Ege Postası
Geri

Suriyeli büyükelçi: Muhalifler, kimyasal silahı misilleme olarak kullandı

Suriye’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Zuheyr Cebur, ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye savaş açması halinde Kıbrıs'ı hedef almayacaklarını söyledi. Suriyeli büyükelçi, ordunun kimyasal silah kullandığı iddialarını kesin bir...
Suriyeli büyükelçi: Muhalifler, kimyasal silahı misilleme olarak kullandı
Haberler / Dünya
2 Eylül 2013 Pazartesi 13:32
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Suriye’nin Güney Kıbrıs’taki Büyükelçisi Zuheyr Cebur, ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye savaş açması halinde Kıbrıs'ı hedef almayacaklarını söyledi. Suriyeli büyükelçi, ordunun kimyasal silah kullandığı iddialarını kesin bir dille yalanladı, Başşar Esed’in hiçbir zaman kendi halkına karşı bu tür silahlar kullanmayacağını savundu.

ABD’nin elinde, Esed ordusunun kimyasal silah kullanarak bin 400 sivili öldürdüğüne dair deliller bulunduğunun hatırlatılması üzerine Cebur, şunları söyledi: “Ellerinde delil varsa bunu dünya kamuoyuna sunmaları gerekir. Delillerini BM’ye sunsunlar. Muhalifler, geçen mart ayında kimyasal silah kullanarak 25 kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi yaraladı. Biz derhal BM’den uzman grubu göndermesini istedik. Ancak ABD, Suriye Ordusu’nun bazı bölgelerde kimyasal silah kullandığı iddiasına dayanarak grubun oluşturulmasını engelledi."

"KİMYASAL SİLAHI MUHALİFLER KULLANDI"

Kimyasalların 5 ay sonra dahi uçmayıp uzun süre kalıcı olup saptanabildiğini ifade eden büyükelçi, gerek BM uzmanları gerek Rus uzmanlar gelip araştırmalarını yaptıklarında delilleri BM’ye sunduklarını kaydetti. Muhaliflerin, 21 Ağustos’ta meydana gelen saldırı için hazırlık yaptığını iddia eden büyükelçi, aralarında ABD, Suudi Arabistan, Fransa, Katar ve Türkiye’nin de bulunduğu birkaç devletin bölgede kullanılmaya hazır kimyasal silahlar bulunduğu yönünde propagandaya başladıklarını daha önceden tahmin ettiklerini iddia etti. Cebur, Suriye Ordusu'nun, muhaliflerin, Şam’ı vuracaklarını anlayınca onlara saldırdıklarını ve muhaliflerin de buna misilleme olarak kimyasal silah taşıyan füzeler fırlattıklarını öne sürdü.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un işbirliğinden dolayı Suriye hükümetine teşekkür ettiğini bildiren büyükelçi şöyle devam etti.: "Şimdi, kimyasal silah kullandığımızı söylüyorlar. Biz, ‘delilleri gösterin’ diyoruz. Sayın Kerry basın toplantısında, Suriye ordusunun kimyasal silah kullandığından emin olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini söyledi. Biz de ellerindeki delilleri kamuoyuna göstersinler diyoruz. Sağa sola suç atmayın, bize gösterin. Bunların, gizli deliller olduğunu söylüyorlar. Bu bir propagandadır."

“ABD VE MÜTTEFİKLERİNİN SALDIRMASI HALİNDE KARŞILIK VERECEĞİZ”

ABD veya müttefiklerinin Suriye’ye saldırması halinde ülkesinin tepkisinin ne olacağı sorulduğunda, "Karşılık vereceğiz. Ülkemizi savunacağız çünkü elimizdeki bütün yöntem ve imkanlarla insanlarımızı ve toprağımızı savunma hakkımız vardır." diyen Züheyr Cebur, "Bize saldırırlarsa ne kadar can kaybımız olacak kim bilebili? Ancak sonuçlarını biliyor olsak da savunacağız. Suriye’nin tepkisi ağır olacak ve şaşırtacak." diye konuştu.

“Kıbrıs, Suriye için dost ülkedir. Kıbrıs’la derin ve tarihi bağlarımız var." diyen Suriye'nin güney Kıbrıs Büyükelçisi Cebur, İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki egemen üssü bulunduğunu bildiğini buna karşın, Kıbrıs’ın hiçbir şekilde hedef olmasını arzu etmediklerini kaydetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası