İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin13 yıldır başarıyla sürdürdüğü “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” törenle sahiplerini buldu. Tarihe Saygı ödülleri 13. kez sahiplerini buldu
Haberler / Yerel Yönetimler
25 Aralık 2015 Cuma 18:02
PAYLAŞ
İZMİR - Kültürel ve mekansal mirasa hak ettiği saygının gösterilmesi ve tarihi yapıların korunmasını teşvik amacıyla Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl 13. kez gerçekleştirilen “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” mutlu sona ulaştı. Seçici Kurul'un geçtiğimiz Eylül ayında açıkladığı 17 eserin sahibi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı törenle ödüllerine kavuştu.
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Tarihi dokuların ayağa kaldırılması restore edilmesi, kullanılması, tekrar yaşama döndürülmesi, cazibesinin artırılması iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Benden önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Rahmetli Ahmet Piriştina da uğraşıyordu, biz de 12 senedir uğraşıyoruz. Kente gelenler, o kentin özgün yapısını, mimarisini, zanaatını, yolunu, izini görmek istiyorlar. Beton binalar, çok yıldızlı oteller vb. dünyanın her yerinde var. ‘En yüksek binayı yapıyorum, en geniş binayı yapıyorum, en büyük binayı yaptım’ yarışı bana göre çok anlamsız" dedi. Ellerinde Konak’tan başlayıp Kadifekale’de biten, Kemeraltı, Agora, Roma Antik Tiyatrosu’nu da içine alan 270 hektarlık tarihi bir bölge olduğunu hatırlatan Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu bölgeyi ayağa kaldırmak için yoğun çaba harcıyoruz. Hep birlikte, el birliğiyle tarihi bölgemizi ayağa kaldırıp insanlığa sunacağız. Burada yaşayan vatandaşlarımızın, iş yapan insanlarımızın yaşam standardını, gelirini artıracağız."
35 başvuru Yarışmaya 5 kategoride 35 başvuru yapıldı. Katılımın 21’i merkezden, 14’ü ise Menemen, Foça, Aliağa, Dikili, Kınık ve Bergama’dan gerçekleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan başkanlığında toplanan Seçici Kurul, 5 günlük değerlendirme ve inceleme gezilerinin ardından; “Tarihi Yapıda Yaşam”, “Esaslı Onarım”, “Emek”, “Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı”, “Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik” kategorilerinde ödül almaya hak kazanan projeleri belirledi.
13. “Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödülleri” Asil Seçici Kurul Üyeleri ise şu isimlerden oluştu: Kurul Başkanı Prof. Dr. Can Binan (Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı), Doç. Dr. Zübeyde Müge Akkar Ercan (ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi), Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu (E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi), Yrd. Doç. Dr. Nurşen Kul (İYTE Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi), Mükerrem Kürüm (Adnan Menderes Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi), Nehir Yüksel (Şehir Plancısı), Cem Bilginperk (Y.Mimar Restorasyon Uzmanı).
İşte ödüller Tarihi Yapıda Yaşam Ödülü Makbule Çelen Evi (Bergama), Nurdagül Büyükarhan Evi (Bergama), Güray ve Figen Varlık Evi (Bergama), Fatma ve Necdet Çancılar Evi (Dikili), Şaziment Tuncel Evi (Karaburun-Eğlenhoca Köyü) Özgün İşlevin Korunduğu Esaslı Onarım Ödülü *Ömer ve Şükran Torun Evi / Zangoç Evi (Foça), Mimari Müellif: Neşe Bozkır, Fevzi Bozkır, Ercüment Kuyumcu Uygulama: Ömer Torun *Mehmet Hamdi Uzer Binası (Bergama) Mimari Müellif: Neşe L.Bülent Şahin Uygulama: Mehmet Hamdi Uzer Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü *Rönesans Yalısı (Bayraklı-Turan) Mimari Müellif: Tamer Pakben Uygulama: UMART Mimarlık *Beyaz Köşk (Esenyalı) Mimari Müellif: Salih Seymen Uygulama: Grid İnşaat Tarihi Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma Dalında Katkı Ödülü Karaburun Eğlenhoca Köyü Tarih ve Etnografya Evi, Lütfü Dağtaş "Anadolu'nun Son Karatabağı" Belgesel Film ve Fotoğraf Sergisi, Tufan Atakişi "Fred, Edmond, Henri Boissonnas ve İzmir" adlı kitabı. Tarihi ve Kültürel Miras Konulu Okul Projeleri Teşvik Ödülü Naci Şensoy Anadolu Lisesi "Her Evde Bir Tarih Var", Özel Karşıyaka Piri Reis Okulları "Nerede Kırkınca Nerede Şirince", Özel Havajet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Havajet Yaşayan İzmir'de", Ayrancılar Ortaokulu "Müzede Öğreniyorum" isimli çalışmalarıyla ödül aldı. Seçici Kurul ayrıca ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ olarak değerlendirdiği Anadolu’nun son karatabağı olan İsmail Araç’a Jüri Özel Ödülü verdi.