Ege Postası
Geri

Sürülen Ayşe öğretmen Soma'ya geri dönüyor

Soma'da faciasından sonra avukatlarla birlikte darp edilen öğretmen Ayşe Gül Ersoy'a verilen sürgün cezası iptal edildi. Mahkemenin kararında, 'atama işleminde 'neden' yönünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır' denildi.
Sürülen Ayşe öğretmen Soma'ya geri dönüyor
Haberler / Güncel
10 Aralık 2015 Perşembe 13:38
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Soma’da 301 işçinin öldüğü faciadan sonra ilçede avukatlarla birlikte darp edilen öğretmen Ayşe Gül Ersoy’a ‘polise direndiği’ gerekçesiyle verilen sürgün cezası, Manisa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkemenin 6 Kasım’da verdiği kararda, Ersoy’un aynı zamanda sendika yönetim kurulu üyesi olduğu, polisle eylemciler arasındaki kargaşanın da sendika önünde yaşandığı belirtilerek, “Sendika binası önünde bulunan grupla kolluk arasında yaşanan kargaşa sırasında gözaltına alınmış olmasının davacının yer değişikliği ile atanmasının yeterli ve geçerli nedeni olayacağını sonucuna varıldığından, atama işleminde ‘neden’ yönünden hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” denildi.

Soma’da geçen yıl 301 işçinin maden faciasında hayatını kaybetmesi üzerine Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bir grup avukat, 17 Mayıs’ta ilçeye gelmişti. Polisler tarafından takip edilen avukatlar dövülerek gözaltına alınmıştı. Kendisi de Somalı ve bir madencinin torunu olan Soma Linyit Anadolu Lisesi Beden Öğretmeni Ayşe Gül Ersoy, bu arbedenin ortasında kalan 12 yaşlarındaki bir çocuğu kurtarmak isterken, polis tarafından tartaklanarak gözaltına alınmış ve ÇHD’lilerle birlikte spor salonuna götürülmüştü. Ersoy serbest bırakıldığı halde Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “memura direnme ve kamu malına zarar” savıyla soruşturulmuştu. Soruşturma sonunda Ersoy, “toplulukla hareket edip polise mukavemet ettiği” gerekçesiyle Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-d maddesi uyarınca kınama cezasına çarptırılmıştı.

Kararda şöyle denilmişti:

“Olağanüstü bir durumun gerçekleştiği ortamda polisin vazifesine yardımcı olması gereken, polisin uyarılarına ve anonsuna rağmen yasalara aykırı olarak, eylem yapmak için toplandığı anlaşılan grubun içerisinden ayrılmadığı, ‘12-13 yaşında bir çocuğu alacaklarını ve kendisinin polise seslendiğini, ‘Onu almayın’ dediğini, polisin de çocuğu bırakıp kendisini aldıklarını’ beyan ederek, grupla birlikte hareket ederek, polise mukavemet ettiğini dolaylı olarak kabul ettiğinden...”
Kınama cezasının ardından Ersoy, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Kırkağaç Gelenbe Şair Eşref Ortaokulu’na sürülmüştü. Ölen işçilerden 200’ünün kendi öğrencisi olduğunu belirten 56 yaşındaki Ersoy, “Ben işçilerle bütün eylemlere katılan bir insanım. Yırca direnişinde de vardım. AKP’liler, ‘Bu kadının buradan gitmesi lazım’ dediler ve bana bunu uyguladılar” demişti. (Radikal)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası