Ege Postası
Geri

Tabip Odası anket sonuçlarını ortaya koydu: Emekli hekimler yoksulluk sınırının altında yaşıyor

İzmir Tabip Odası Emekli Hekimler Anket sonuçlarını bugün gerçekleştirilen basın açıklamasıyla duyurdu. Anket sonuçlarına göre; emekli hekimlerin 99,4 ü 13 bin lira yoksulluk sınırının altında emeklilik ücreti alırken %18’inin ücreti 5 bin lira altında.
Tabip Odası anket sonuçlarını ortaya koydu: Emekli hekimler yoksulluk sınırının altında yaşıyor
Haberler / İzmir
3 Mart 2022 Perşembe 14:10
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Pandemiyle birlikte çalışma koşulları daha da ağırlaşan sağlık çalışanlarını sorunları devam ederken bir yandan da İzmir Tabip Odası, sağlık çalışanları ve sorunlarına ilişkin farklı başlıklarda yürüttüğü anket çalışmalarına devam ediyor.

Tabip Odası son olarak; İzmir Tabip Odası Emekli Hekimler Anket sonuçlarını bugün gerçekleştirilen basın açıklamasıyla duyurdu.

Basın açıklamasına, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, İzmir Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Üyesi Dr. Mübetcel İlhan ve Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten katıldı.

SADECE 3’TE 1’İ PİŞMAN DEĞİL

Toplantı başlangıcında konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “İzmir Tabip Odası olarak hekimlerin özlük haklarını, çalışma koşullarını ve ekonomik sıkıntıları konusunda mücadelemiz sürüyor. Yaklaşan 14 Mart sürecinde de Emek Bizim Söz Bizim daha sağlıklı bir gelecek ellerimizde sloganıyla mücadelemiz devam edecektir. Bugün hekimlerin emeklilik sonrası yaşam koşullarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yapılan ankete 2 bin 153 kişi katıldı. Çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Hekimlerin aslında emekli olmadığı, dört hekimden üçünün çalışmaya devam ettiği, çalışmazsa geçinemeyeceğini ifade ettiklerini görüyoruz. Ankete katılan hekimlerden sadece üçte biri hekimlik mesleğini seçmesinden dolayı pişman olmadığını belirtmişlerdir” dedi

4 EMEKLİ HEKİMDEN 3’Ü ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Prof. Dr. Süleyman Kaynak yapılan anket sonuçlarına ilişkin hazırlanan raporu bir sunum ile paylaştı.
Kaynak, sonuçlara ilişkin şunları söyledi;  “18-25 Ocak 2022 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirilen anketimize 1349 (%62,7) erkek, 804 (%37,3) kadın olmak üzere toplam 2153 emekli hekim katıldı. Hekimlerin emekli olmalarında rol oynayan nedenlere baktığımızda sadece beş hekimden biri (%19,4) herhangi özel bir sebep olmadan, zamanı geldiğine karar vererek emekli olduğunu ifade etmiştir. Hekimler emeklilik gerekçeleri olarak, en sık yoğun iş temposu ve yorulma hissi (%33,0), mesleki tatmin kaybı, yaptığı işten mutlu olamama (%30,2) , olumsuz çalışma ortamı (%29,4), mobbinge maruz kalma, liyakatsiz yöneticilerin beceriksizlikleri (%28,9), maaşların azlığı/ekonomik sıkıntılar nedeniyle ek gelir gereksinimini (%28,8), saygınlık kaybı, itibarsızlaşma (%27,6) bildirmişlerdir Her dört hekimden üçü (%75,2) emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmekte, %16,6’sı da birden fazla işte çalışmaktadır. Emekli hekimlerin %44,6 sı özel sağlık kuruluşlarında %23,5 i iş yeri hekimliğinde istihdam edilirken %16,6’si muayenehane hekimliği yapmaktadır. Her üç hekimden biri (%35,8) emeklilik sonrası zorunluluktan çalışmaya devam ettiğini ifade etmiştir.  Sadece %29.6'sı mesleğimi seviyorum, sürdürmek istedim yanıtını vermişlerdir. Hekimlerin 99,4 ü 13 bin lira yoksulluk sınırının altında emeklilik ücreti almaktadır. Hekimlerin %18’inin ücreti 5 bin lira altındadır. %58,6 sının ücreti, 5000 – 8 bin 999 lira arasındadır. Bununla uyumlu bir şekilde hekimlerin %95,8’i emekli maaşlarının yetersiz olduğunu düşünmektedir. Hekimlerin emeklilikte yaşadıkları sorunlar içerisinde en sık ifade edilen üçü geleceğe dair kaygılar (%59,0), ekonomik sıkıntılar (%48,3) ve sosyal ilişkilerde azalma, sosyal çevrede daralmadır (%41,2).”

Emekli Hekimler Komisyonu Üyesi Dr. Mübetcel İlhan, anket sonuçlarının çok çarpıcı olduğu ifade ederek, emekli olanların aslında emekli olamadığı sadece %25 çalışmadığını belirtti. "Bunların içerisinde de sağlık problemleri nedeniyle çalışmıyor" dedi.

TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Dr. Ali Osman Ökten, topluma sağlıksızlıktan başka bir şey sunmayan sağlık politikalarına karşı alternatifsiz olmadığımızı; yeni bir sağlık sisteminin mümkün olduğuna inanıyoruz. Bizlere istifaları, emekliliği, tükenmişliği, hekim göçlerini, dayatanın da bu sağlık sistemi olduğunu bilerek “Sağlıklı Bir Gelecek Ellerimizde, Emek Bizim Söz Bizim” diyerek mücadelemizi sürdüreceğiz dedi. 14 Mart sürecine ilişkin eylemlilik ve etkinlikler konusunda bilgiler verdi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası