Toplanan imzalar başörtüsü yasağını kaldırttı
Belçika’nın en büyük şehirlerinden Gent’te toplanan 10 binden fazla imza belediye yönetiminin başörtüsü yasağı uygulamasından geri atmasını sağladı. 2007 yılında getirilen yasak, dün yapılan belediye meclis oylamasında kaldırılarak...
Belçika’nın en büyük şehirlerinden Gent’te toplanan 10 binden fazla imza belediye yönetiminin başörtüsü yasağı uygulamasından geri atmasını sağladı. 2007 yılında getirilen yasak, dün yapılan belediye meclis oylamasında kaldırılarak başörtülü personelin gişelerde çalışmasının önü tekrar açılmış oldu.
Belçika'nın Gent Belediyesi'nde gişede çalışanlara yönelik uygulanan başörtüsü yasağı, belediye meclisinde yapılan oylama neticesinde yürürlükten kaldırıldı. 2007 yılında getirilen yasak, dün yapılan oylamada 51 meclis üyesinden 29’unun oyuyla tarihe karıştı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Gent şehrinde gişe personeli için yürürlükte olan ve başörtüsünü de kapsayan ‘dini, felsefi ve ideolojik simgelerin’ yasağı meclis üyelerinin oy çoğunluğu ile kaldırıldı.
Azınlık Forumu'nun (Minderhedenforum) başta olmak üzere birçok Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşlarının başlatmış olduğu imza kampanyası Gent belediyesindeki başörtüsü yasağı uygulamasına son verdi. Gentli vatandaşların yoğun desteği ile 10 bin 600 imza toplanarak konu dünkü Gent Belediye Meclisi'nin gündemine getirildi. 18 meclis üyesinin söz almasının ardından yapılan oylamada iktidardaki Sosyalistler (SP.A) ve Yeşiller (Groen!) partisinin meclis üyelerinin tamamı yasağa karşı oy verdi. Flaman Milletvekili Veli Yüksel’in grup başkanı olduğu Hıristiyan Demokratlar’dan dört meclis üyesinden üçü yasağa karşı oy kullandı. Üçüncü koalisyon partisi Liberaller (Open-Vld) ve muhalefetteki milliyetçi Yeni Flaman İttifakı (N-VA) ile aşırı sağcı Flaman Menfaati (Vlaams Belang) yasağının kalkmaması yönünde oy kullandı.
"DEMOKRASİYE OKSİJEN VERİLDİ"
Basın mensuplarının ve halkın yoğun ilgisini gören meclis toplantısı, teklifi sunan Lamyaa Omar, “Huzurunuzda yabancı veya yerli olarak değil Gentli olarak birleştik. Erkeği ile kadınıyla, göçmen asıllısıyla olmayanıyla, genciyle, yaşlısıyla 10 binden fazla kişi yasağın kalkmasına imza atarak demokrasiye oksijen verdiler.” şeklinde konuştu.
Flaman Bölge Milletvekili ve Gent Belediye Meclis Üyesi Fatma Pehlivan çeşitlilik, hoşgörü, ve karşılıklı saygıyı savunduğunu belirterek, dini, felsefi ve ideolojik simgelerin her türlü yasağına karşı olduğunu belirtti. Yasağın yürürlüğe girdiği 2007 yılında personel işlerinden sorumlu belediye başkan yardımcısı olduğunun altını çizen Pehlivan, o dönem atılan adımın bütün Gentlilerin yüzüne tokat gibi geldiğini belirtti.
Gent’te yasak kalkmış olsa da başta Flaman Bölgesi’nin en büyük şehri Anvers ve Türklerin yoğun olarak yaşadığı Brüksel’deki Schaarbeek Belediyesi'nde kısıtlayıcı uygulamalar devam ediyor. Belçika’da henüz kamu alanında başörtüsünü kısıtlayıcı genel bir karar yok. Son olarak devlet okulları 2013 eğitim yılından itibaren öğrenci ve öğretmenlere (din dersi öğretmenleri hariç) yönelik genel başörtüsü yasağı uygulayacağını açıkladı.