Ege Postası
Geri

Tarihi davada perde yeniden aralanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde toplam 129 sanığın yargılandığı ve Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da 397 yıl hapis istemiyle hakim karşısında çıktığı tarihi “Büyükşehir Davası”nda perde yeniden aralanıyor. Bugün öğlen saatlerinde 7’inci celsesi görülecek olan davada herhangi bir karar çıkması beklenmezken, dava gündeminde yer alan İZBAN tanıtım filmine dair bilirkişi raporlarında henüz bir gelişme sağlanamaması sebebiyle Eylül’deki duruşmada olduğu gibi erteleme gelmesi bekleniyor. Diğer yandan geçtiğimiz günlerde alınan bir karar ise tartışmalara yol açtı.
Tarihi davada perde yeniden aralanıyor
Haberler / İzmir
28 Kasım 2013 Perşembe 12:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çete lideri suçlaması ve 397 yıl hapis istemi ile tutuksuz yargılandığı ve üst düzey bürokratların da hakim karşısına çıktığı Büyükşehir Davası kaldığı yerden devam ediyor. Eylül’de görülen davanın ardından verilen ara süresince mahkemenin gidişatını etkileyecek herhangi bir gelişme yaşanmazken, İZBAN tanıtım filmi için istenen bilirkişi raporlarına dair çıkmaz da devam ediyor. Mahkeme heyeti tarafından yeni bir kurula gönderilen bilirkişi raporlarından bu sefer de sonuç çıkmazken, beraat kararı beklenmeyen mahkeme oturumunda savunma makamı geçen oturumdaki taleplerini yineleyecek.

BİLİRKİŞİ HEYETİ KURULAMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, EXPO’dan sonra zorlu bir sınava çıkacak. Dün tamamlanan ve kentte büyük hayal kırıklığı ile karşılanan EXPO oylamasının ardından, bugün öğlen saatlerinde Büyükşehir Davası’nın 7’inci duruşması gerçekleşecek. Davanın esas gündem maddesinin ise yeniden bilirkişi raporu olması bekleniyor. Daha önceden Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ‘ne gönderilen fakat “Bizim uzmanlık alanımız değil” gerekçesi ile reddedilen İZBAN tanıtım filmi dosyası, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden üç, İstanbul Reklamcılar Derneği’nden de 2 kişiden oluşan toplam 5 kişilik heyetçe incelenerek bilirkişi raporu hazırlanması istemi ile mahkeme heyetince yeniden İstanbul’a gönderilmişti. Ancak geçen oturumun ardından merakla beklenen bilirkişi raporları, Marmara Üniversitesi’nde rapor verebilecek profesör olmadığı gerekçesi ile ortada kaldı ve bilirkişi kurulu oluşturulamadığı için de herhangi bir inceleme yapılamadı. Tüm bu gelişmeler sonrasında görülecek olan duruşmada, savunma makamı sektörde uzman kişilerce yeni bir heyet oluşturularak bilirkişi raporu hazırlanmasını isteyecek.

MAHKEME TARAFINDAN ZORLA BİLİRKİŞİ SEÇİLDİ

Diğer yandan, geçtiğimiz günlerde davayı doğrudan etkileyebilecek bir karar alındı. İZBAN tanıtım filmi için bilirkişi bulunamadığından İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kendi belirlediği öğretim üyelerinin zorla bilirkişilik yapmasını istedi. Tanıtım filmi konusunda kamu zararı olup olmadığının tespitini isteyen mahkeme istediği raporları alamadığından, talimat mahkemesi olan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden öğretim üyelerinin listesini istedi. Öğretim üyeleri listesinden toplam üç öğretim üyesi seçen mahkeme, üniversiteye “Sizi bilirkişi olarak seçtim” diye yazı gönderdi. Ancak listede adı geçen öğretim üyeleri, mahkemeye itirazda bulunarak “Bilirkişilik yapamam” şeklinde yanıt verdi. Mahkeme de bunun üzerine mazeret kabul etmediğini söyledi ve 8 Ocak'a kadar raporun hazırlamasını istedi.



SAVUNMA TALPELERİNİ YİNELEYECEK

Tüm bu gelişmelerin ardından gözler bugün görülecek olan 7’inci duruşmaya çevrilirken, alınan bu karar tartışmalara yol açtı. Yaşanan bilirkişi kurulu çıkmazı sebebi ile mahkeme heyeti tarafından yeni bir erteleme kararı verilmesi beklenirken, Büyükşehir Davası’nın bir sonraki duruşmasının ise Ocak ya da Şubat ayında görülmesi bekleniyor. Diğer yandan, savunma makamı geçtiğimiz duruşmada reddedilen taleplerini yeniden dile getirecek. Tüm iddianamenin Sayıştay denetçilerinden oluşturulacak bir heyet tarafından incelenmesi ve kamu zararı olup olmadığının belirlenmesi yönündeki talebin de bugün tekrardan mahkeme heyetine iletilmesi bekleniyor.

İZBAN DOSYASI 8 OCAK’TA GELECEK Mİ'

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu temsil eden İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Ercan Demir, geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede, “Ortada henüz bilirkişi raporu yok. Daha bilirkişi kurulu bile oluşturulamadı. Bu sebepten ötürü herhangi bir karar çıkmasını beklemiyoruz. Tıpkı geçen seferki gibi bu da bir ara duruşma olacak. Savunma makamı olarak taleplerimizi yineleyeceğiz. Yine geçen duruşmada mahkeme heyetince reddedilen taleplerimiz vardı. İZBAN tanıtım filmi ile ilgili bilirkişi raporu hazırlanabilmesi için yeni bir heyet kurulması yönünde isteğimizi ileteceğiz. Duruşmada asıl olarak, bilirkişi raporunun yeni bir üniversiteye ya da kuruma gidip gitmemesi tartışılacak. Diğer yandan, kamuoyunun merak ettiği asıl konu ise davanın yerel seçim sürecini etkileyip etkilemeyeceği. Davanın seçimden önce bitmesi mümkün değil. Davanın seçimden sonra sonuçlanmasını ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da beraat etmesini bekliyoruz” demişti.

KOCAOĞLU FRANSA DÖNÜŞÜ DAVAYA KATILACAK

Geçtiğimiz yıllarda katıldığı EXPO programlarından da yine dava nedeniyle benzer şekilde İzmir’e dönmek zorunda kalan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ve Büyükşehir Belediye bürokratlarının mahkemeye yine tam kadro katılması bekleniyor. Hafta başından bu yana İzmir’in EXPO 2020 adaylığı için yapılacak olan oylama dolayısıyla EXPO heyeti ile birlikte yurt dışında yer alan Kocaoğlu’nun dün alınan sonucun ardından kente dönmesi ve bugün de duruşmaya katılması bekleniyordu.

GEÇEN DAVALARDA NELER OLMUŞTU'

7’inci oturumu gerçekleştirilecek olan Büyükşehir Davası’nda, önceki celselerde 129 sanık hakkında tutukluluk halleri kaldırılmış, aralarında belediye bürokratlarının da olduğu sanıklar için getirilen yurt dışı çıkış yasağı, ev hapsi gibi adli tedbirlerin kaldırılmasına karar verilmişti. Yine geçtiğimiz oturum sırasında davanın kilit isimleri arasında yer alan müşteki Cem Cevahir Kiraz, mahkeme heyetine sunduğu dilekçede mahkemede baskı altında olduğunu ve tekrardan ifade vermek istediğini beyan ederek, gizli tanıklık talebinde bulunmuş, bu talebi reddedilmişti. Savunma makamı tarafından iletilen iddianamenin tamamında yer alan dosyaların bilirkişi incelemesinden geçmesi talebi de mahkeme heyeti tarafından reddedilmişti. Geçtiğimiz oturum sonrasında davaya dair yorum yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Hiçbir şey beklemiyorduk. 90 saniyelik tanıtım filminin henüz bilirkişi raporu gelmediği için davanın erteleneceğini biliyorduk. Mahkeme 28 Kasım tarihine ertelendi. Beraat istiyoruz” demişti.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası