Ege Postası
Geri

Susam: 'İthalatla' büyüme olmaz

CHP’li Susam, ithalata dayalı ihracatın sürdürülebilir olmadığını söyledi.
Susam: 'İthalatla' büyüme olmaz
Haberler / Politika
18 Kasım 2012 Pazar 10:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İZMİR- CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Susam, Türkiye’nin yürüttüğü ihracat politikasının ithalata dayalı olduğunu söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın 2013 yılı bütçesinin görüşüldüğü Komisyon toplantısına katılan Susam, “Rakamları incelediğimizde Türk sanayisinin ithalata dayalı bir ihracat yaptığı açıkça ortaya çıkmaktadır. İthalata dayalı bir büyümeyi uzun süre devam ettirmemiz mümkün değil. Türkiye ürettikçe cari açığı arttıran ve cari açık yükünü taşıyamayan bir ülke noktasına geldi. Uluslar arası finans çevrelere ve sıcak para kaynakları durumu tehlike olarak görmeye başlayınca hükümet olarak fren basarak büyümeyi yavaşlatmak zorunda kaldınız” dedi.

Türk sanayicisinin sıcak paraya ve uluslar arası finans sektörüne bağımlı hale geldiğini ifade eden Susam, “İktidarda olduğunuz 10 yılda destek, teşvik ve kolaylık sanayici yerine finans sektörüne gitti. Neticede sanayici için ithal ürün almak kendi ülkesinde üretmekten daha ucuz hale getirdiniz. Sanayici üretmekten vazgeçip lojistik işi yapmaya, içinde bulunduğumuz coğrafyanın imkanlarıyla ihracat yapma noktasına geldi” dedi.

Tasarrufumuz Avrupa’nın en düşüğü

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın sanayici kökenli olduğunu hatırlatan Susam, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Uzun yıllar sanayi odası başkanlığı yapmış bir bakan olarak Türk sanayisinin koşullarını daha iyi noktaya taşımaya çalıştığınızı ama bu gelinen noktayı da vicdanen kabul edemeyecek noktasında olduğunuzu düşünüyorum.

Türkiye’nin yatırım yapabilmek tasarruf kabiliyeti ortadan kalkmıştır. Bir ülkenin yatırım yapabilmesi için tasarruf yapabilmesi gereklidir. Türkiye, kişi başına 22 Avro’yla Avrupa’nın –Karadağ’dan bile sonra- en az tasarruf yapabilen tasarruf yapamadığı için borçlanarak büyümeye çalışan bir ülke konumundadır.

Siz de üzülüyorsunuzdur

Düşük döviz kuru ve değerli TL anlayışı sonucunda yurt içinde üretim yapmak çok pahalı hale gelmiştir. Bozulan bütçe dengesini yeniden kurmak amacıyla sanayiciye yüklenilmektedir. Vergi üzerine vergiye bir de enerji ürünlerine yapılan zamlar gelince sanayici uluslar arası arenada rekabet şansını kaybetmiştir.

Bu durumun Türk sanayisini geliştirmek misyonuyla bulunduğunuz parlamentoda sizi de üzdüğünü düşünüyorum. Uzun yıllar temsil ettiğiniz kesimlerin sorunlarını çözmede sıkıntılarını çözmede kalıcı ekonomik tedbirleri hayata geçirmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Sanayicilerimizin de açıkça ifade ettiği gibi Türk ekonomisinin dönüşüme ihtiyacı vardır. Sanayiciye, en az finans sektörüne verilen kadar destek verilmesi gerekmektedir. Üretim yapma kabiliyetinin arttığı, teşviklerin rekabetçiliği geliştirecek düzeyde olduğu, AR-GE teşviklerinin binde 8’lerde değil, yüzde 1,5’larda olduğu ve sadece büyük firmaların değil, KOBİ’lerin de teşvik edildiği bir yenilenmeye ihtiyaç bulunmaktadır. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası