Ege Postası
Geri

Tahran-Ankara arasında 'bayrak' ve 'sandalye' krizi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri arasında Türkmenistan'da yapılan ikili görüşme sırasında İran bayrağının konulmaması ve iki yetkilinin oturduğu sandalyeler arsındaki farklılık krize neden oldu.
Tahran-Ankara arasında 'bayrak' ve 'sandalye' krizi
Haberler / Dünya
15 Aralık 2015 Salı 18:06
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tarafsızlık Konferansı'na katılmak amacıyla Türkmenistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri yaklaşık 20 dakika süren ikili görüşme yaptı. Cumartesi günü yapılan görüşme kısa sürse de içeriği ve yapılış şekli İran medyasında tartışma konusu oldu. İran'daki bazı medya kurumları, söz konusu görüşmede sadece Türk bayrağı konulup İran bayrağının konulmaması, Erdoğan ve Cihangiri'nin oturduğu sandalyelerin farklılığı ve Erdoğan'ın oturuş biçimine dikkat çekerek İran'ın aşağılandığını iddia etti.

SANDALYE KRİZİ 
Eleştirilen artması üzerine, yarı resmi ajans İSNA, adını açıklamadığı bir hükümet yetkilisine dayandırdığı haberinde, İran'ın aşağılandığı yorumlarının reddedildiği, ancak yine de Tahran'ın misilleme yapabileceği vurgulandı. Yapılan savunmada, Erdoğan ve Cihangir arasındaki siyasi konumun denk olmaması nedeniyle, görüşmede İran bayrağının yer almamasının diplomatik teamüllere aykırı olmadığı ifade edildi.

İRAN: GEREKİRSE MİSİLLEMEDE BULUNACAĞIZ
 Sandalye farklılığı eleştirileri konusunda medyayı haklı bulan yetkili, "Rahatsızlığı göstermek amacıyla bazı görsel hareketlerin yapılması daha önce de Türk makamlarınca icra edilmiştir" dedi. Yetkili, "Siyasi kurallarda karşılık verilmesi ilkesi kabul edilebilir bir uygulamadır ve İran gerekli gördüğü takdirde karşı eylemde bulunacaktır " diye konuştu.

CİHANGİRİ: İRAN'DA MEDYA HÜKÜMETİN KONTROLÜNDE DEĞİL
 Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran medyasında ailesi konusunda yapılan yayınları eleştirerek bu tutumun değiştirilmesini talep etmişti. Erdoğan'ın isteğine karşılık Cihangiri, "İran'da medya hükümet kontrolünde değil ve İran hükümetini eleştiren ifadeler de basında yer alıyor. İranlı resmi yetkililer tarafından bir şey söylenmiş değil halbuki Türkiye'deki resmi yetkililer İran konusunda doğru olmayan olumsuz birçok ifade kullanmıştır" demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası