Ege Postası
Geri

Tasfiye krizinde şok gelişme: Sendika onay vermiş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde büyük tartışmalara yol açan ve yaklaşık 80 personelin işten çıkartılmasıyla gündeme gelen tasfiye operasyonunda flaş bir gelişme daha yaşandı. Tasfiye krizinde şok gelişme:
Tasfiye krizinde şok gelişme: Sendika onay vermiş
Haberler / İzmir
9 Ağustos 2017 Çarşamba 12:37
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZULAŞ ve Grand Plaza A.Ş. başta olmak üzere, İZELMAN ile İZENERJİ'de kısa süre önce başlayan ve 80'e yakın belediye personelinin işten çıkartılmasıyla son bulan krizde sular durulmak bilmiyor. Belediye yönetimi ile personeli karşı karşıya getiren ve mahkemeye taşınan süreçte, işçilerin yasal mücadelesi de boşa çıktı. İşçilerin kanuni hakları olan tediye ve muvazaa davalarının önünü kesmek için yetkili sendikayla belediye arasında protokol imzalandığı ortaya çıktı.  

GREVE GÖTÜREN KRİZ BİTMEK BİLMİYOR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yürürlüğe konan performans değerlendirme sistemi sonrasında onlarca personelin işinden olmasına yol açan tasfiye operasyonun yol açtığı kriz artarak devam ediyor.  Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını grevin eşiğine getiren krizde belediye ile sendikalar arasında ipleri kopma noktasına gelmiş, ulaşımdaki grevden ise son dakikada vazgeçilmişti. İşten çıkartılan 80'e yakın çalışanın bir kısmı işe iade davası açarken, mağdur personelin talepleri ise halen yerine getirilmedi.

İŞÇİ MÜCADELE ETTİ, SENDİKA VAZGEÇTİ

Performans düşüklüğü, devamsızlık, sağlık durumu gibi gerekçelerle işten atılan personelin tamamının geçmişte kanuni hakları olan tediye (ilave ikramiye) ve muvazaa davaları açan isimler olması ise dikkat çekmişti. Krize yol açan söz konusu davalarla ilgili sık sık dile getirilen tehdit ve işyerinde baskı iddiaları da mahkemeye taşınırken, süreçte 80'e yakın mağdur personelin tüm yasal mücadelesini boşa çıkartan bir gelişme yaşandı. İZULAŞ şirketinde örgütlü bulunan TÜRK-İŞ'e bağlı yetkili sendika Belediye-İş ile masaya oturan İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetiminin geçtiğimiz haftalarda davaların önünü kesmek için protokol imzaladığı ortaya çıktı.

BELEDİYEYLE SENDİKA ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

İmzalanan protokole göre, Belediye-İş Sendikası üyelerine toplu sözleşmeye ilaveten bazı iyileştirmeler yapıldı. Ancak, sağlanan uzlaşma işçinin lehine değil aleyhine oldu. Tasfiye krizinin patlak verdiği Haziran ayı başında imzalanan protokol gereği, işçilere kanundan doğan hakları olan ve dava açtıkları 52 günlük ikramiyelerin (tediye) maaşlarına ilaveten ödenmesine hükmedildi. Buna göre, 60 günlük ikramiye alan belediye personeli toplam 112 gün ücret almaya hak kazandı. Söz konusu ilave ikramiye için işçilere bazı şartlar getirildi. İkramiye almak isteyen çalışanların, söz konusu ücretler için tediye davalarını geri çekmeleri ve yasal mücadeleden vazgeçmeleri istendi.

PERSONELİN AÇTIĞI DAVA BOŞA GİTTİ!

Ortaya konan bu söz konusu şartı kabul eden Belediye-İş Sendikası 1 No'lu Şubesi'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle imzaladığı bu protokol ile birlikte işçilerin yasal mücadelesi de havada kalmış oldu. Gelişmeler personel cephesinde büyük tepkilere yol açarken, sosyal medyada tepkiler de peşi sıra geldi. Çok sayıda Büyükşehir Belediyesi çalışanı, yaşananları "Sendika işçiyi sattı" şeklinde yorumladı. İmzalanan yeni protokolle birlikte yeni dava açacak işçilerin önü kesilirken, geçmişte haklarını arayarak yargıya başvuran işçilerin kanuni dayanakları da ortadan kalktı ve mücadelesi de boşa gitmiş oldu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası