Ege Postası
Geri

TBMM Başkanı Çiçek: Siyasi gerilimi yükseltmek kimseye fayda getirmez

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek Ortadoğu’da demokrasiye geçişin çok sancılı olduğunu söyledi. Çiçek, "Arap Baharı çoktan Arap kışına dönmüştür. Arap Baasçılığı, Tiranlık ve diktatörlük demokrasiye...
TBMM Başkanı Çiçek: Siyasi gerilimi yükseltmek kimseye fayda getirmez
Haberler / Politika
4 Eylül 2013 Çarşamba 19:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek Ortadoğu’da demokrasiye geçişin çok sancılı olduğunu söyledi. Çiçek, "Arap Baharı çoktan Arap kışına dönmüştür. Arap Baasçılığı, Tiranlık ve diktatörlük demokrasiye geçit vermemektedir. Her gün masum insanlar öldürülmekte, binlerce çocuk, kadın, genç kimyasal silahlarla katledilmektedir. Bu acıların dinmesi, Ortadoğu'nun ve bölgenin bir an evvel huzur ve istikrara kavuşması en temel arzumuzdur." dedi. Çiçek, Milletin bir araya gelerek uzlaşın dediğini hatırlatarak, siyasi gerilimi yükseltmenin kimseye fayda getirmeyeceğinin altını çizdi.

        Sivas Kongresi'nin 94.yıldönümü kutlamaları nedeniyle Sivas'ta düzenlenen ilk tören, tarihi Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi yanındaki Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Törende TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Vekili Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve istiklal Marşı söylendi.

        Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde devam eden programda, Devlet Tiyatrosu sanatçıları tarafından tarihi kongre temsili olarak canlandırıldı. Tiyatro sanatçısı Orkun Gülşen’in Atatürk rolünü canlandırırken kongre kararları katılımcılar tarafından coşkuyla alkışlandı.

        "SİYASİ GERİLİM KİMSEYE FAYDA GETİRMEZ"

        TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yaptığı konuşmada, demokrasiye vurgu yaptı. Milletin demokratik meşru çözümlerde 'bir araya gelin sorunlarınızı çözün' dediğini kaydeden Çiçek, şöyle devam etti: "'Anayasa ise anayasanızı, yasa ise yasalarınızı, yapın' diyor. Doğru olan budur, bu sese hep birlikte kulak vermeliyiz. Bunun yerine gerilimin siyasi tansiyonun yükseltmenin kimseye bir fayda sağlamayacağı açıktır. Olan birliğimize ve kardeşliğimize olur. Uzun demokrasi tecrübemizden sonra bu olgunluğu gösterebilmeliyiz. Daha olgun, sağduyulu ve aklıselim davranabilmeliyiz. Siyasi gerilimi yükseltmek kin ve gerilimi yükseltmek kimseye yarar getirmez. Bu ülkede sağ-sol, Alevi-Sünni, Kürt- Türk kışkırtmalarını gördük, bedelini ağır ödedik, bunun acı tecrübelerini yaşadık. Bundan sonra istemiyoruz. Kardeşlerin birbirlerinin gırtlağına sarılmasını ve kavga etmesini istemiyoruz. Bu acıdan çok çektik, çok gözyaşı döktük. Bu acılar hala yüreğimizi yakıyor. Onun için gelin bu acılardan ders çıkarak bir 4 Eylül günü sorumluluklarımızı hatırlayalım."

        "ARAP BAHARI KIŞA DÖNDÜ"

        Ülkenin çok sorunlu bir bölgede, ateş çemberinin ortasında olduğuna işaret eden Çiçek, "Bir türlü istikrarı sağlamamış Ortadoğu, yeniden yapılanmanın sancılarını çeken Avrasya ve kendisini bulmaya çalışan Asya ile yan yanayız. Türkiye'nin bu bölgelerin hepsi ile ilişkileri vardır ve bu ilişkilerini tarihi ve ekonomik sebeplerle sürdürmeye çalışmaktadır.Ortadoğu tam sorunlar yumağıdır, gelinen noktadan nasıl çıkılacağı derin bir soru işaretidir. Demokrasiye geçiş çok sancılı olmaktadır. Arap Baharı çoktan Arap kışına dönmüştür. Arap Baasçılığı, tiranlık ve diktatörlük demokrasiye geçit vermemektedir. Her gün masum insanlar öldürülmekte, binlerce çocuk, kadın, genç kimyasal silahlarla katledilmektedir. Bu acıların dinmesi, orta doğunun ve bölgenin bir an evvel huzur ve istikrara kavuşması en temel arzumuzdur." şeklinde konuştu.

        "BÖLGEDE GÜÇLÜ OLAN AYAKTA KALIR"

        "Şu an bölgede büyük bir belirsizlik var. Bu belirsizlik içinde bizim evimizin içini düzenlememiz gerekir.” diyen Cemil Çiçek, "Demokraside aksayan yönleri düzeltmek, ekonomimizi güçlendirmek zorundayız. Bu coğrafyada unutmayalım ki güçlü olanların ayakta kalma şansı vardır." ifadesini kullandı.

        "ÜLKEMİZİN DEĞERİNİ YETERİNCE BİLEMİYORUZ"

        Son yüzyılda milletin kazandığı 3 önemli husus olduğuna dikkat çeken Çiçek, şöyle devam etti: "Bunlardan biri bağımsızlıktır. Başka ülkelerin topraklarından petrol, gaz, kömür, demir çıkar. Ama bu toprağı iki metre kazsan şehit kemiği çıkar. Bunun farkında olalım. Burası sıradan bir ülke değil. Üstünde yaşıyoruz ama altındakilerin yeterince farkında olamıyoruz. Onun için bilmeliyiz ki birinci kazanımımız bu ülkenin bağımsızlığıdır. İkincisi, dualarımızda da vardır; 'Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin' deriz. İkinci kazanımımız Cumhuriyet ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Her ne sebeple olursa olsun devleti yıkmaya, yıpratmaya, çökertmeye, ayrıştırmaya çalışan her türlü düşünce, her türlü fesat hareketin karşısında siyasi kanaatimiz, düşüncemiz, mesleğimiz, mezhebimiz, meşrebimiz ne olursa olsun tek yumruk, tek yürek olmalıyız. Üçüncü kazanımımız demokrasidir. Demokrasinin öyle kolay kazanılmadığını bilmemiz lazım."

        "Bu 3 kazanımı baba mirası tüketir gibi tüketemeyiz. Üzerine yenileri koymamız lazım. Yeni ilaveler getirmemiz lazım." diyen Çiçek, "Gelecek nesillere daha güçlü bir Türkiye ve Cumhuriyet, daha çağdaş bir demokrasiye taşımamız lazım. Bunun yolu birlik ve beraberliğimizden geçiyor. Bir şey kaybetmeden onun kıymetini bilemiyoruz. Bu topraklar üzerinde kim nifak tohumu ekmek istiyorsa, kim farklılıklarımızı, husumete, itişmeye, kalkışmaya, bir birimizin gırtlağına sarılmaya vesile yapmak istiyorsa bunların karşısında ülkemizi, vatanımızı seviyorsak, bir arada yaşamanın gereğine inanıyorsak bir ve beraber olmalıyız. Onun için 4 Eylül günü birlik noktasında tarihin üzerimize yüklediği sorumluluğu hatırlama günümüzdür." diye konuştu.

        "ETKİN KILINACAK TEK KUVVET VE İRADE MİLLETİNDİR"

        Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasında Sivas Kongresi'nin önemine değindi. Bakan Yılmaz, "Devlete, millete ve memlekete hizmetten başka bir gayesi olmadığına yemin eden Anadolu’nun dört bir yanından gelen heyetlere Sivas’tan katılanlarla birlikte Sivas Kongresi son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde alınan Misak-ı Milli kararının milletin arzusu olduğu ve bunun takipçisi olunacağı ifade edilmiştir. Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. Etkin kılınacak tek kuvvet ve irade milletin kuvveti ve iradesidir. Bir ve beraber olmak için ancak ortak hafızanın yaşatılması ile mümkün olabilir." şeklinde konuştu.

        94 yıl sonra Sivas Kongresi'ni hayırla yad ettiklerini belirten Yılmaz, "Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm katılımcılarını rahmet ve minnetle anıyoruz." ifadelerini kullandı.

        Konuşmaların ardından şeref defterini imzalayan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, kutlamalar kapsamında düzenlenen 4 Eylül Ulusal Yarı Maraton Koşusu'nda dereceye girenlere Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve protokol üyeleri ile ödül verdi. Programda Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından bir gösteri sunuldu.

        TBMM Başkanı Çiçek ve beraberindekiler daha sonra restorasyonu süren tarihi Kongre Müzesi'ni ziyaret ederek, restorasyonla ilgili bilgi aldı.

        Sivas Kongresi'nin 94. yıl dönümü kutlama törenlerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Vali Vekili Salih Ayhan, TBMM İdare Amiri ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, AK Parti Sivas milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan ile protokol üyeleri de katıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası