Ege Postası
Geri

TZOB: Süt üretimi artarken, sanayiye aktarılan miktar düştü

Mayıs ayı itibarıyla sanayiye aktarılan süt miktarının yüzde 1,8 gerilediğine dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan süt miktarındaki düşüşe rağmen toplam üretimin arttığını,...
TZOB: Süt üretimi artarken, sanayiye aktarılan miktar düştü
Haberler / Ekonomi
9 Temmuz 2013 Salı 14:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mayıs ayı itibarıyla sanayiye aktarılan süt miktarının yüzde 1,8 gerilediğine dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayiye aktarılan süt miktarındaki düşüşe rağmen toplam üretimin arttığını, dolayısıyla iç piyasada fiyat istikrarının sağlanmasının büyük önem arz ettiğini söyledi.

Kanatlı sektörü ve süt üretimi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Bayraktar, büyük ihracat imkanları olan her 2 sektörde de üretici maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet ortamı ve fiyat istikrarı sağlanması gerektiğini söyledi. Mayıs ayında, geçen yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 13,4 artarken, tavuk eti üretiminin yüzde 0,1, sanayiye aktarılan süt miktarının yüzde 1,8 gerilediğini kaydetti. Bayraktar, Mayıs'ta 768 bin 737 ton inek sütünün sanayiye aktarıldığını belirterek, "Sanayiye aktarılan süt miktarındaki düşüşe karşın toplam süt üretimimiz sürekli artıyor. 17 milyon tonluk üretime ulaşıldı. Süt sektörünün yıllık bazda 225 milyon dolardan fazla ihracatı söz konusu. İç piyasada fiyat istikrarının sağlanması çok önemlidir. Sütü üreten çiftçilerimize hak ettikleri gelir sağlanırsa sürdürülebilir üretim yapılabilir." dedi.

Kanatlı sektöründe de yıllık 15 milyar 655 milyon tavuk yumurtası, 1 milyon 741 bin ton tavuk eti üretiminin aşıldığını dile getiren Bayraktar, "Kanatlı sektörü en modern teknolojinin kullanıldığı, olağanüstü kapasitesi olan bir sektör. 2012 yılında tavuk yumurtası, eti ve sakatatı ihracatının yüzde 31,5 artması da bunu gösteriyor.” dedi. Kişi başına tavuk yumurtası tüketiminin Türkiye’de 175-180 adet iken, Almanya’da 212, Avusturya’da 234 adedi bulduğunu belirten Bayraktar, “Ülkemizde tavuk eti üretimi 20 kilogram dolaylarında. Tavuk eti üretimi, İngiltere’de 32, Avustralya’da 38, ABD’de 49 kilogramı buluyor. Rakamlar, iç tüketimin daha da artabileceğini gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Kanatlı sektöründe 2012 yılında tavuk yumurtası, eti ve sakatatında yıllık ihracatın yüzde 31,5 artışla 640,9 milyon dolardan 842,9 milyon dolara yükseldiğini de kaydetti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası