Ege Postası
Geri

Tramvayda düğmeye basıldı

Konak’ta tramvay projesi başlıyor. Proje, Fahrettin Altay'dan Halkapınar Metro istasyonuna kadar inecek. Çalışmalar kapsamında İzmir'e yeni bir görünüm kazandırılacak
Tramvayda düğmeye basıldı
Haberler / Güncel
27 Eylül 2012 Perşembe 11:55
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İzmir’in 2030 yılına kadar ulaşım ve trafik sorunlarını düzenleyecek, ulaşım alt yapısının gelecekteki projelerini ortaya koyacak "İzmir Ulaşım Ana Planı" kapsamında gerçekleştirilecek olan Konak'taki tramvay projesi çalışmaları hız kazandı. Fahrettin Altay'dan Halkapınar Metro istasyonuna kadar inecek proje kent yenileme çalışmaları çerçevesinde İzmir'e yeni bir görünüm kazandıracak. Konuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da daire müdürleri ve teknik ekibiyle birlikte Almanya'daki örnek uygulamaları incelemeye gitti.

Ulaşım Ana Planı kapsamında, İzmir Merkez kent alanında trafik yoğun ana arterlerde toplu ulaşımı sağlayan belediye otobüslerinin trafiğe yüklediği ağırlığının yok edilmesi amacıyla yüksek kapasiteli, hava kirliliği yaratmayan çağdaş tramvay sistemlerinin geliştirilmesi öngörüldü. Toplu ulaşımdaki yapısal dönüşümü tamamlama çalışmalarında son aşamaya gelen Büyükşehir Belediyesi, kentte yıllar önce devreden çıkarılan tramvay sistemini, daha geniş ölçekli ve çok daha yüksek kalitede yeniden oluşturabilmek için harekete geçti. Proje kapsamında İzmir çalışmalara uygun hale getirilmeye başlandı. Güzergahlardaki orta refüjler ve otoparklar kaldırılmaya başlanıyor.

 Güzergahlar

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan proje çalışmalarına göre, tramvay öncelikle Alsancak-F.Altay hattında, metro ile bütünleşmiş ve deniz ulaşımını tamamlayacak şekilde işleyecek ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı-kent merkezi trafiğini büyük oranda rahatlatacak. Fahrettin Altay aktarma merkezinden Halkapınar Metro istasyonunun oradaki aktarma merkezinde sona erecek. Konak projesinde, Fahrettin Altay'dan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nı kullanacak tramvay, Gazi Bulvarı içine girecek. Şehit Fethi Bey Caddesi’nden, Cumhuriyet Meydanı'na çıkarak, oradan Şehit Nevres Bulvarı’na girecek. Montrö ve Lozan (Şair Eşref Bulvarı)'nı takip edip, Alsancak Garı önünden Şehitler Caddesi’ne girecek yani Alsancak Stadı’nın önünden Halkapınar Metro aktarma istasyonuna kadar devam edip aynı istikametten geri gelecek. Tramvayların çalışacağı bir diğer hat ise Alaybey-Karşıyaka-Bostanlı-Doğal Yaşam Parkı güzergahından oluşacak. Bu hat Karşıyaka sahilinde toplu ulaşım ihtiyacını karşılamasının yanı sıra kuzey aksındaki rekreasyon kültür alanlarına erişimi kolaylaştıracak. Narlıdere-Urla hattı da, önümüzdeki dönem metroyla bütünleşecek bu tramvay hattının tamamlanmasıyla birlikte, İzmir’in batı ve doğu uçlarının birbirine bağlanması gerçekleştirilmiş olacak. Bornova’da Ozan Albay Caddesi - Haydar Aliyev Caddesi Kesişimi - Bornova Meydanı arasında projelendirilen tramvay hattı, ilçe trafiğini rahatlatacak. Buca içinde işleyecek ring tramvayları hattı da, önümüzdeki hizmet dönemi içinde çalışmaya başlayacak. Tramvay hatlarının ucuz maliyetli ve hızlı yapılabilir olması ve metro sistemini tamamlayıcı işlevlerinin yanında, kent dokusuna uyumu açısından da günlük yaşama zenginlik katacak.

 Yeni alternatif olacak

Büyükşehir Belediyesi, İzmirliler’e “tramvay nostaljisi”ni yeniden yaşatacak. 5 farklı hatta işletilecek modern tramvaylar, kent içi ulaşımda “keyifli bir alternatif” olacak. Bu amaçla, Alsancak- Fahrettin Altay arasında Konak Tramvayı, Salhane Banliyö istasyonu ile Bornova Merkez metro istasyonu arasında Bornova Tramvayı, Alaybey banliyö istasyonundan İzmir Doğal Yaşam Parkı arasında Karşıyaka Tramvayı, Buca da mevcut buca hattını içine alacak şekilde yoğun tarihsel yapıların bulunduğu dar alanlarda toplu taşımı gerçekleştirmek üzere Buca tramvayı ve son olarak Narlıdere Metro son istasyonu ile Urla Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında taşımacılık yapacak Urla Tramvayı planlandı. Bu koridorlarda yoğun taşımacılık yapan belediye otobüslerinin  görevini artık modern tramvaylar yerine getirecek. (YENİGÜN)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Facebook Twitter Instagram Youtube
POLİTİKA YEREL POLİTİKA GÜNCEL İZMİR EGE 3. SAYFA YAZARLAR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ SPOR YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ DÜNYA KÜLTÜR - SANAT GENEL MAGAZİN SEÇİM
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Ege Postası