Ege Postası
Geri

Temeli atıldı pazarlıklar sürüyor: Uygun kira sözü tutulacak mı?

İzmir'in dezavantajlı bölgesi Ege mahallesinde kentsel dönüşümün birinci etabının temeli atıldı. Temel atılan bölgede pazarlıkların devam ettiği aktarılırken, uygun kira sözü verildiği öğrenildi.
Temeli atıldı pazarlıklar sürüyor: Uygun kira sözü tutulacak mı?
Haberler / İzmir
2 Şubat 2024 Cuma 14:46
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir'in dezavantajlı mahallerinden biri olan Ege Mahallesi'nde birinci etabın temel atma töreni bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımıyla atıldı. Yıllardır temeli atılmayan kentsel dönüşüm, yerel seçimlere günler kala başladı.

Temel atma törenine, Soyer'in yanı sıra Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ve Tunç Soyer Gönüllüleri katılım sağladı. Bölge halkından yeterli katılım sağlanmadığı görüldü.

"3 TEMEL İLKE"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açıklamasında, "Kentsel dönüşüm seferberliğimizin en büyük adımlarından birisini attığımız bu tarihi günde sizlerle olmaktan onur duyuyorum. Biz bu yola çıkarken İzmir'e bir söz verdik. Dedik ki: "İzmir'i güvenli yapılara ve sağlıklı altyapıya kavuşturacağız." Üç temel ilkeye dayanarak eşi benzeri görülmemiş bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattık. Daima yerinde dönüşüm, yüzde 100 uzlaşı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi garantörlüğü ilkeleriyle hareket ettik.  Bugün, bu üç ilke üzerinde yükselen Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanında, yeni konutlarımızın temelini atıyoruz" dedi.

6 BÖLGEDE 8 ETAP

Kentsel dönüşüme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Tunç Soyer, "Ege Mahallesi, İzmir'in en kritik kentsel dönüşüm noktalarından biri.  Yedi hektarlık dönüşüm alanımızda ilk etapta 700 bağımsız birim olmak üzere toplamda 1800'ün üzerinde hane inşa ediyoruz. Doların tavan yaptığı, maliyetlerin her geçen gün katlanarak arttığı böyle bir dönemde, İzmir'i hak ettiği güvenli yapı stoğuyla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Bugüne kadar Ege Mahallesi’nde 494 milyon, Örnekköy’de 1 milyar 430 milyon, Gaziemir’de 470 milyon, Uzundere’de 2 milyar 465 milyon lira olmak üzere yaklaşık 4 milyar 860 milyon lira ihale bedeli olan kentsel dönüşüm çalışmalarımızı tamamladık.  İzmir’in 6 bölgesinde 8 etap halinde, 820 bin metrekarelik dev bir alanda şehrimizin depreme dayanıklı, yeni mahallelerini kurduk. Kurmaya devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm mevzuatındaki tüm yetersizliklere rağmen 1000'in üzerinde bağımsız birimin anahtar teslimini yaptık, 5 bin 560 bağımsız birimin ise yapım işlerini sürdürüyoruz. Bu yolda İzmir’in iş insanlarına da bir çağrıda bulunduk. Kurdukları kentsel dönüşüm yapı kooperatifleriyle bu sıkıntılı süreçte çağrımıza yanıt verdiler. Kentsel dönüşümü, kooperatif modeliyle buluşturarak dayanışmamızı büyüttük. Vatandaşlarımıza kendi binalarının müteahhidi olma şansını sunduk. Birlikte başlattığımız kentsel dönüşüm seferberliğiyle İzmir’de sadece evleri değil, vatandaşlarımızın yaşamlarını da dönüştürdük" diye konuştuk.

"YERİNDE DÖNÜŞÜM"

Sulukule ile Ege mahallesini karşılaştıran Soyer, "Bu ülkede kentsel dönüşüm denince akla gelen ilk yerlerden biri İstanbul, Sulukule’dir. Sulukule İstanbul’da Roman vatandaşlarımızın en yoğun nüfusa sahip olduğu yerlerden biriydi. Biriydi diyorum… Çünkü, 2000’li yılların ortalarında Sulukule’deki Roman kardeşlerim kendi mahallelerinden acımasızca tecrit edildi. Doğdukları, büyüdükleri mahalle onlara çok görüldü. Evleri başlarına yıkıldı. Sulukule, buraya sonradan gelen zenginler arasında pay edildi.  Bugünse biz İzmir’de Ege Mahallesindeyiz. Burası da Roman kardeşlerimin yoğun yaşadığı bir mahalle. Ve ne mutlu ki biz kimseyi bu mahalleden etmeden, kentsel dönüşümü Roman kardeşlerimizle birlikte güle oynaya gerçekleştiriyoruz.  Çünkü bizim geçer akçemiz başka. Onların geçer akçesi rant. Bizim geçer akçemiz hak!  İşte bu yüzde biz İzmir’de kimsenin ahını almadan yeniledik.  İzmir’de kimsenin evini başına yıkmadık. Onlara sıcak bir yuva kurduk. Vicdanımız rahat, başımız dik" ifadelerini kullandı.

"VİTRİNİ SÜSLEMEMİŞ"

Soyer açıklamasını, "Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz. Biz kentsel dönüşümü hiçbir zaman vitrini süslemek olarak görmedik. Bizim için kentsel dönüşüm, vatandaşlarımızın içinde güvenle yaşayabileceği evler inşa etmek demek. İzmir'in refahını büyütmek demek... Biz bu şehrin binalarını değil, geleceğini inşa ediyoruz. Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm alanında bugün temelini attığımız çalışmalarımız, işte bu kararlılığımızın bir yansımasıdır. Projemiz, Ege Mahallesindeki vatandaşlarımıza ve tüm İzmir’e hayırlı olsun!" ifadeleriyle sonlandırdı.

“PAZARLIK SÜRÜYOR”

Ege Mahallesi Muhtarı Akın Konuvatandaş ise, “Kentsel dönüşüm uzun yıllar süregelmişti. Benim bildiği 12 senelik geçmişi var.  Kimse başlayacağına inanmıyordu. Bu sefer insanlar, ‘bize ne olacak, evsiz kalacağız’ diyordu. İpotek sorunu vardı ve bu ipotek hükümet ve yerel yönetim eliyle kaldırıldı. Tapusuz işgalci aileler var mahallede. Bizim sorunumuz işgalcilerdi. Kendileri de bize söz verdi. Şu an pazarlıklar sürüyor. Bizim önceliğimiz evlere geçmek. İşgalci ve kiracı vatandaşlarımızın barınması bizim önceliğimiz. Uygun kira şartıyla evlere geçeceğimize söz verildi. Yaşam standartlarımıza göre kiraların belirlenmesi gerekiyor. Biz bu sözü aldık. Bize verilen sözleri kayıt altına aldık. 25-30 hanede anlaşıldı. Anlaşan vatandaşlar mutlu, mesut ayrıldı. Belediye arsasında olan işgalcilere moloz hakları verildi. Yıkılan evlerden vatandaşlar sözleşme mektubu ile ayrıldı. Henüz çok büyük bir yıkım yok. Aldıkları evlerin çoğu tapusuzdu” diye konuştu.

UYGUN KİRA SÖZÜ TUTULACAK MI?

Uygun kira sözü aldıklarını aktaran Muhtar Konuvatandaş, “Aziz Kocaoğlu döneminden beri süren, ‘kimse evsiz kalmayacak ve çok uygun kiralarla evler verileceği söylendi. Ege mahallesinde normal kentsel dönüşüm değil sosyal bir kentsel dönüşüm yapılmalı. 100 yıllık roman mahallesi burası. İnsanların mahallesi değil vatanı oldu. 2026 yılında verilen sözlerin tutulup tutulmayacağını göreceğiz” dedi.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası