Ege Postası
Geri

Suriyeli 150 bin Kürt, Kuzey Irak’a sığındı

Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesinden yaklaşık 150 bin Kürt, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne sığındı. Bir yandan Esed zulmü devam ederken öte yanda El Nusra ile PKK’nın uzantısı PYD arasındaki çatışmaların ortasında kalan on...
Suriyeli 150 bin Kürt, Kuzey Irak’a sığındı
Haberler / Güncel
24 Ağustos 2013 Cumartesi 12:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgesinden yaklaşık 150 bin Kürt, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ne sığındı.

Bir yandan Esed zulmü devam ederken öte yanda El Nusra ile PKK’nın uzantısı PYD arasındaki çatışmaların ortasında kalan on binlerce Suriyeli Kürt, vatanını terk etti. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile Birleşmiş Milletler'in birlikte açtığı kamplara yerleştirilen göçmenler, zor şartlar altında yaşıyor. Kawrgosk Kampı’nda kalan göçmenler kısıtlı imkanlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

Erbil’e 25 kilometre uzaklıktaki Kawrgosk’taki kampa son 3 günde 13.500 kişi gelmiş. Sêmalka bölgesindeki Dicle Nehri’ni seyyar köprülerle geçerek Pêşhabur Sınır Kapısı’na gelen Suriyeli Kürtler, buradaki peşmergeler tarafından kamplara taşınıyor. BM ile Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kurulan kampa getirilen insanlar, kısıtlı imkanlarla hayata tutunmaya çalışıyor. Kampta su ve elektrik sıkıntısı yaşanırken gıda ve giyime büyük ihtiyaç duyuluyor. Her gün yeni çadırlar inşa edilmesine rağmen yüzlerce aile temin ettiği bir battaniye ya da halı parçası üzerinde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Bölgesel Kürt Yönetimi’nin kampa gönderdiği yardım kamyonları, ihtiyaç sahipleri tarafından adeta kapışılıyor. Kamyonlar gelince büyük kargaşa yaşanıyor. Bazen bir kilim, bir yastık ya da peçete için insanlar birbirini eziyor. Bölgesel Kürt Yönetimi’nin iyi niyetli gayretlerine rağmen, kamp gelecek için adeta SOS veriyor. Göçmenlerin sayısı her geçen gün artıyor ve önümüzde kış mevsimi var. BM’nin verdiği yazlık çadırlarda kalan göçmenler daha şimdiden kışı düşünüyor. Yağmur yağdığında yaşadıkları dramın ikiye katlanacağı korkusunu yaşıyorlar.

Kampta kalan Beşir ailesi, Kawrgosk kampında başlarını sokacak bir çadır bekleyen yüzlerce aileden biri. Mehmet (2), Sabah (3), Nezir (1), Barzan (4) ve kendileri gibi engelli babaları Saim Beşir, bir de onlara eşlik eden gözü yaşlı eş Safiye. Suriye’nin Derik bölgesinden gelmişler. Yanlarında hiçbir şey yok. Engelli çocuklarıyla çaresiz bekliyorlar. Acılı anne Safiye’ye neden ağladığını soruyoruz. O susuyor, eşi Saim cevap veriyor: “Suriye’yi terk ettiğimizden beri ağlıyor. Ailesinden haber alamıyor ve engelli çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığı için ağlıyor.”

Nihat Mihemmed ise eşiyle birlikte üç gün önce kampa yerleştiğini söylüyor. Kürt bölgesinin batı tarafında çatışmaların yaşandığını ancak Irak sınırında çatışma değil rejimin bombalamasının olduğunu anlatıyor. Mihemmed, “Binlerce Kürt, Irak’a, Kürdistan’a geçmek için yürüdük. Yapacak hiçbir şeyimiz yoktu.” diyor.
Suriye’nin Derik şehrinden Kuzey Irak’a gelen Mustafa Ali ise PYD’lilerin Esed’in arkadaşları olduğunu dile getiriyor. Kürt bölgesinde anlamakta güçlük çektikleri bir siyasetin döndüğünü anlatan Ali, Kürt şehri Derik’in durup dururken bombalanmasının farklı bir amacı olduğunu ifade ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası