak yerine ilave tehditler yönelttiği açık. Dış politika başarısız olmuştur, iflas etmiştir.
Bu diplomasiyle halledilemeyen bir konunun kaba güç ve silah gücüne dönüşmesidir. TBMM’den bir irade isteniyor. Diplomasi iflasıdır söylenmesi gereken. Diplomasinin halletmesi gereken hususları tehdit olarak geçiyorsa PKK’ya karşı etkili bir mücadele sürdürüp onlarla müzakereyi seçen hükümetin bu ikilemi açıklaması zordur.
MHP olarak şu ya da bu komplekse kapılmadan sadece Türkiye’nin menfaatleri konusunda görüşlerimizi açıklayacağız. Bizi bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açık.Tezkereyle ilgili görüşlerimizi ifade edeceğiz.Herhangi bir değerlendirme yapılmış da değildir.
Gerekçe ile bizim tavır oluşturmamız isteniyorsa Suriye’de olanları, oldu bittileri hepsini değerlendireceğiz. Ben bu görüşlerimi açık bir şekilde paylaşmak istiyorum.
İnce cevap verdi
Muharrem İnce AK Partili Nurettin Canikli’nin “Esad’tan yana mısınız, Türkiye’den yana mısınız” şeklindeki sözlerine cevap vermek üzere tekrar kürsüye geldi.İnce, “Esad’ın canı cehenneme bana ne Esad’tan biz Türkiye Cumhuriyeti’nden yanayım. Peki ben de size soruyorum siz Türkiye’den yana mısınız, Obama’dan yana mısınız”
"Hükümete yetki verme taraftarıyız"
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye ezkeresine ilişkin, "Hükümete yetki verme taraftarıyız" dedi.
Bahçeli, TBMM'de gazetecilerin sorusu üzerine, "MHP, milli menfaatleri öz önüne alarak hareket eder. Hiçbir çevrenin tesiri altında kalmaz. Türkiye umhuriyeti Devletini'nin elini güçlü kılmak için, TSK'nın sınırötesi müdahalesi çin Hükümete yetki verme taraftarıyız" dye konuştu.
İşte başbakanlık tezkeresi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen tezkerede, şunlar kaydedildi: "Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir.
Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.
Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."
(CNNTürk)