Ege Postası
Geri

TÜİK'in enflasyon sepeti için dikkat çeken hesaplama

TÜİK'in enflasyon sepeti için dikkat çeken hesaplama TÜİK'in “Kamuoyu yanlış yorumluyor ve bu da yanlış anlamalara yol açıyor” gerekçesiyle Nisan 2022’den sonra açıklamayı durdurduğu kalemlerin fiyatlarına dair bir hesaplama yapıldı. Verilerde yer alan fiyatlar tepkiye neden oldu. İşte tepki çeken rakamlar...
TÜİK'in enflasyon sepeti için dikkat çeken hesaplama
Haberler / Ekonomi
8 Temmuz 2024 Pazartesi 14:56
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verileri, Nisan 2022’den sonra madde sepeti verilerini açıklamayı durdurmasının ardından daha da tartışmalı hale geldi. 

“Kamuoyu yanlış yorumluyor ve bu da yanlış anlamalara yol açıyor” gerekçesiyle enflasyon hesabında yer alan maddelerin fiyatı 2 yılı aşkın süredir yayımlanmıyor.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Nisan 2022'de yayımlanan son verilerin endeksteki değişim oranları üzerinden güncel madde fiyatlarını hesapladı.

EV KİRASI 5 BİN 845 LİRA!

Aktaş'ın "İşte TÜİK’in devlet sırrı gibi sakladığı madde fiyatları" başlıklı yazısındaki hesabına göre tartışmalı TÜİK verilerinde yurt ücreti 457 lira, ev kira fiyatı ise 5 bin 845 lira olarak baz alınıyor.

Hesaba göre dana eti fiyatı Nisan 2022'de 111 TL iken Haziran 2024'te 433 TL'ye, süt fiyatları 10 TL'den 29 TL'ye, zeytinyağı fiyatları 64 TL'den 113 TL'ye, kira fiyatları 1408 TL'den 5 bin 845 TL'ye, doktor muayene ücreti 28,22 TL'den 33,69 TL'ye, taksi ücreti ise 21 TL'den 75 TL'ye çıkmış oluyor. (SÖZCÜ)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası