İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu, 22 Mart günü Dünya Su Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada İzmir'in 'su fakiri' bir kent olduğunu, DSİ 2. Bölge Müdürü'nün açıklamasına göre kişi başına düşen su miktarının Türkiye'de 1500 metreküp iken, İzmir'de 750 metreküpe düştüğünü belirterek, "Bu gerçek ortada iken yaşadığımız kent İzmir’de kısıtlı su kaynakları üzerinde düzensiz kentleşmeye, kontrolsüz sanayileşmeye ve maden ocaklarına göz yumulmakta, tarımsal alanlarda tarım ilaçları ve suni gübrelemeler doğal su kaynakları dikkate alınmadan yapılmakta" dedi.
Tahtalı Barajı'nın su toplama havzası içindeki yapılaşmanın günden güne arttığını, su toplama havzasını tehdit ettiğini, Efemçukuru bölgesine kurulan ve bugünlerde kapasitesinin artırılmasına çalışılan altın madeninin 7 yıldır çalışmasının yer altı ve yer üstü sularını ağır metallerle kirlettiğini öne süren komisyon, Çamlı Barajı'nın yapılmasına hükümet tarafından izin verilmediğini ifade etti. Çamlı Barajı'nın kurulmasının planlandığı havzanın İzmir’in tek temiz su havzası olup şu ana kadar yapılamaması nedeniyle kentin içme ve kullanma suyu açığı bulunduğuna dikkat çeken komsiyon, şöyle dedi:
"Bu açık İzmir’den kilometrelerce uzakta Manisa ili Akhisar ilçesindeki Gördes Barajı'nın suyu ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Hatta ileriki yıllarda altın madenciliğine feda edilen ve kentimizin kendi suyunu değerlendirecek Çamlı Barajı yerine Kütahya gibi çok uzak bir mesafeden İzmir’e su taşınması ve bunun maliyetininse İzmirlilere ödetilmesi planlanmakta. Oysa bu yıl bir kez daha hatırlatmak isteriz ki Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ‘Dünya Su Günü’ ana başlığı su için doğal kaynakların korunmasıdır. Unutulmamalıdır ki her insanın her İzmirlinin yeterli, temiz ve güvenli suya erişimi temel hakkıdır. Ülkemizi ve kentimizi yönetenler bu temel hakkımıza saygı duyarak; zaten yetersiz olan su kaynaklarımızı korumak geleceğe taşımak için azami dikkati göstermeli; bu yılın ana başlığına uygun olarak ilk adımı atamalı ve zaten çok gecikmiş olan Çamlı Barajının yapımına başlanmalıdır. Sularımızı kirletmekte olan Efemçukuru altın madeni de derhal kapatılmalıdır." (DHA)