Proje kapsamında Türkiye’nin belediye öz kaynakları ile faaliyete geçen ilk ve tek laboratuvarı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı’ndan faydalandıklarını belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük şunları söyledi:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanımız Ertuğrul Tugay’la görüşerek projeyi başlattık. Kooperatif ziraat mühendisleri ortakların tarlasından toprak numunesi alarak toplu halde laboratuvara gönderiyor. Laboratuvar Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşen Duman, tahlil sonuçlarına göre ne şekilde ve ne kadar gübre kullanılması konusunda üreticileri bilgilendiriyor. Çıkan sonuçlara göre kooperatif, üreticilere uygun gübre temin ediyor. Böylelikle üreticiler, yanlış gübrelemeye ödenen gereksiz harcamalardan kurtuluyor. Aynı zaman doğru uygulamayla verimlilikte yaklaşık yüzde 30 artış sağlanıyor. Bu yıl tahlil yapılarak ekilen silajlık mısırda, önceki yıllara göre dekarda 2-3 ton gibi verim artışı sağlandı. Bu da sadece verim artışından dekarda 500 TL gibi artı bir kazanım demektir."
KIRSALIN SORUNLARI ÇÖZÜLMEDEN KENTLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLEMEZ
Kooperatif olarak misyonlarının üreticinin kazancını arttırmak olduğunu belirten Mahmut Eskiyörük, şöyle devam etti:
“Bizim amacımız, üreticinin kazancını arttırmaktır. Bu çerçevede ortaklarımızın girdi maliyetlerinin düşürülmesi, verimliliğin arttırılması, kaliteli üretim yapılması ve ürününün değerinde pazarlanarak, üreticinin lokmasını büyütmek için çalışıyoruz. Tarım, köylümüzün işidir. Zor şartlar altında, sosyal güvencesi ve yaşantısı olmadan üreterek bizleri doyuran köylümüze saygı duymak ve onları korumak zorundayız. Bu da ancak kooperatifleşmeyle olur. İzmir’de bunun sonuç alınmış örnekleri Tire Süt Kooperatifi yanı sıra Bademli, Bayındır, İğdeli, Gödence, Bademler kooperatiflerinde de görülmektedir."
ÜRETİCİLER MUTLU
Tire Kazantepe'de 30 yıldır çiftçilik yapan Şevket Seran, “Üretimi hep ailemizden öğrendiğimiz ya da etraftan gördüğümüz gibi yapıyorduk. Bu yıl ilk defa kooperatifin teşvik etmesiyle 48 dekar arazime toprak tahlili yaptırdım. Hem de ben hiç elimi bile vurmadım. Allah razı olsun, kooperatif çalışanları numune aldı belediyemiz ücretsiz tahlil yaptı. Hangi gübreyi ne kadar kullanacağımı söylediler. Önerilerini uyguladım. Geçtiğimiz yıllarda dekar başına 5 ton verim alırken bu yıl 6,5 ton verim aldım. Daha az gübreleme yaptığımız için üretim maliyetim de düştü" dedi. Tire Yeniçiftlik'te Osman Duran 240 dekarlık arazisinde tahlil sonucuna göre gübre kullanarak maliyeti yarıya yarıya düşüdüğünü söyledi ve "Daha az ve uygun gübre kullandığımız için 7000 TL daha az ödedik. Diğer yandan geçmişte dekarda 6 ton mısır sılajı çıkıyordu bu yıl 8 ton aldık" dedi. (DHA)